Desi am citit pe siteul acesta multe despre succesiune,am inca niste nelamuriri! Am o prietena care traieste cu mine aici, in Italia.Si-a pierdut tatal in vara trecuta.De atunci, mama ei o sacaie sa ii cedeze partea.Ea i-a explicat ca nu vrea ptr ca e dreptul ei,dar mama sa insista ca nu va putea vinde casa daca ea nu cedeaza. Mai are o sora ,care spune ca ea ii va ceda. Ma rog,in cateva cuvinte va spun ca zilele trecute prietena mea a aflat ca sora ei s-a dus deja in tara si a semnat(nu se stie daca a cedat sau a acceptat doar succesiunea).Prietena mea vorbind cu mama ei, aceasta i-a spus ca si ea ar putea sa semneze(nu a zis clar ce anume, dc cedarea sau acceptarea) vorbind la telefon cu notarul si trimitand nu stiu ce acte prin fax! Prietena mea nu poate lasa munca ptr a merge in tara. Intrebarile ei sunt:
-e posibil ca succesiunea sa fie semnata pe rand sau trebuie sa fie toti prezenti?!
-e posibil sa se rezolve prin telefon?!
-in Romania de azi un notar poate fi "cumparat"?
-prietena mea ar vrea sa delege pe cineva,poate chiar un avocat pe care il cunoaste bine,dar nu stie cam cat ar cere acesta?! Aveti idee care ar fi cifra mai mult sau mai putin?
-daca, prin absurd, prietena mea ar merge in tara sa semneze, care este expresia corecta sub care trebuie sa puna semnatura: " da, accept succesiunea" si atat? Aveti vr-un exemplu de un astfel de document?!
-daca prietena mea nu cedeaza partea si intr-o zi mama ei vrea sa vanda casa, cum se procedeaza?! Trebuie sa fie si ea prezenta la vanzare si sa isi ia partea?!
-ea se gandea ca ar putea ceda partea, dar cerand toata valoarea care i se cuvine acum. Cum se evalueaza valoarea a tot? Tot notarul o hotaraste?
Sperand ca am pus toate intrebarile posibile si sperand ca o puteti ajuta pe prietena mea, va multumesc din suflet si astept raspunsurile dvs!!!
1.La notar succesiunea nu se poate dezbate decit in prezenta tuturor mostenitorilor.
2. Sora a putut da declaratie de acceptare a succesiunii sau de renuntare.
3. Succesiunea nu se poate rezolva prin telefon, daca nu se prezinta toti mostenitorii la notar acesta indrepta partile pentru dezbaterea ei in instanta.
3. Se poate imputernici orice persoana, deci si un avocat, sa reprezinte partea in procedura succesorala, cu o procura autentica ( in cazul de fata incheiata la ambasada sau consulat al Romaniei in Italia).
4.Daca se prezinta in tara, la notar acesta ii va explica exact procedura, iar daca nu este de acord sa renunte la succesiune, nimeni nu poate obliga. Nu poate fi "cumparat" un notar, acesta nu va intocmi acte care sa nu fie conforme cu legea.
5.In urma dezbaterii succesiunii la notar, se stabileste doar masa succesorala, mostenitorii si cotele cuvenite fiecaruia din mostenire. Imparteala este o chestiune ulterioara.
6.Daca renunta la mostenire nu va putea beneficia de vreo parte, fie in natura , fie in bani, intreaga masa succesorala va reveni celorlalti mostenitori.
7. Daca prietena dvs. nu doreste sa renunte la mostenire, mama nu va putea vine singura intregul imobil, ci doar cota parte ce-i va reveni.
Succesiune
adaBod
Buna ziua,
vreau sa va intreb daca la succesiune ptr teren agricol trebuie sa se imparta in mod egal intre cei 3frati?In cazul in care, doi dintre frati ... (vezi toată discuția)