avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea-cum se procedeaza?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea-cum se procedeaza?!

Desi am citit pe site acesta multe despre succesiune,am inca niste nelamuriri! Am o prietena care traieste cu mine aici, in Italia.Si-a pierdut tatal in vara trecuta.De atunci, mama ei o sacaie sa ii cedeze partea.Ea i-a explicat ca nu vrea ptr ca dreptul ei,dar mama sa insista ca nu va putea vinde casa daca ea nu cedeaza. Mai are o sora ,care spune ca ea ii va ceda. Ma rog,in cateva cuvinte va spun ca zilele trecute prietena mea a aflat ca sora ei s-a dus in tara si a semnat(nu se stie daca a cedat sau a acceptat doar succesiunea).Vorbind cu mama ei, aceasta i-a spus ca si ea ar putea sa semneze(nu a zis clar ce anume, dc cedarea sau acceptarea) vorbind la telefon cu notarul si trimitand nu stiu ce acte prin fax! Prietena mea nu poate lasa munca ptr merge in tara. Intrebarile ei sunt:
-e posibil ca succesiunea sa fie semnata pe rand sau trebuie sa fie toti prezenti?!
-e posibil sa se rezolve prin telefon?!
-in Romania de azi un notar poate fi "cumparat"?
-prietena mea ar vrea sa delege pe cineva,poate chiar un avocat pe care il cunoaste bine,dar nu stie cam cat ar cere acesta?! Aveti idee care ar fi cifra mai mult sau mai putin?
-daca, prin absurd, prietena mea ar merge in tara sa semneze, care este expresia corecta sub care trebuie sa puna semnatura: " da, accept succesiunea" si atat? Aveti vr-un exemplu de un astfel de document?!
-daca prietena mea nu cedeaza partea si intr-o zi mama ei vrea sa vanda casa, cum se procedeaza?! Trebuie sa fie si ea prezenta la vanzare si sa isi ia partea?!
-ea se gandea ca ar putea ceda partea, dar cerand toata valoarea care i se cuvine acum. Cum se evalueaza valoarea a tot? Tot notarul o hotaraste?
Sperand ca am pus toate intrebarile posibile si sperand ca o puteti ajuta pe prietena mea, va multumesc din suflet si astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cabinet de avocat , Avocat 19:11, 18 Iunie 2009
in primul rand acceptarea unei succesiuni se face intr-un termen de 6 luni potrivit dispozitiilor art. 700 alin.1 cod civil, daca nu ati facut acest lucru este posibil ca partile adverse - mama si sora - in situatia in care se vor hotari sa deschida o actiune de partaj succesoral de pe urma defunctului sa invoce exceptia neacceptarii succesiunii in termenul legal;
este posibil ca in toata aceasta perioada, de la deces, sa se fi acceptat tacit succesiunea prin efectuarea unor diverse acte ce tin de mostenirea ramasa;
sfatul meu este sa se rezolve prin instanta aceasta situatie intrucat costurile sunt mai reduse, nu este obligatoriu sa se ajunga la notariat;
urmeaza sa luati legatura cu un avocat pentru lamurirea situatiei
av. Iorga

Dezbaterea succesiunii se face doar daca toti mostenitorii sunt prezenti sau sunt reprezentati de catre o persoana pe care ei au imputernicit-o prin procura autentica. Deci, daca prietena dumneavoastra nu a fost de fata si nici nu a imputernicit pe cineva sa o reprezinte succesiunea nu s-a dezbatut. In fata notarului, cine solicita dezbaterea succesiunii trebuie sa declare si cine sunt mostenitorii. Daca mama prietenei dumneavoastra nu a declarat-o si pe fiica ei (prietena d-voastra) ca si mostenitoare , poate sa fie acuzata de fals in declaratii, iar certificatul eliberat p[oate sa fie anulat de instanta de judecata.
Cel mai bine este ca prietena d-voastra sa i-a legatura cu un avocat din zona in care a domiciliat tatal decedat si sa deschida in instanta o actiune de partaj su8ccesoral, in contradictoriu cu mama si cu cealalta sora. Daca il imputerniceste pe avocat sa o reprezinte, aceasta nu este nevoita sa se prezinte la proces.
Daca cat de cat se intelege prietena Dvs. cu mama si sora ei, nu e nevoie de avocat. NU cred ca ar fi taxele mai mici prin instanta, nemaivorbind de cat de mult timp dureaza, fata de procedura la notar.
Nici nu trebuie sa se intoarca in tara daca nu vrea. Imputerniceste pe cineva din Italia, merge la Consulat/Ambasada sa faca procura succesorala in limba romana sau la un notar in limba italiana, pe care apoi o APOSTILEAZA(neaparat daca o face la notar italian). Originalul acestei procuri trebuie dat la o persoana de incredere, oricum original trebuie sa ajunga la notar, si gata, rezolva restul mostenirea! O Poate imputernicii si pe mama de exemplu sa semneze in numele ei, dar neaparat sa specifice ca accepta mostenirea, asa notarul nu va putea face nimic, si nu o va putea exclude de la mostenire, indiferent cine semneaza. Daca vreti sa acceptati si nu vreti sa renunteti NEAPARAT! sa se specifice in procura ca accept mostenirea dupa defunctul meu tata ... daca e in termen ( 6 luni de la deces) atunci in mod expres, daca e dupa 6 luni atunci accept tacit! Oricum accepta, si nu se poate face excluderea unui copil de la mostenire daca nu a acceptat in termen de 6 luni.
La fel, daca vrea totusi sa renunte, se specifica in procura.
Daca accepta si se va face vanzare, ori merge personal la vanzare, ori mai face o alta procura pt. cineva, sa semneze vanzarea si sa ii aduca partea ei de bani.
Prin telefon sigur nu se poate face succesiunea nici la notar nici in instanta.
In Romania de azi se intampla multe, dar prietena Dvs. are noroc cu Dvs. ca va informati pentru ea, asa ca va fi suficient de bine pregatita. Orice informatie primita se verifica si la alta sursa :D
La notar exista o evaluare minima dupa care se lucreaza, dar in conditiile pietei imobiliare de azi, un expert ar putea scoate o valoare mai mica a imobilului (dupa amplasament, teren, casa, apartament ?, starea in care se afla, dotari...) in caz de succesiune sau partaj in instanta.
P.S.
sa nu uitam ca daca vrea partea ei de mostenire este obligata sa suporte partea din cheltuielile cu succesiunea aferente ei. Deci daca vrea sa mosteneasca, mama 1/4 , 2 surori 3/4, cate 1/2 din 3/4 fiecare sora, sa se pregateasca ca va plati contravaloarea cotei ei din taxele succesorale (notar sau instanta)
nikola09 a scris:
Intrebarile ei sunt:
-e posibil ca succesiunea sa fie semnata pe rand sau trebuie sa fie toti prezenti?!
-e posibil sa se rezolve prin telefon?!
-in Romania de azi un notar poate fi "cumparat"?
-prietena mea ar vrea sa delege pe cineva,poate chiar un avocat pe care il cunoaste bine,dar nu stie cam cat ar cere acesta?! Aveti idee care ar fi cifra mai mult sau mai putin?
-daca, prin absurd, prietena mea ar merge in tara sa semneze, care este expresia corecta sub care trebuie sa puna semnatura: " da, accept succesiunea" si atat? Aveti vr-un exemplu de un astfel de document?!
-daca prietena mea nu cedeaza partea si intr-o zi mama ei vrea sa vanda casa, cum se procedeaza?! Trebuie sa fie si ea prezenta la vanzare si sa isi ia partea?!
-ea se gandea ca ar putea ceda partea, dar cerand toata valoarea care i se cuvine acum. Cum se evalueaza valoarea a tot? Tot notarul o hotaraste?

NU se poate pe rand.
Nici prin telefon.
NU va pot raspunde la intrebarea asta si nici nu-i gasesc logica, imi pare rau. NU putem sti ce se poate si ce nu, ar fi simple speculatii.
Daca il cunoaste asa de bine pe avocat, il poate intreba, nu? Nu avem cum sti cat ar percepe colegii nostri ca onorariu.
Dupa cum vi s-a spus, acceptarea nu se mai poate face acum, e prea tarziu, speram ca ati acceptat deja. Deci nu mai conteaza documentul asta.
Daca mama vrea sa vanda, depinde ce se hotarasc sa vanda, in functie de asta prietena ar proceda diferit: daca vinde si partea ei, numai mama isi vinde partea ei...
La notar se face mostenirea, orice "cedare", anume vanzare a partii ei se poate face ulterior, nu in aceeasi procedura.
Evident, prietena isi poate vinde mamei dreptul la mostenire insusi, fara sa mai astepte dezbaterea.

Alte discuții în legătură

Succesiunea-cum se procedeaza?! nikola09 nikola09 Desi am citit pe siteul acesta multe despre succesiune,am inca niste nelamuriri! Am o prietena care traieste cu mine aici, in Italia.Si-a pierdut tatal in vara ... (vezi toată discuția)
Succesiune intarziata N_&_K_43 N_&_K_43 tatal meu a murit in 2012 august ,suntem 3 surori,si doua au facut succesiunea (una a acceptat partea ei si cealalta a refuzat in favoarea mamei)insa una nu a ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ioanamariae74 Ioanamariae74 Buna ziua! Speta: Suntem 3 frati. In urma cu 6 luni mama a decedatFratele cel mare vrea sa renunte la dreptul lui de mostenitor(nu are nici o pretentie la ... (vezi toată discuția)