avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Activitate leopoldina

Activitate leopoldina

Buna seara,

Am urmatoarea situatie: un director la o institutie publica este si membru in consiliul de administratie la o companie municipala. El a fost declarat in stare de incompatibilitate, conform art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Ma intrebam, la el nu se aplica art. 94 alin 2 cu 1 din aceeasi Lege 161/2003?
Adica: "Nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin.2 lit a si c, functionarul public care este desemnat printr-un act administrativ, emis in conditiile legii, sa reprezinte sau sa participe in calitate de reprezentant aql autoritatii ori institutiei publice in cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite in temeiul actelor normative in vigoare"...?

Si cum se poate contesta acest raport de incompatibilitate in instanta?
Răspuns la discuția factura fiscala
codul fiscal spune ca "prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative, in caz de conflict intre acestea aplicandu-se dispozitiile Codului Fiscal", dar nu inlatura Legea 31/1990.... mai ales ca legea vine cu o completare la elementele care trebuie scrise pe factura, in codul fiscal nefacandu-se referire deloc la capitalul social....

deci nu exista conflict intre lege si codul fiscal in ceea ce priveste capitalul social
multumesc foarte mult
Se numesc aceste penalitati de intarziere ... daune cominatorii? pot fi ele facturate?
Buna ziua,

Va rog foarte mult daca ma puteti ajuta in problema asta cu acesta factura. Pentru ca nu stiu cum sa procedez mai departe.

Factura de penalitati este facturata de mine in calitate de beneficiar si nu este aferenta unui debit restant, ci pentru neindeplinirea la termen a obligatiilor contractuale de catre prestator.
Din cate am inteles, facturile de penalitati nu pot fi compensate. Asa e?

Si prestatorul mi-a trimis un raspuns, in care refuza sa achite aceasta factura :(

Cum trebuie sa procedez mai departe? Sau cum era corect sa procedez de la inceput?

Va rog mult sa ma ajutati.

Multumesc.
eu inca sunt nedumerita in ceea ce priveste aceasta factura de penalitati: daca aveam dreptul sa o fac eu, in calitate de beneficiar, intrucat penalitatile nu sunt aferente unui debit neachitat la timp, ci neexecutarii la termenul stipulat in contract a serviciilor contractate de mine.
ma gandesc ca ar fi trebuit sa-i fac prestatorului o instiintare cum ca a depasit termenul de predare a documentatiei si sa-i zic sa refaca factura cu o suma mai mica (adica aceea de penalitati de intarziere calculate pe zilele de intarziere)
eu nu am procedat asa, ci am facut eu factura de penalitati catre prestator... si nu stiu daca am procedat corect si legal!!!!
-prestatorul trebuia sa-mi faca niste documentatii care trebuiau predate pe data de 30.06.2011, iar el le-a predat pe 04.07.2011
- a emis factura pentru aceste documentatii pe 26.07.2011

- eu am calculat penalitati de intarziere la preadarea documentatiei, conform contractului, in cuantum de 0.1% din valoarea contractului, si le-am facturat pe 24.10.2011

ma intereseaza 1. care este ultimul termen la care mai pot sa-l dau in judecata pentru aceasta factura de penalitati, in cazul in care el nu o achita? si 2. eu pot sa-i achit mai putin cu valoarea facturii de penalitati? (si daca da, cum pot inchide sumele in contabilitate, 401 cu 4111)?
factura de penalitati am facut-o pe 24 oct 2011 iar termenul de 30 de zile se indeplineste pe 23 nov 2011. sa inteleg ca dupa aceasta data nu mai pot incasa aceasta suma?
Buna ziua,

Am un contract de prestari servicii in care eu sunt achizitor si cealalta parte contractanta este prestator.
Prestatorul a intarziat cu prestarea serviciilor sale, depasind termenul stipulat in contract.
In una din clauzele contractului este stipulat asa: "in cazul in care, din vina sa exclusiva, prestatorul nu reuseste sa-si execute obligatiile asumate prin contract, atunci achizitorul are dreptul de a deduce din pretul contractului, ca penalitati, o suma echivalenta cu 0.1% pentru fiecare zi de intarziere pana la indeplinirea in totalitate a obligatiilor ce ii revin prin contract."

Intrebarile mele sunt:
1. Eu am dreptul de a factura aceste penalitati de intarziere, si daca da.... care este termenul de prescriere a aceste facturi (in cazul in care prestatorul nu vrea sa o achite)?

2. se poate compensa (prin ordin de compensare) valoarea aceste facturi de penalitati cu o parte din datoriile pe care le am eu fata de prestator?

3. eu nu inteleg expresia: "de a deduce din pretul contractului"? adica pot sa achit datoria catre prestator mai putin cu valoarea penalitatilor? si daca da.... cum se inregistreaza in contabilitate?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Multumesc mult de raspunsuri.