Ma confrunt cu o situatie si nu stiu cum sa procedez. Si anume: am o factura de chirie la care s-au calculat penalitati de intarziere. Cand l-am actionat in judecata pe client, instanta a spus ca acesta factura s-a prescris. In consecinta, nu mai putem recupera valoarea creantei si nici a penalitatilor aferente.
Prin angajamentul de plata al salariatului responsabil de contractul si factura emisa, am recuperat creanta. Dar ce fac cu factura de penalitati? Nu pot sa o anulez, pentru ca am depasit perioada fiscala. Ma gandeam la o stornare, dar este corecta aceasta stornare? In ce baza sa o fac?
Ma gandesc ca singura solutie este sa dau aceasta suma pe pierdere (654).
Ma puteti ajuta va rog, cu o alta solutie legala, daca exista?
Din punct de vedere fiscal nu mai puteti face nimic.. Daca sunteti privat puteti storna suma de pe venituri, dar fara a afecta veniturile dpdv fiscal !!!
In fapt trebuia ca in termen de 60 de zile sa formati o comisie care sa gaseasca vinovatul si sa-i imputati suma !!!
Sa inteleg ca pot face o factura de stornare la factura de penalitati de intarziere? Stiam ca o stornare se poate face doar in cazul in care prestarea de serviciu sau livrarea de bunuri nu s-a mai executat sau s-a executat partial, sau daca s-a gresit factura. Dar nu ma regasesc in nici unul din cazuri, adica factura de penalitati s-a calculat corect (conform contractului). Cum sa procedez?
Factura o stornati in baza hotararii pronuntate de instanta. Este actul care sta la baza emiterii acestei facturi. Nu aveti cum inregistra pe pierdere aceasta suma, Dvs. v-ati recuperat banii respectivi pe baza unei decizii de imputatie. Daca stornarea este aferenta unui an fiscal anterior celui in care se efectueaza corectarea, se utilizeaza contul 1174 in aceleasi conditii in care s-ar utiliza conturile din clasele 6 si 7.