Revenind la imobilul detinut (din 2011) de mine personal si ipotecat cu rangul 1 catre o alta banca..
In caz ca nu (reusesc sa) vand imobilul in timp util, este macar avantajos sa trec ca si proprietar in acte si sotia (casatorie 2012) cu scopul ca atunci cand executorul va folosi fideiusiunea ptr executare sa aman/obtin avantaje din faptul ca trebuie facuta imparteala intre soti?
Iar la urma, insist cu un alt context de fideiusiune: in cazul unui cuplu, sotul conducator de intreprindere care contracteaza imprumut de la banca cu garantie personala-fideiusiune iar sotia garanteaza si ea personal tot prin fideiusiune (ca asa cere banca), in caz de ulterior divort, sotia are dreptul sa ceara la banca anularea fideiusiunii ei personale?
Exista sansa ca banca sa vanda creanta de 100.000euro cu max. 20% din valoare catre o firma specializata in recuperari, iar firma sa ma abordeze ulterior la plata a max. dublu din valoarea de cumparare de 20%x100.000euro? Este uzuala aceasta practica?
In ceea ce priveste stocul in valoare de garantie de 70.000euro, cat trebuie sa asigur din valoare in conditiile date? cel putin 80% din valoare? Daca este mai putin de 80%, ma pot alege cu vreo plangere ...penala din partea bancii?
Ce variante de actiune are banca care trebuie sa recupereze cei 100.000euro?
Structura de garantii este urmatoarea:
- ipoteca mobiliara pe incasari in cont curent
- fideiusiune administrator
- BO avalizat de asociat
- ipoteca mobiliara pe stoc marfa cu valoare de garantie 70.000euro.
Credeti ca banca poate sa procedeze la executare prin ....executor bancar sau banca isi acopera banii de la asigurator iar apoi mai vinde si cu 20% (din 100.000euro) catre o firma de recuperare?
Intre timp, este util si ..legal sa-mi vand imobilul ca sa acopar creditul ipotecar imobiliar si sa raman si cu ceva bani, tinand cont ca banca ce are fideiusiunea a declarat creditul scadent in feb 2015?
Am urmatoarea situatie: in calitate de administrator la un SRL (2 asociati) am semnat in 2011 un contract de fideiusiune, actualizat anual prin acte aditionale pana in feb 2014, contract ce face parte dintr-o structura de garantii ptr un credit de cca 100.000euro contract de firma de la o banca.
Intre timp, in feb 2015, banca a declarat creditul scadent anticipat ca urmare a nerespectarii unor obligatii contractuale din partea firmei.
As avea 2 intrebari:
- poate executorul judecatoresc, pe baza garantiei personale prin contractul de fideiusiune sa execute un imobil pe care il am ipotecat cu rangul 1 catre o alta banca comerciala ca urmare a unui credit ipotecar imobiliar?
Daca ajuta cifrele, imobilul valoreaza cca 70.000euro iar soldul creditului este de 53.000euro.
- la semnarea creditului de 100.000euro, in 2010, iar apoi in 2014, asociatul meu a completat in alb un BO emis de catre firma, fara protest" si avalizat personal de asociat.
Este similar acest BO ca si garantie personala reprezentata de fideiusiune sau este mai "slab" ca si executare a bunurilor personale ptr asociatul meu?