avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea in urma unei fideiusiuni poate \"ataca\" ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea in urma unei fideiusiuni poate "ataca" imobil ipotecat?

Buna!

Am urmatoarea situatie: in calitate de administrator la un SRL (2 asociati) am semnat in 2011 un contract de fideiusiune, actualizat anual prin acte aditionale pana in feb 2014, contract ce face parte dintr-o structura de garantii ptr un credit de cca 100.000euro contract de firma de la o banca.
Intre timp, in feb 2015, banca a declarat creditul scadent anticipat ca urmare a nerespectarii unor obligatii contractuale din partea firmei.

As avea 2 intrebari:
- poate executorul judecatoresc, pe baza garantiei personale prin contractul de fideiusiune sa execute un imobil pe care il am ipotecat cu rangul 1 catre o alta banca comerciala ca urmare a unui credit ipotecar imobiliar?
Daca ajuta cifrele, imobilul valoreaza cca 70.000euro iar soldul creditului este de 53.000euro.

- la semnarea creditului de 100.000euro, in 2010, iar apoi in 2014, asociatul meu a completat in alb un BO emis de catre firma, fara protest" si avalizat personal de asociat.
Este similar acest BO ca si garantie personala reprezentata de fideiusiune sau este mai "slab" ca si executare a bunurilor personale ptr asociatul meu?

Multumesc!

1. Da, poate urmari imobilul ipotecat la o alta banca. Creditorul ipotecar are doar un rang de preferinta (ipoteca nu indisponibilizeaza bunul) pentru recuperarea creantei iar dupa cum spuneti si dvs exista tot interesul sa se urmareasca imobilul ipotecat in conditiile in care, daca s-ar vinde la valoarea de evaluare, creditorul urmaritor (negarantat) ar primi si el aprox 15000 Euro.

2. BO ar fi mai "slab" decat fideiusiunea daca, in contractul de fideiusiune nu ati declara ca renuntati la beneficiul de diviziune/discutiune. Dar nicio banca nu accepta astfel de fideiusiuni... Mai mult, fideiusiunea este mai "slaba" pentru ca se urmareste fideiusorul pana la achitarea integrala a creantei (inclusiv penalitatile de intarziere) in timp se la BO se urmareste doar suma inscrisa in BO (si dobanda in anumite conditii)
1: Da, imobilul ipotecat poate fi scos la vanzare prin licitatie publica in procedura de executare silita; din suma rezultata va fi indestulata banca ce beneficiaza de ipoteca de gradul I, iar din diferenta, daca ramane, se acopera creanta bancii care va executa acum.
Daca sunteti casatorit, iar imobilul este proprietate comuna, executarea silita a acestuia nu poate fi efectuata.
2. Ambele sunt garantii personale care presupun garantarea executarii in integralitate a obligatiei pentru care au fost constituite.
O umilă completare - în situația de față, în care fidejusorul garantează obligația unei întreprinderi, oricum nu are beneficiul discuțiunii și diviziunii, obligația sa fiind solidară cu a debitorului principal. Ca atare, avalul sau fidejusiunea au exact aceleași efecte în această speță.
Multumesc ptr. promptitudine si raspunsuri!

Ce variante de actiune are banca care trebuie sa recupereze cei 100.000euro?
Structura de garantii este urmatoarea:
- ipoteca mobiliara pe incasari in cont curent
- fideiusiune administrator
- BO avalizat de asociat
- ipoteca mobiliara pe stoc marfa cu valoare de garantie 70.000euro.

Credeti ca banca poate sa procedeze la executare prin ....executor bancar sau banca isi acopera banii de la asigurator iar apoi mai vinde si cu 20% (din 100.000euro) catre o firma de recuperare?

Intre timp, este util si ..legal sa-mi vand imobilul ca sa acopar creditul ipotecar imobiliar si sa raman si cu ceva bani, tinand cont ca banca ce are fideiusiunea a declarat creditul scadent in feb 2015?


Multumesc!




Banca va solicita unui executor judecatoresc (bancari nu mai exista de prin 2012) executarea silita a tuturor 3 (societate/fideiusor/avalist) concomitent.
Cea mai fructuoasa (pt banca) masura la acest moment ar fi valorificarea stocului (daca mai exista). Vor fi poprite conturile celor 3 si se vor face demersuri pentru identificarea bunurilor urmaribile (inclusiv imobilul dvs).

Acum... legal (in sensul ca nu e penal) este sa vindeti imobilul dar daca se va afla (sau stiu deja) ca ati detinut un imobli se poate cere revocarea vanzarii. Cat de mult va afecteaza pe dvs revocarea (daca vreodata o instanta ar admite asa ceva in conditiile in care tertul cumparator este de buna credinta)?
Mai deloc... Adica vindeti imobilul, acoperiti creditul ipotecar, ramaneti cu ceva banuti (daca sunt cash nu-i poate urmari nimeni) imobilul se "reintoarce" in patrimoniul dvs si este revandut (de data asta nu mai primiti bani). Il pagubiti doar pe potentialul viitor cumparator al imobilului urmand ca acesta sa se intoarca impotriva dvs (neavand alte bunuri momentan, saracu' o va face degeaba)

Alte discuții în legătură

Executare silita garant ipotecar stoicamir stoicamir Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil. va rog , daca se poate, sa o rezolvati doomy852 doomy852 X il imprumuta pe Y cu 25.000 lei. Acest imprumut este garantat de Z cu o ipoteca asupra casei sale prin contract incheiat in forma autentica intre X si Z. ... (vezi toată discuția)
Credit pe firma cu garantii per aval ContSters225650 ContSters225650 Am o problema legata de un credit pe firma care e de 3 ani si care nu il mai pot plati ,creditul este cu garantii per aval cu bilete la ordin avalizate de ... (vezi toată discuția)