avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea in urma unei fideiusiuni poate \"ataca\" ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea in urma unei fideiusiuni poate "ataca" imobil ipotecat?

Buna!

Am urmatoarea situatie: in calitate de administrator la un SRL (2 asociati) am semnat in 2011 un contract de fideiusiune, actualizat anual prin acte aditionale pana in feb 2014, contract ce face parte dintr-o structura de garantii ptr un credit de cca 100.000euro contract de firma de la o banca.
Intre timp, in feb 2015, banca a declarat creditul scadent anticipat ca urmare a nerespectarii unor obligatii contractuale din partea firmei.

As avea 2 intrebari:
- poate executorul judecatoresc, pe baza garantiei personale prin contractul de fideiusiune sa execute un imobil pe care il am ipotecat cu rangul 1 catre o alta banca comerciala ca urmare a unui credit ipotecar imobiliar?
Daca ajuta cifrele, imobilul valoreaza cca 70.000euro iar soldul creditului este de 53.000euro.

- la semnarea creditului de 100.000euro, in 2010, iar apoi in 2014, asociatul meu a completat in alb un BO emis de catre firma, fara protest" si avalizat personal de asociat.
Este similar acest BO ca si garantie personala reprezentata de fideiusiune sau este mai "slab" ca si executare a bunurilor personale ptr asociatul meu?

Multumesc!

Multumesc Dle Ciobanu!

Exista sansa ca banca sa vanda creanta de 100.000euro cu max. 20% din valoare catre o firma specializata in recuperari, iar firma sa ma abordeze ulterior la plata a max. dublu din valoarea de cumparare de 20%x100.000euro? Este uzuala aceasta practica?

In ceea ce priveste stocul in valoare de garantie de 70.000euro, cat trebuie sa asigur din valoare in conditiile date? cel putin 80% din valoare? Daca este mai putin de 80%, ma pot alege cu vreo plangere ...penala din partea bancii?

Dna Blaja Iulia, va astept si pe dvs cu opinie!


Va multumesc!
In cazul cesiunii de creanta, cesionarul dobandeste aceleasi drepturi pe care le avea si cedentul. Stiu ca se vorbea la un moment dat de un proiect lege care sa limiteze cuantumul valorificarii creantei dar nu stiu sa se fi aprobat.

Stocul pe care l-ati ipotecat poate sa fie la 100%, 80% , 0% din valoarea de garantie.
Ex: Maine vin la dvs si cumpar cu factura toata marfa pe care o aveti in momentul de fata. Plata stabilim in contract sa se realizeze la 30 zile. Eu nu mai platesc.
Este vina dvs?
Ipoteca ii da drept bancii sa se indrepte impotriva cumparatorului

Instrainarea bunului ipotecat Art. 2.393
(1) Cel care achizitioneaza un bun in cursul obisnuit al activitatii unei intreprinderi care instraineaza bunuri de acelasi fel dobandeste bunul liber de ipotecile constituite de instrainator, chiar daca ipoteca este perfecta, iar dobanditorul cunoaste existenta acesteia.
(2) In acest caz, ipoteca se stramuta asupra pretului sau altor bunuri rezultate din instrainarea bunului ipotecat.

Am uitat sa va spun de faptele penale:
stim cu totii ce este infractiunea si care sunt acestea (daca nu le stim, vorb-aia GHINION, nu putem sa invocam vreodata necunoasterea acesteia)
Daca dvs actionati cu intentie in scopul de a-l frauda pe creditor (sau orice alta persoana) si faptele dvs intrunesc toate elementele unei infractiuni, da, veti raspunde penal.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
ghitaciobanu, utilizator
Multumesc ptr reply!

Revenind la imobilul detinut (din 2011) de mine personal si ipotecat cu rangul 1 catre o alta banca..
In caz ca nu (reusesc sa) vand imobilul in timp util, este macar avantajos sa trec ca si proprietar in acte si sotia (casatorie 2012) cu scopul ca atunci cand executorul va folosi fideiusiunea ptr executare sa aman/obtin avantaje din faptul ca trebuie facuta imparteala intre soti?

Iar la urma, insist cu un alt context de fideiusiune: in cazul unui cuplu, sotul conducator de intreprindere care contracteaza imprumut de la banca cu garantie personala-fideiusiune iar sotia garanteaza si ea personal tot prin fideiusiune (ca asa cere banca), in caz de ulterior divort, sotia are dreptul sa ceara la banca anularea fideiusiunii ei personale?

Multumesc!


1. Este discutabil. Cel mai probabil doar veți întârzia executarea. O astfel de modalitate de transfer de proprietate ar putea fi atacată de către creditori, cu mari șanse de succes.

2. În niciun caz. Dna ar divorța doar de soț, nu și de celelalte obligații pe care și le-a asumat.
Va multumesc ptr. raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita garant ipotecar stoicamir stoicamir Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil. va rog , daca se poate, sa o rezolvati doomy852 doomy852 X il imprumuta pe Y cu 25.000 lei. Acest imprumut este garantat de Z cu o ipoteca asupra casei sale prin contract incheiat in forma autentica intre X si Z. ... (vezi toată discuția)
Credit pe firma cu garantii per aval ContSters225650 ContSters225650 Am o problema legata de un credit pe firma care e de 3 ani si care nu il mai pot plati ,creditul este cu garantii per aval cu bilete la ordin avalizate de ... (vezi toată discuția)