avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta drept civil. Va rog , daca se poate, sa o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta drept civil. Va rog , daca se poate, sa o rezolvati

X il imprumuta pe Y cu 25.000 lei. Acest imprumut este garantat de Z cu o ipoteca asupra casei sale prin contract incheiat in forma autentica intre X si Z. Intrucat Y nu a platit la scadenta, X a cerut scoaterea la vanzare a casei lui Z pt a-si indestula creanta de 25.000 lei.
Z s-a aparat solicitand ca X sa il urmareasca mai intai pe debitorul sau Y.

Ce parere aveti? Este intemeiata apararea lui Z ?
Cel mai recent răspuns: ContSters290615 , utilizator 21:49, 6 Iunie 2013
Z a renuntat la beneficiul de discutiune si diviziune?
Uneori este intemeiata...depinde de contractul de garantie...
Tocmai asta este intrebarea. Se aplica art 2294(Beneficiul de discutiune) in acest caz? Eu ma gandeam ca nu se aplica deoarece nu a fost incheiat autentic contractul de fidiusiune ci au constituit o garantie personala.
Fideiusiunea nu se prezuma de lege, ea trebuie dovedita printr-un inscris. Inscrisul poate fi autentic sau sub semnatura privata. Fideiusiunea este o garantie personala. Sanctiunea nerespectarii formei prevazute de lege pentru nasterea fideiusiunii este nulitatea absoluta.
Fideiusorul conventional sau legal are posibilitatea sa ceara creditorului sa urmareasca mai intai bunurile debitorului principal, ceea ce inseamna beneficiul de discutiune, daca nu a renuntat la acest beneficiu in mod expres.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Speta a fost data la examen. Ideea este ca eu am scris ca nu este intemeiata apararea formulata de Z, nefiind vorba de fideiusiune ci de ipoteca. Ciudat este si faptul ca dl prof. Boroi , la ultimul curs, a rezolvat aceasta speta si a spus ca nu se aplica Beneficiul de discutiune.

Alte discuții în legătură

Beneficiu de discutiune si diviziune - mai am acest drept? davidc davidc Buna ziua, Poate cineva sa ma ajute cu o lamurire practica in ceea ce priveste beneficiul de discutiune si diviziune? In acest sens as vrea sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Executarea in urma unei fideiusiuni poate "ataca" imobil ipotecat? ContSters205719 ContSters205719 Buna! Am urmatoarea situatie: in calitate de administrator la un SRL (2 asociati) am semnat in 2011 un contract de fideiusiune, actualizat anual prin acte ... (vezi toată discuția)
Executare silita garant ipotecar stoicamir stoicamir Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, ... (vezi toată discuția)