avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita GARANT IPOTECAR
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita GARANT IPOTECAR

Buna ziua,
As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, garantie pentru un credit bancar obtinut de o societate comerciala (SC X SRL). La 1 an am primit o notificare din partea bancii prin care eram informati ca SC X nu si-a platit datoriile si o soma pe mama mea sa plateasca.
Acum suntem la a 2a SOMANTIE DE PLATA din partea Executorului Judecatoresc. Odata cu somatiile am primit si contractele de credit si ipoteca. Mama mea a decedat la putin timp dupa primirea primei somatii. Mama apare in calitate de garant ipotecar (nu apare nicaieri debitor/ fideiusor/girant/coplatitor) dar este mentionata renuntarea la beneficiul de diviziune si discutiune (aici am citit ca acesta nu are obiect in cadrul garantilor ipotecari , aplicandu-se doar fideiusiunii). Contractele au fost semnate bineinteles in numele ei de catre mandatar.
In procura este specificat express ca se garanteaza doar cu acel teren, cu nimic altceva . Deci nu poate fi vorba despre o garantie personala.

Intelegem ca vom pierde terenul (nu avem resursele necesare sa platim creditul) dar acesta valoreaza mult mai putin decat valoarea creditului. Ce se va intampla in acest caz? Nu am facut succesiunea.. pot sa execute si alte bunuri aflate pe numele ei?! Banca nu se va indrepta dupa aceea impotriva SC? Poate banca sa se indrepte impotriva mostenitorlor? Pe ce baza? Raspunderea garantului nu se limiteaza doar la obiectul ipotecii- terenul?
Daca societatea nu are active cese paote intampla?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:07, 8 Ianuarie 2014
problema dv este complexa si necesita o mai amre atentie. verificati intinderea drepturilor din procura, apoi verificati ce s-a intimolat cu executarea creantei principale si a debitorului prinipal, abia apoi vedeti ce se intimpla cu masa succesorala a mamei dv.. nu cred ca reusiti doar cu raspunsurile din forum.Succes
Daca mama dvs este parte in acel contract doar ca si garant ipotecar, nu raspundeti, ca si mostenitori decat in limita garantiei oferite de mamadvs, adica tot ca si garanti ipotecari. Poate fi executat silit doar terenul.

Atentie, daca exista si alte bunuri imobile ale debitorului principal, ipotecate pentru acelasi credit, aveti beneficiul discutiunii si puteti cere sa fie executate mai intai acele bunuri.

Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs. Nelamurirea mea este in legatura cu beneficiul discutiunii si diviziunii. Garant ipotecar beneficiaza de ele, chiar daca nue si fideiusor? Daca este specificat clar in procura ca mandatarul ipoteca DOAR pe terenul (este mentionat clar), in cazul in care prin renuntarea la acest beneficiu se pot executa si alte bunuri , nu inveamna sa s-a depasit mandatul oferit prin procura?

Am citit pe forum despre cazuri in care banca a venit si a executat bunurile (altele decat cele ipotecate) si a pus poprire pe conturile garantului ipotecar. Este o practica uzuala/ legala sau se incearca un abuz ? ( daca se poate bine daca nu, nu). In somatia primita noua ni se spune ca in 15 zile trebuie sa depunem in cont intreaga valoare a creditului . Probabil este normal - daca avem banii platim si ne indreptam impotriva debitorului.
De ceea ce ne temem (si sper ca intelegeti ingrijorarea) este extinderea executarii silite asupra bunurilor comune ale parintilor. (tatal meu traieste, cunoaste situatia si este f afectat).


Cu stima,
M.
Nu, garantul ipotecar, pe vechiul cod civil, nu are niciun beneficiu al diviziunii si discutiunii. Aceasta clauza a ramas in contracte de pe vremuri demult apuse, toata lumea stie ca este o clauza nula, fara eficienta, dar majoritatea bancilor au pastrat-o in contracte. E o prostie.

Daca incearca sa execute alte bunir, faceti plangere penala impotriva executorului si a creditorului.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garant ipotecar - codebitor solidar seba1978 seba1978 Buna ziua, Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur. Asadar, Am contractat un credit de tip punte in ... (vezi toată discuția)
Executare silita c.a. c.a. s-a facut un imprumut si s-a girat cu o casa evaluata 85%,casa era asigurata.girantul a facut un act la notar prin care se obliga sa plateasca.acum la ... (vezi toată discuția)
Executare silita garant ipotecar rads rads Buna Seara, am si eu o intrebare in privinta unei executari silite in care eu am calitatea doar de garant ipotecar. Speta este in felul urmator: fratele meu ... (vezi toată discuția)