avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita garant ipotecar
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita garant ipotecar

Buna Seara,
am si eu o intrebare in privinta unei executari silite in care eu am calitatea doar de garant ipotecar.
Speta este in felul urmator: fratele meu (debitorul) a contractat un imprumut bancar cu ipoteca pe un imobil la care eram 3 coproprietari (fratele, eu si mama), iar contractul de credit ipotecar a fost facut cu fratele in calitate de impumutat, eu si mama in calitate de garant ipotecat pt imobilul adus garantie. Creditul nu a mai fost achitat de fratele meu, a fost inceputa procedura de executare silita impotriva lui si asupra imobilului ipotecat. Pana aici totul legal din partea BEJ.
Acum o saptamana in urma am fost anuntat de banca unde aveam conul de salariu, ca au primit adresa infiintare poprire pe contul meu din partea BEJ. Am sunat la BEJ pt a ii explica faptul ca eu am doar calitatea de garant ipotecar (nu am semnat nimic ca si codebitor,girant, fidejusor, etc.) si acesta mi-a raspuns ca ma poate executa si pe mine ca si garant ipotecar pt ca am renuntat in contractul de imprumut la "beneficiul diviziunii si discutiunii" !!! Are dreptul BEJ sa faca asa ceva ? Nu am nimic impotriva executarii imobilului ipotecat, dar ce are cu veniturile si bunurile mele ca si garant ipotecar ?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: rads , utilizator 12:43, 9 Mai 2013
Daca ati semnat doar contractul de ipoteca, BEJ nu va poate executa decat pentru imobil, este o garantie reala imobiliara, nu una personala. In unele contracte de ipoteca sunt introduse si clauze de fidejusiune. verificati cu atentie contractul. Daca nu exista nicio clauza in car va obligati sa garantati si cu toate bunurile, mergeti direct cu plangere penala impotriva executorului.
Va multumesc pt raspuns. Am verif contractu si nu este nimic care sa ma oblige sa garantez cu toate bunurile. Este doar acea clauza de renuntare la "beneficiul diviziunii si discutiunii" care nu inteleg la ce se refera exact. Calitatea de garant ipotecar este reglementata de vreun text de lege ?
Acea clauza e mostenita de banci din stramosi. Este o clauza redundanta, nu are niciun temei.
Garantul ipotecar nu are beneficiul diviziunii si discutiunii, deoarece nu este fidejusor.

Va sfatuiesc sa faceti contestatie la executare, si plangere penala.
Am facut deja contestatie la executare si separat am cerut suspendare provizorie pe ordonanta, suspendare pe care instanta mi-a respinso !!!! nu stiu pt ce motiv deocamdata .... nici macar sa imi fi fixat vreo cautiune.
M-ar interesa daca exista ndeva in C Civ sau in C Pr Civ vreo referire la termenul de garant ipotecar ?
exista... in codul civil

art 2377-2383 noul cod civil

art. 1769-1800 vechiul cod civil

V-am gasit aici si o speta identica cu a dvs. : [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Garantul ipotecar raspunde cu bunurile sale? Nicoleta Popescu Nicoleta Popescu Buna ziua am girat casa pentru firma fratelui meu firma a dat faliment,am fost contctact de catre banca in vedere solutionarii ceditului respectiv si m-au ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil in timpul executarii altui imobil ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Daca o persoana este garant ipotecar intrat la executare si mai are alte imobile pe numele lui, poate sa instraineze acele imobile in timpul sau ... (vezi toată discuția)
Garant ipotecar - codebitor solidar seba1978 seba1978 Buna ziua, Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur. Asadar, Am contractat un credit de tip punte in ... (vezi toată discuția)