In urma dezbaterii succesiunii in instanta in urma decesului parintilor, a fost pronuntata hotararea definitiva si irevocabila. Sunt 7 mostenitori, din care unul detine titluirile de proprietate originale (emise pe numele parintilor decedati) in care sunt toate datele masei succesorale care a fost dezbatuta.
In urma hotararii, eu vreau sa-mi intocmesc cartea funciara (pentru bunurile mostenite conform hotararii) si imi trebuie copie legalizata dupa titlul de proprietate insa mostenitorul care are actele originale nu vrea sa mi le dea.
Va rog frumos sa ma sfatuiti cum pot proceda pentru a capata titlul original ca sa pot face copie legalizata?
Exista vreo posibilitate legala de a obliga detinatorul sa mi-l dea, pentru ca si eu sunt mostenitor si consider ca e normal sa am drept de acces la actele care au stat la baza dezbaterii sucesiunii si sa pot beneficia de hotararea instantei?
Va multumesc.
Cu deosebita stima,
Alexandru
Multumesc pentru raspunsul prompt, domnule avocat. Hotararea definitiva a fost pronuntata in luna septembrie 2013. Din raspunsul dumneavoastra inteleg ca declararea la administratia financiara trebuia sa fie in decurs de 30 zile, iar noi nu am stiut acest lucru. Ce e de facut in aceasta situatie? Multumesc inca odata.
Buna ziua.
Sunt nou pe acest forum, desi urmaresc de ceva vreme topicurile. Raspunsurile profesionale pe care le-am citit, m-au hotarat sa apelez la dvs., participantii profesionisti in domeniu, pentru lamurirea unei probleme.
Concret: in urma unui proces de succesiune cu fratii sai, pentru dezbaterea mostenirii ramase in urma parintilor decedati, sotiei mele i-a fost atribuita prin hotarare definitiva, casa parinteasca.
Intrebarea mea este daca impozitul stabilit pentru casa atribuita ca mostenire, este considerat ca pentru "o adoua locuinta" (adica majorat cu 65%) avand in vedere ca noi locuim intr-un apartament pe care il avem in proprietate.
Va mai rog sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuie urmati (ce demersuri trebuie facute, unde trebuie mers si ce acte trebuie prezentate) pentru a deveni "proprietar cu acte in regula" conform hotararii judecatoresti definitive.
Va multumesc.
Alexandru