In regula, am inteles.
Dar cine da aceasta sanctiune, atunci cand, de exemplu, nu exista nici o clauza de reziliere ?
Ce anume se poate invoca si cine apreciaza neexecutarea culpabila a contractului ?
Nu este nevoie de instanta pentru rezilierea unui contract de acest fel ?
Presupun ca nu o simpla notificare pune capat unui contract...
Notificare si doar atat ? Este suficienta o notificare si contractul se rezilieaza ?
In cazul in care cealalta parte nu doreste rezilierea, ce trebuie sa faca ? Sa raspunda la notificare, sa zica ca nu este de acord ? Si daca nu raspunde la notificare, ce se poate intampla ? Ca doar nu se interpreteaza ca aprobare tacita...
In regula, asa mai merge.
Dar tot nu m-am dumirit in ce stare se afla contractul.
Daca este in continuare valabil, asta ma intereseaza.
Iar apoi evident ca il voi actiona pe prestator in instanta pt. obligatia de a face, daca nu intelege sa-si respecte obligatiile contractuale.
Deci nu se poate rezilia unilateral un contract care nu contine nici o clauza de reziliere.
Acest lucru vreau sa-l lamuresc foarte bine, pentru ca, dupa cum observati, exista pareri pro si contra (chiar pe acest forum).
Cu alte cuvinte, nu ma pot opune unei rezilieri unilaterale...
Totusi, am achitat un avans considerabil in cadrul acestui contract, iar obligatiile prestatorului nu sunt nici pe departe realizate. Termenul de finalizare a activitatii acestuia nu a fost precizat in contract, dar partile si-au dat acordul, printr-o declaratie ulterioara, asupra respectarii unui termen. Acest termen a fost depasit.
Nu pot pricepe de ce rezilierea nu este decisa, in acest caz, de catre instanta, ci de oricare dintre parti. Doar repunerea in situatia anterioara rezilierii se face de catre instanta ? Nu are sens !
Citind pe acest forum, am gasit si urmatoarea explicatie :
Rezilierea contractului nu se poate face decat in doua variante:
1-daca partile sunt de acord ...
2-daca partile nu sunt de acord si nu sunt indeplinite nici conditiile stipulate in contract pentru rezilierea lui nu aveti decat sa mergeti la instanta si sa reziliati contractul.
Revin cu intrebarea : cand partile au viziuni contrare asupra rezilierii, nu este de competenta instantei sa se pronunte ?
Buna ziua.
Sunt beneficiarul unui contract de prestari servicii care nu cuprinde vreo clauza de reziliere. Contractul respectiv are o singura clauza referitoare la acordarea de asistenta tehnica din partea prestatorului. Nimic insa despre o eventuala reziliere.
Cu toate acestea, invocand o culpa exclusiva a beneficiarului, prestatorul mi-a notificat rezilierea contractului. A facut acest lucru unilateral si cu o data anterioara datei la care m-a notificat.
Evident, sunt total nemultumit, mai ales datorita faptului ca nu consider ca am vreo culpa in derularea acestui contract.
Intrebarile mele sunt urmatoarele :
-Rezilierea acestui contract (fara clauza de reziliere) se poate face prin notificari ?
-Daca nu am raspuns la notificare, inseamna ca am aprobat tacit rezilierea contractului ?
In respectiva notificare nu se precizeaza ca daca nu raspund intr-un anumit termen atunci intervine acceptul meu tacit.
-Cine apreciaza existenta unei eventuale culpe contractuale si cine constata ca este vorba de un motiv de reziliere ?
-Care este situatia contractului in acest moment ? Daca prestatorul zice ca mi-a reziliat contractul, trebuie sa ma adresez instantei ca sa fie repus in valabilitate ?
Sau nu a intervenit nici o reziliere, contractul fiind in continuare valabil, urmand ca prestatorul sa-si execute in mod normal obligatiile contractuale ?
Multumesc.