avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Activitate geavela

Activitate geavela

Mulțumesc

Carp Mircea a scris:

Poate să se trezească cu pensia înghețată numai dacă la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani.De ex:15,17,20.

As dori o lămurire : pentru pensionarii cu stagiu complet de cotizare,iesiti la limita de vârstă ,înainte de anul 2001, pot sa se trezească după recalcularea din 1 sept. cu pensia inghetata ? Daca da ,care pot fi motivele din noua lege ? Mulțumesc pentru lămuriri
Cred ca nu am fost clară ..Intrbam dacă pensia prin recalculare poate rezulta să fie mai mică decât pensia actuală ? Ce motive pot fi ?Aveam drepul să ies la 52 de ani ,lucrând în grupa ll si am iesit la 53 de ani .Vechime 30 de ani Acordul mi s-a adaugat prin hotarâre judecătoreasca , DECI CE MOTIVE AR FI CA RECALCULAREA SA CONDUCA LA O VALOARE MAI MICA ? Din contră ,nu ar trebui sa fie mai mare având ani lucrați înca 5 ?

Dapix a scris:

Nici o pensie NU va fi micșorată. În cel mai rău caz, poate să fie înghețată la cuantumul avut în ziua recalculării.

Buna ziua Sunt pensionara din 2000, Am lucrat 30 de ani ,in grupa ll de munca .Mi se poate totuși micșora pensia prin recalculare ?
Există articole de lege privind moştenirea de către concubin la decesul partenerului ? Care,vă rog ? Multumesc
Mama unui copil decedat ,la vârsta de 1 an , este moştenitoare la decesul tatălui copilului ,cu care nu a fost căsătorită ?
Vă multumesc mult pentru răspuns.Dar am iesit la pensie în .2000 doar pe baza cärții de muncă ,nu in 2001 In 2005 a fost făcută recalcularea tuturor pensiilor ,ceeace ar insemna că pensia recalculată in 2005 contine deja toate contribuțiile plătite din 2001 până în anul 2005 . Iar la noua recalculare din 2024 vor fi introduse automat numai conribuțiile de după 2005.
Rezultă din răspunsul Dv. că adeverințe imi trebuiesc numai cu veniturile contributive obtinute inainte de 1.04.2001 in afară de cele trecute in cartea de muncă .Am ințeles corect ?
CHKa a scris:

Poate ar fi de interes sa cereti Casei de Pensii de care apartineti un buletin de calcul a pensiei dvs. , pentru ca banuiala mea este ca , daca s-au platit contributii , acele sume deja au fost luate in calcul cand v-a fost stabilit punctajul . Dupa 01.04.2001 , de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 - cea care a instituit o contributie si in sarcina angajatului , nu doar a angajatorului - orice suma pentru care s-a platit CAS este luata in considerare la calculul pensiei , iar casele de pensii au aceasta evidenta . Daca este asa , binenteles , nu mai aveti nevoie de nici o adeverinta .

Vă multumesc .Nu am incheiat personal contract de asigurari sociale.,fiind deja pensionar si crezând că pensia rămâne bătută în cuie !.Ințeleg că de aceea pentru recalcularea pensiei mele este necesar să obtin documente pentru munca prestată numai după martie 2003. Acesta poate fi obținut de la Casa de pensii(?) in baza CNPlui meu sau numai de la angajator ?

Cornel Vasile a scris:

Potrivit legislatiei in vigoare la acea data, persoanele care prestează munca în baza unei convenţii civile de prestări de servicii puteau încheia contracte de asigurări sociale. (prevedere in vigoare pana in martie 2003).

Dupa aceasta data, persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care realizează venituri din activităţi profesionale erau asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.

In Legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte privind sumele incasate a )pentru o Invenție aplicată in perioada 1995 2002 şi b) pentru activitate prestata cu contracte conventie de colaborare in perioada 1995 -2005.Intreb deoarece nu ştiu dacă in acele perioade se plăteau sau nu contribuții la pensii . Zi bună
La noi la bloc nu au fost inlocuite termopanele existente decât numai la cine a dorit aceasta