avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Activitate ionioneforie

Activitate ionioneforie

Stimati domni,

In data de 28.01.2011, m-am adresat prin posta cu confirmare de primire, cu o cerere scrisa Casei Sectoriale de Pensii de pa langa MAI, solicitand recalcularea pensiei (militara) prin adaugarea perioadelor de satgiu de cotizare la sistemul public, lucrate atat inainte cat si dupa trecerea in rezerva, anexand un exemplar conform cu originalulal al cartii de munca .
Pentru ca nu am primit nici un raspuns, in data de 04.05.2011 am trimis prin posta cu confirmare de primire o alta cerere catre Casa Sectoriala de Pensii a MAI, de aceasta data solicitand sa mi se comunice de ce nu am primit nici un raspuns pana la ace data (peste 3 luni de zile).
Pe data de 16.05.2011, am transmis prin posta cu confirmare de primire aceleiasi institutii o noua cerere cu acelasi obiect, de aceasta data atasand trei adeverinte eliberate de Casele de pensii din Cluj, Bucuresti si Constanta, in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratiilor si obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, copie conform cu originalul de pe cartea de munca, copie de pe cartea de identitate si talonul de pensie, precum si baza legala (extras) pentru recalcularea pensiilor militare prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie, insa pana in prezent nu am primit nici un raspuns.
Desi pensiile militare ale cadrelor MAI se afla intr-un proces de revizuire din oficiu pana la data de 31.12.2011 pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate, potrivit OUG nr.1/2011, motiv pentru care specialistii Casei Sectoriale de Pensii a MAI sunt foarte ocupati cu acest proces de revizuire, apreciez cererea mea de recalculare a pensiei ca fiind intemeiata si drept urmare trebuia sa fie admisa si sa mi se comunice acest lucru. In caz ca cerere era apreciata ca netemeinica si nelegala si trebuia respinsa de asemenea trebuia sa mi se comunice in scris acest lucru, binenteles cu motivatia legala .
Fata de cele prezentate, va rog sa apreciati daca este cazul sa dau in judecata casa de Pensii Sectoriala, temei legal art. 153, lit. f), sau sa astept totusi emiterea noii decizii de pensie revizuite si apoi sa actionez in instanta, daca mai este cazul.
Cu stima,

Mr. (rez.) Ion Ion
Răspuns la discuția Recalculare pensie militara
Stimata doamna,

Va multumesc incaodata pentru raspunsul acordat si totodata, va doresc numai bine si cat mai multe sfaturi juridice pentru cei care va cer parerea.
Cu stima,

Mr. (rez) Ion Ion
Răspuns la discuția Recalculare pensie militara
Stimata doamna,

Inteleg ca situatia mea nu este similara cu cea a colegilor mei, intrucat la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010 (adica la data de 01.07.2010) pensiile de invaliditate ale militarilor (Legea nr. 164/2001) au devenit pensii de invaliditate in intelesul Legi 19/2000, numai cele anticipate si anticipate partiale devenind pensii pentru limita de varsta. Totusi, asa cum am mai precizat, urmarea cereriii mele, la data de 15.07.2010, Casa de pensii a MAI mi- a emis o noua decizie de pensionare prin care s-a stabilit cu incepere de la data de 01.08 2010 drepturi de pensie de serviciu pentru limita de varsta.
Potrivit art. 171 din Legea 263/16.12.2010 - privind sistemul unitar de pensii publice, la data intrarii in vigoare a acesteia (01.01.2011) pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv categoriile de pensii prevazute in art. din Legea nr. 119/2010, devin pensii in intelesul prezentei legi.
Intrebarea mea este sa-mi raspundeti daca dvs. apreciati in raport de aceste dispozitii legale prezentate mai sus, ca as putea sa cer recalcularea pensiei ( a se citi as avea sanse sa obtin o pensie mai mare), avand in vedere stagiile de cotizare (cica 10 ani de zile) realizate atat inainte, cat si dupa iesirea la pensie, ma refer desigur la data de 01 01.2003 cand am primit prima decizie de pensionar de invaliditate.
Va multumesc incaodata anticipat pentru consultatie si mai cu seama pentru operativitatea raspunsului dat.
Cu stima,

Mr. (rez) Ion Ion
Stimati domni,

Speta mea se prezinta astfel:

- in luna martie 1999, am incetat raporturile de serviciu cu Inspectoratul Judetean de Politie Constanta din cadrul MAI, fiind trecut in rezerva, la cerere;

- in luna ianuarie 2003, am fost declarat de comisia medicala de specialitate, inapt serviciu militar, beneficiind de o pensie de invaliditate (gradul III ) ca urmarea bolilor survenite din cauza si in timpul exercitarii serviciului militar, potrivit Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat;
- incepand cu luna august 2010, urmarea indeplinirii varstei de 55 ani, la cererea mea, pensia de invaliditate a fost transformata in pensie de serviciu pentru limita de varsta, conform art. 36 din legea nr. 164/2001;
- in luna decembrie 2010, am primit o noua decizie de recalculare a pensiei pentru limita de varsta, de aceasta data in baza Legii nr. 119/2010;
La calcularea vechimii pentru stabilirea pensiei de invaliditate, respectiv a celei pentru limita de varsta, nu mi-a fost fost adaugat stagiul de cotizare de 4 ani si 6 luni, de dinainte de a intra in randurile cadrelor militare, pe motiv ca acesti ani nu se socotesc la vechimea militara, ci doar la cea civila si ii pot valorifica cand voi indeplini varsta standard de iesire la pensie pe aceasta lege (Legea 19/2001)
Din luna ianuarie 2003 (data cand am inceput sa beneficiez de pensie militara de invaliditate, pana in luna august a anului 2010 (data cand aceasta a fost transformata in pensie de serviciu pentru limita de varsta) si in continuare, chiar si in prezent, am fost asigurat, angajatorii mei retinandu-mi si platind contributiile pentru asigurari sociale conform legii, realizand astfel noi stagii de cotizare.

Intrebarea mea este urmatoarea:
- daca potrivit art. 2 din Legea nr. 119/2010, pensia mea a devenit pensie pentru limitra de varsta in intelesul prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in temeiul art. 107 alin. (3) din aceasta lege, am dreptul sa cer recalcularea pensiei pentru stagiul nevalorificat la calcularea ei ? Ma refer binenteles atat la stagiul realizat inainte de a intra in randul cadrelor militare, cat si la cel realizat dupa data iesirii la pensie incepand cu ianuarie 2003 - cand a primit prima decizie de pensie de invaliditate ?
Va multumesc anticipat pentru consultatia juridica pe care sper din tot sufletul ca mi-o veti acorda.
Cu stima,

Mr. (rez) Ion Ion