avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Activitate stativ

Activitate stativ

Răspuns la discuția Contract de munca
Art.17 - Informarea cu privire la clauzele contractului de muncă

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Art.35 - Cumulul de funcţii

(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
CAPITOLUL 3 - Modificarea contractului individual de muncă

Art.41 - Modificarea contractului de muncă

(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Va rog sa-mi confirmati daca acestea sunt prevederile din codul muncii la momentul de fata. In caz afirmativ pot semna luarea la cunostinta a "mizeriilor" din Fisa Postului, dar in termen de 20 zile lucratoare se modifica CIM cu act aditional doar cu acordul partilor. Interesant nu?
Pana in momentul acesta nu s-a mai intamplat nimic in ceea ce priveste "fisele mele de post" , saptamana trecuta insa, am mai primit o fisa de post semnata si stampilata de Dl Director, dar fara data si nr inregistrare. Se intituleaza: "FISA POSTULUI TEHNICIAN MERCEOLOG cod COR 331303. Are 5 pagini, iar titularul postului organizeaza, urmareste si controleaza toata activitatea de aprovizionare, transport, mecanizare, paza si energetic in societate. Asta este trecut la rubrica "scopul postului" iar ma jos sunt insiruiete pe 5pag. toate atributiile specifice fiecarei activitati. Deci, au luat toate celelalte fise de post si au facut una singura. Am citit pe forum ca atunci cand se modifica fisa postului se aduce la cunostinta salariatului iar cand se modifica felul muncii trebuie intocmit act aditional la CM si inregistrat la ITM. Corect?

"Codul muncii prin art.17, alin(5) prevede ca orice modificare privind clauzele esentiale ale contractului individual de munca, in timpul exercitarii contractului impune incheierea unui act aditional la contract, cu exceptia situatiilor in care o modificare este prevazuta in mod expres de lege.
In cadrul clauzelor esentiale din contract intra si fisa de post - care este parte integranta din contract - iar la art.17, alin.3, lit d " functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului; ", si care se supune alin 5 al art 17 C muncii mai sus prezentat, in sensul ca fisa de post ca sa fie modificata trebuie sa faca obiectul unui act aditional cu noua fisa de post, care binenteles are efecte doar daca este semnata de ambele parti, deci nu poate fi impusa fiindca nu este un act unilateral."

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Eu vreau sa semnez faptul ca am luat la cunostinta prevederile din noua fisa a postului si sa trec data sub semnatura deoarece nu vreau sa ma cert cu nimeni, nu se merita. In cazul in care nu se face act aditional la contractul de munca poate fi considerata nula aceasta fisa de post?
Am cerut in scris conducerii societatii rezolvarea cat mai urgenta a acestor probleme. Astept sa vad. Mai e o problema. Eu, ocupand initial (defapt si acum) functia de tehnician merceolog, am fost trimis la curs de perfectionare "agent paza si ordine". Imediat dupa terminarea cursului si obtinerea diplomei mi-a dat sa semnez act aditional cu acea clauza de 3 ani si obligatia achitarii costurilor aferente cursului in caz de demisie. Evident, actul aditional avea data inceperii cursului nu cea din ziua respectiva (curs 90 zile, nu am fost scos din productie pe o perioada de cel putin 25% din timp, cel putin nu exista niciun act in sensul acesta, eu am lipsit de la serviciu doar cateva ore in 2 zile pentru acest curs. In rest am semnat condica zilnic la locul de munca). Da, am semnat, cu conditia modificarii salariului prin act aditional care s-a intamplat tot atunci. In ce conditii mai e valabila clauza si cursul de specializare, daca nu sunt angajat (nu am contract de munca pentru postul de sef serviciu paza)?

Nu ma deranjeaza sa platesc contravaloarea cursului, dar ma deranjeaza sa platesc drepturi salariale aferente perioadei de pregatire profesionala in caz de demisie.
Am discutat acum cu colega de la resurse umane. Imi spune ca eu am o singura functie, aceea de Tehnician merceolog, iar celelalte atributii (specificate in restul fiselor de post)sunt atribuite prin decizie interna, iar salariul meu acopera aceasta functie. La ITM este inregistrat contractul meu in care e stipulata functia de Tehnician Merceolog cu atributiile aferitoare fiesei postului anexa la contract. Celelalte fise de post nu sunt inregistrate la ITM si nici nu apar in REVISAL. Si spune ca totul e in regula. Deci...e ok. :)

Am discutat cu ea in baza raspunsului oferit de edina.
Da, stiu, in legatura cu traiul bun. Deocamdata suntem in relatii cat de cat bune. Situatia este destul de complicata. Ce doresc eu, e sa nu ajung la tiganii si la alte nebunii fiindca am mai trecut prin asta. Lucrez la societatea asta de 3 ani, nu am comentat si nu am spus niciodata nimic de rau sau de bine, am aceptat tot, am fost de acord cu tot, am semnat acte cu date anterioare in ceea ce ma prveste direct, referitor la cim si alte clauze, doar ca sa fie bine, dar simt ca nu mai pot, nu pot dormi noaptile de stres si de nervi. Inca nu am refulat si sper sa nu o fac. Nu vreau sa sesizez itm-ul, unul din actionarii firmei e nustiu ce sef pe la itm sibiu, nu vreau sa am probleme, vreau doar sa am o acoperire din pct de vedere legal, in caz de ceva, in ultima vreme societatea ""imputa"in fel si chip tot felul de despagubiri de la angajati...
si e in tot felul de cercetari disciplinare cu cine are ocazia, e un abuz din partea administratorului, sunt chestiuni din punct de vedere personal. Recunosc ca nu stiu cum e mai bine, Am terinat facultatea de psihologie, in care m-am axat pe psihologia muncii, am terminat cursul acela penal de inspector resurse umane, stiu si eu cum se procedeaza si care sunt drepturile angajatilor si angajatorilor...e trist. In instanta...nu rezolvi nimic, cu toate ca ai legi de partea ta, spun asta din experienta, chiar si in caz de litigii de munca. Nu stiu...E foarte aiurea, oricum am de gand sa parasesc unitatea asta cat mai curand, dar fara stres, cat ma mai pot tine.... eu pe mine pe picioare. Multumesc
Multumesc pentru raspuns. Astept si alte pareri, daca cineva a mai intalnit situatia asta...va rog.
Si ce pot sa fac in cazul asta? Mai sunt valabile deciziile de care vorbesc, fisele de post ulteriioare?
este normal sa am 3 TREI fise de post?

1. Fisa postului: Postul: Tehnician merceolog
Birou: Aprovizionare

2. Fisa de post: denumirea postului: Sef formatie paza si ordine

3. Fisa postului: Postul: responsabil mecanizare-energetic
Serviciu: mecanizare, energetic
Probabil ca solitia e sa imi dau demisia fiindca nu fac fata la atata munca, am ramas si cu ceea ce faceam inainte, iar conducerea nu sta la discutii. Mai am o intrebare: Indemnizatie de somaj se acorda in cazul demisiei? Care e principala conditie pentru a beneficia de somaj cu indemnizatie de somaj?
edina a scris:

In acest moment aveti 2 fise de post pentru fiecare pozitie ocupata, ori fosta fisa de post a fost actualizata ca sa cuprinda si noile sarcini si eventual, a fost schimbata si incadrarea?

In acest moment am 3 fise de post, una de la angajare cu resposabil aprovizionare, una ulterioara cu responsabil sef formatie paza la care am primit act aditional la cm cu marire de salariu si aceasta ultima fisa de post cu resposabil serviciu mecanizare si energetic de care vorbeam.