va multumesc frumos ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti.
ma intreb in fel si chip cum as putea sa ii rezolv situatia... ar putea fi o varianta sa plateasca 'din mana' diferenta pentru completarea stagiului necesar. ar avea vreo valoare daca ar reusi sa faca plata si apoi sa incerce cu contestatia (daca reuseste sa o depuna in termenul legal)?
am nevoie de ajutorul vostru sa pot ajuta la randul meu pe cineva caruia i-a fost respins dosarul pt invaliditate si care ar vrea sa faca contestatie.
Situatia arata in felul urmator:
Data ivirii invaliditatii:31 decembrie 2010
Data inscrierii la pensie 29 ianuarie 2011 - varsta de 53 ani si 2 luni.
Varsta standard de pensionare 63 ani. Nu exista conditii care sa reduca varsta standard de pensionare.
Exista insa un certificat pentru incapacitate de munca dat de comisia de specialitate pentru 12 luni - motivul fiind TBC.
Cererea de inscriere la pensia de invaliditate este respinsa deoarece nu sunt indeplinite prevederile art 73(1) din legea 263/2010 - persoana nu a realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta avuta la data emiterii deciziei medicale.
Stagiul necesar 25 ani.
Stagiul realizat 21 ani, 9 luni si 14 zile.
In legea 263/2010, art 68(1) pe care s-a bazat decizia de respingere nu mai mentioneaza TBC ca motiv pentru accesarea acestui tip de pensie.
Insa, acelasi art 68 in art.2, beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazte la alin 1 si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art 49 alin 1 lit c si g.
Lit c se refera la acea categorie de asigurat care ... a satisfacut stagiul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Ce ma puteti sfatui? Cum si pe ce recomandati sa construiesc contestatia? Exista alte ‘portite’ de scapare?