avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incapacitate temporara de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incapacitate temporara de munca

Buna ziua,

am nevoie de ajutorul vostru sa pot ajuta la randul meu pe cineva caruia i-a fost respins dosarul pt invaliditate si care ar vrea sa faca contestatie.
Situatia arata in felul urmator:

Data ivirii invaliditatii:31 decembrie 2010
Data inscrierii la pensie 29 ianuarie 2011 - varsta de 53 ani si 2 luni.
Varsta standard de pensionare 63 ani. Nu exista conditii care sa reduca varsta standard de pensionare.
Exista insa un certificat pentru incapacitate de munca dat de comisia de specialitate pentru 12 luni - motivul fiind TBC.

Cererea de inscriere la pensia de invaliditate este respinsa deoarece nu sunt indeplinite prevederile art 73(1) din legea 263/2010 - persoana nu a realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta avuta la data emiterii deciziei medicale.
Stagiul necesar 25 ani.
Stagiul realizat 21 ani, 9 luni si 14 zile.

In legea 263/2010, art 68(1) pe care s-a bazat decizia de respingere nu mai mentioneaza TBC ca motiv pentru accesarea acestui tip de pensie.

Insa, acelasi art 68 in art.2, beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazte la alin 1 si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art 49 alin 1 lit c si g.
Lit c se refera la acea categorie de asigurat care ... a satisfacut stagiul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Ce ma puteti sfatui? Cum si pe ce recomandati sa construiesc contestatia? Exista alte ‘portite’ de scapare?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
bia_01, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:01, 5 Iunie 2011
Imi pare rau, nu aveti motive de contestatie.

Potrivit Legii nr. 19/2000, o persoana care avea TBC putea sa beneficieze de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare, insa in Legea nr. 263/2010 TBC-ul a fost inlocuit cu schizofrenia.

V-ati referit la art. 68, alin. (2), deci si la art. 49, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 263/2010, dar nu inteleg contextul. Haideti sa citim cu atentie alineatul 2 al art. 68:
Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).

Adica persoana trebuie sa fie militar in termen, concentrat sau imobilizat si sa se fi imbolnavit in acest timp. Insa dvs. scrieti despre o persoana care a implinit 53 de ani, deci nu se mai poate afla in una din situatiile prevazute la art. 49, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 263/2010.
va multumesc frumos ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti.

ma intreb in fel si chip cum as putea sa ii rezolv situatia... ar putea fi o varianta sa plateasca 'din mana' diferenta pentru completarea stagiului necesar. ar avea vreo valoare daca ar reusi sa faca plata si apoi sa incerce cu contestatia (daca reuseste sa o depuna in termenul legal)?

multumesc inca o data.

#-o
Poate sa incheie un contract de asigurare sociala, insa acesta produce efecte de la data inregistrarii lui la casa de pensii. Chiar daca plateste anticipat contributia de asigurari sociale pe o perioada de 12 luni, asta nu inseamna ca au trecut 12 luni la data efectuarii platii.

Imi pare rau, chiar nu exista solutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii atomiviorel2_BT atomiviorel2_BT La pensie invalidîtate gr 3 N23 se mai acorda stagiul potențial si punctajul 035 la pct de pensie ? (vezi toată discuția)
Perioada de stagiu militar și pensia rupa rupa intrbare - 1) daca stagiul militar se ia în calcul ? (vezi toată discuția)
Am trecut la gradul iii de invaliditate si nu am mai primit stagiu potential rdoro rdoro In ina 2003 am iesit la pensie pe caz de boala gradul doi. La stabilirea pensiei s-a luatin calcul ani efectiv lucrati si un \"stagiu potential \" stabilit la ... (vezi toată discuția)