Nu l-am trimis pe fratele meu sa vizioneze pentru mine, stimate domnule lael, pur si simplu, a fost la vizionari pe cont propriu pentru el si sotia lui. Ofertele imobiliare sunt, nu la o agenite, ci la alte zeci de agentii. Am avut situatii cand am vizionat aceleasi apartamente cu agentii diferite. Agentul imob are obiceiul sa spuna ca are un apt in locatia X, merg, imi dau intalnire la un reper, ma pune inainte sa semnez o conventie si apoi mergi la apt. Cum a nimerit fratele meu la acelasi apt, pur si simplu, a sunat la o agentie si a mers la respectivul apt, asa cum am spus proprietarul a colaborat cu alte agentii, vorba lui era, ce sa fac daca imi aduce clientul la usa si e interesat?
Nu toti romanii suntem la fel, domnule lael, am apelat la niste servicii pentru care am si platit, dovada fiind factura fiscala + bonul fiscal pe care le am pentru prestarea serviciilor agentiei care m-a ajutat in intermediere.
Pentru ce trebuie sa fie platit un comision catre o agentie care nu a facut nimic, ce munca? In contractele agentiilor reies doar obligatiile pe care le au potentialii cumparatori, dar cand vine vorba de obligatiile lor, se dau la fund, habar nu au de ce "intermediaza", atunci cand vad pe cineva interesat, cer comisionul deja de la vizionare etc.
Haideti stimati domni sa nu bagam toate "persoanele" in aceasi oala cu restul oamenilor care i-ati intalnit.
Este vorba de 2 agentii imobiliare separate. O agentie cu care am achizitionat eu apt, si o alta agentie cu care fratele meu a vizionat acelasi apt, dupa ce il vizionasem eu. Da, avem acelasi nume de familie eu si fratele meu. Agentia respectiva il ameninta ca il da in judecata pt ca spun ei ca eu am aflat de acel apt de pe urma vizionarii fratelui meu. Acest lucru este gresit, pentru ca eu am facut o vizionare in februarie cu o alta agentie, in perioada aceea mergeam la foarte multe vizionari ca sa imi fac o idee de ofertele care sunt. Intr-un sfarsit m-am decis la acest apt pe care l-am si cumparat, repet, prin intermediul agentiei cu care l-am si vizionat. Proprietarul si-a dat apt la mai multe agentii, nu doar la una. Si cu agentia cu care am cumparat eu, proprietarul are un contract de intermediere pt vanzare, si cu agentia care il ameninta are un contract de intermediere.
Fratele meu a semnat o conventie de vizionare cu agentia care il ameninta, dar a primit un exemplar cu niste clauze, printre care si o clauza ca nu are voie sa cumpere direct de la proprietar nici o ruda pana la gradul IV, dar fara date personale, semnaturi, data cand a fost intocmit, nimic, cu toate ca datele lui personale i-au fost luate de agentul respectiv. Stiu ca a fost o prostie din partea lui sa semneze fara sa citeasca sau macar sa primeasca un exemplar complet din ceea ce a semnat. Vizionarea lui a avut loc prin martie, dupa ce am vizionat eu, normal, proprietarului inca nu ii prezentasem dorinta mea de a-l cumpara, a continuat sa primeasca clienti.
Chiar se poate sa fie dat in judecata fratele, eu + fostul proprietar al apt meu, pentru ca agentia i-au amenintat in acelasi mod si pe ei. Mi se pare strigator la cer acest lucru, ma gandesc sa fac o plangere la Protectia Consumatorilor.
Daca ma puteti sfatui, va rog.
Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care am facut toate actele necesare acestui proces: conventie de vizionare, ulterior contract de intermediere pt cumparare (intre mine, proprietari si agentia imobiliara). Dupa incheierea contractului de v-c, am achitat comisionul agentiei respective pt care am si factura fiscala + bon fiscal. Problema mea esta o alta. Intamplarea a facut, ca fratele meu sa vizioneze acelasi apt cu o alta agentie, el nestiind ca eu fusesem la acel apt (conventia dintre el si agentia respectiva, s-a facut anterior vizionarii, in masina). Nu a fost pe placul lui, era un conf 2, el ceruse agentiei sa vada un conf 1 si a plecat mai departe.
Acum, s-a trezit cu telefon de la agentia respectiva, prin care ii spunea ca datoreaza un comision de 3 % pentru ca fratele lui (eu) a cumparat un apt prezentat de ei. Ca au aflat ca s-a incheiat contractul X din data Y, si ca daca nu plateste comisionul, il va da in judecata.
Intrebarea mea este, de unde sa stie el ca eu la randul meu am vizionat acel apartament (pt ca eu nu m-am decis pe loc la acel apt, am contiunat sa mai vizionez altele), de unde sa stie el ca era vorba de acelasi apt, daca agentia respectiva l-a pus sa semneze inainte de vizionare, "pe picioare", conventia aceea de vizionare?
Va rog sa imi spuneti ce sanse de castig are agentia in aceste conditii.