avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema comision agentie imobiliara

Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care am facut toate actele necesare acestui proces: conventie de vizionare, ulterior contract de intermediere pt cumparare (intre mine, proprietari si agentia imobiliara). Dupa incheierea contractului de v-c, am achitat comisionul agentiei respective pt care am si factura fiscala + bon fiscal. Problema mea esta o alta. Intamplarea a facut, ca fratele meu sa vizioneze acelasi apt cu o alta agentie, el nestiind ca eu fusesem la acel apt (conventia dintre el si agentia respectiva, s-a facut anterior vizionarii, in masina). Nu a fost pe placul lui, era un conf 2, el ceruse agentiei sa vada un conf 1 si a plecat mai departe.
Acum, s-a trezit cu telefon de la agentia respectiva, prin care ii spunea ca datoreaza un comision de 3 % pentru ca fratele lui (eu) a cumparat un apt prezentat de ei. Ca au aflat ca s-a incheiat contractul X din data Y, si ca daca nu plateste comisionul, il va da in judecata.
Intrebarea mea este, de unde sa stie el ca eu la randul meu am vizionat acel apartament (pt ca eu nu m-am decis pe loc la acel apt, am contiunat sa mai vizionez altele), de unde sa stie el ca era vorba de acelasi apt, daca agentia respectiva l-a pus sa semneze inainte de vizionare, "pe picioare", conventia aceea de vizionare?
Va rog sa imi spuneti ce sanse de castig are agentia in aceste conditii.
Cel mai recent răspuns: bodom , utilizator 15:10, 21 Iunie 2011
din ce relatati rezulta ca ati cumparat un apartament printr-o agentie imobiliara careia i-ati platit comisionul. nu vad unde este aspectul juridic invocat de agentie.aveti acelasi prenume cu fratele dvs? din moment ce ati incheiat personal un contract cu agentia, v-ati respectat obligatiile contractuale unde este culpa dvs?
Este vorba de 2 agentii imobiliare separate. O agentie cu care am achizitionat eu apt, si o alta agentie cu care fratele meu a vizionat acelasi apt, dupa ce il vizionasem eu. Da, avem acelasi nume de familie eu si fratele meu. Agentia respectiva il ameninta ca il da in judecata pt ca spun ei ca eu am aflat de acel apt de pe urma vizionarii fratelui meu. Acest lucru este gresit, pentru ca eu am facut o vizionare in februarie cu o alta agentie, in perioada aceea mergeam la foarte multe vizionari ca sa imi fac o idee de ofertele care sunt. Intr-un sfarsit m-am decis la acest apt pe care l-am si cumparat, repet, prin intermediul agentiei cu care l-am si vizionat. Proprietarul si-a dat apt la mai multe agentii, nu doar la una. Si cu agentia cu care am cumparat eu, proprietarul are un contract de intermediere pt vanzare, si cu agentia care il ameninta are un contract de intermediere.
Fratele meu a semnat o conventie de vizionare cu agentia care il ameninta, dar a primit un exemplar cu niste clauze, printre care si o clauza ca nu are voie sa cumpere direct de la proprietar nici o ruda pana la gradul IV, dar fara date personale, semnaturi, data cand a fost intocmit, nimic, cu toate ca datele lui personale i-au fost luate de agentul respectiv. Stiu ca a fost o prostie din partea lui sa semneze fara sa citeasca sau macar sa primeasca un exemplar complet din ceea ce a semnat. Vizionarea lui a avut loc prin martie, dupa ce am vizionat eu, normal, proprietarului inca nu ii prezentasem dorinta mea de a-l cumpara, a continuat sa primeasca clienti.
Chiar se poate sa fie dat in judecata fratele, eu + fostul proprietar al apt meu, pentru ca agentia i-au amenintat in acelasi mod si pe ei. Mi se pare strigator la cer acest lucru, ma gandesc sa fac o plangere la Protectia Consumatorilor.
Daca ma puteti sfatui, va rog.

Din relatarea dvs rezulta ca l-ati trimis pe fratele dvs sa vada diverse oferte cu toate agentiile imobiliare , printre care si acest acest apartament confort 2 . ( desi " el vroia cf 1 "sau mai exact nu vroia nimic )

Dar iata cum agentia " vinovata" ca nu a inteles ca vrea un apt confort 1 i-a aratat exact ce va trebuia dvs : un apartament confort 2.

Ulterior v-ati dus sa vedeti acelasi apartament dupa ce ati aflat de existenta lui cu o "agentie prietena " cunoscand faptul ca proprietarul lucra cu mai multe agentii .

Ati incheiat si un contract cu acestia din urma antedatat si ati crezut ca sunteti smecher si i-ati fraierit .

Intr-adevar , va mai ramane sa va adresati Protectiei Consumatorilor !

Vi se pare strigator la cer ca vor sa fie platiti pentru munca lor dar nu vi se pare strigator la cer cum v-ati comportat dvs ?



Foarte bine spus. Lucrez ca jurist pentru agentii imobiliare si asa procedeaza anumite "persoane". De fiecare data, fie au platit comisionul de buna voie, fie au fost dati in judecata si au pierdut. Tineti cont de faptul ca in instanta vor fi audiate toate partile, sub juramant, adevarul va iesi la iveala.:thumbup:
bodom a scris:

l-am ... cumparat... prin intermediul agentiei cu care l-am si vizionat.

Fratele meu a semnat o conventie de vizionare cu agentia care il ameninta, dar a primit un exemplar cu niste clauze, printre care si o clauza ca nu are voie sa cumpere direct de la proprietar nici o ruda pana la gradul IV,


Plecand de la ceea ce am subliniat in text se poate face o aparare cu multe sanse de izbanda.

Alte discuții în legătură

Agentie imobiliara- se intocmeste contract de vizionare pentru fiecare apartament in parte? petregabriel petregabriel buna ziua.daca se poate as dori sfaturi in problema cu o agentie imibiliara. pt cumpararea unui apartament am sunat la un anunt de pe net . anuntul era ... (vezi toată discuția)
Ce valoare are conventia de prestari servicii de intermadieri imobiliare? stefy2104 stefy2104 Buna ziua, daca semnezi in calitate de cumparator o conventie de prestari servicii de intermedieri imobiliare, ce ti se poate intampla? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Cum scap daca nu am platit comisionul la o agentie imobiliara????? adriana2011 adriana2011 Am cumparat un apartament prezentat de o agentie imobiliara, dar pe ei nu i-am anuntat, cand am facut contractul de vanzare cumparare. In contractul de ... (vezi toată discuția)