avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema comision agentie imobiliara

Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care am facut toate actele necesare acestui proces: conventie de vizionare, ulterior contract de intermediere pt cumparare (intre mine, proprietari si agentia imobiliara). Dupa incheierea contractului de v-c, am achitat comisionul agentiei respective pt care am si factura fiscala + bon fiscal. Problema mea esta o alta. Intamplarea a facut, ca fratele meu sa vizioneze acelasi apt cu o alta agentie, el nestiind ca eu fusesem la acel apt (conventia dintre el si agentia respectiva, s-a facut anterior vizionarii, in masina). Nu a fost pe placul lui, era un conf 2, el ceruse agentiei sa vada un conf 1 si a plecat mai departe.
Acum, s-a trezit cu telefon de la agentia respectiva, prin care ii spunea ca datoreaza un comision de 3 % pentru ca fratele lui (eu) a cumparat un apt prezentat de ei. Ca au aflat ca s-a incheiat contractul X din data Y, si ca daca nu plateste comisionul, il va da in judecata.
Intrebarea mea este, de unde sa stie el ca eu la randul meu am vizionat acel apartament (pt ca eu nu m-am decis pe loc la acel apt, am contiunat sa mai vizionez altele), de unde sa stie el ca era vorba de acelasi apt, daca agentia respectiva l-a pus sa semneze inainte de vizionare, "pe picioare", conventia aceea de vizionare?
Va rog sa imi spuneti ce sanse de castig are agentia in aceste conditii.
Cel mai recent răspuns: bodom , utilizator 15:10, 21 Iunie 2011
Sunt convinsa ca acea clauza nu suna exact asa ci pobabil se refrea la cumpararea imobilului evitand plata comisionului de intermediere contactand direct proprietarul sau o alta agentie prin itermediul careia sa incheie contractul de v-c, pe numele unei rude ( se practica) . Unde nu sunt reglementari juridice clare de organizare a activitati fiecare se descurca cum poate.
Eu totusi nu inteleg ce rol avea fratele in aceasta ecuatie. De ce mergea la vizionari? si cum a nimerit tocmai la acest apartament pe care inca nu va hotarase-ti sa il cumparati dar pe urma l-ati cumparat?
... oare ce poate spune apararea? si daca tot s-a dus la vizionare de ce a apelat la alta firma?!:hm:
Nu l-am trimis pe fratele meu sa vizioneze pentru mine, stimate domnule lael, pur si simplu, a fost la vizionari pe cont propriu pentru el si sotia lui. Ofertele imobiliare sunt, nu la o agenite, ci la alte zeci de agentii. Am avut situatii cand am vizionat aceleasi apartamente cu agentii diferite. Agentul imob are obiceiul sa spuna ca are un apt in locatia X, merg, imi dau intalnire la un reper, ma pune inainte sa semnez o conventie si apoi mergi la apt. Cum a nimerit fratele meu la acelasi apt, pur si simplu, a sunat la o agentie si a mers la respectivul apt, asa cum am spus proprietarul a colaborat cu alte agentii, vorba lui era, ce sa fac daca imi aduce clientul la usa si e interesat?
Nu toti romanii suntem la fel, domnule lael, am apelat la niste servicii pentru care am si platit, dovada fiind factura fiscala + bonul fiscal pe care le am pentru prestarea serviciilor agentiei care m-a ajutat in intermediere.
Pentru ce trebuie sa fie platit un comision catre o agentie care nu a facut nimic, ce munca? In contractele agentiilor reies doar obligatiile pe care le au potentialii cumparatori, dar cand vine vorba de obligatiile lor, se dau la fund, habar nu au de ce "intermediaza", atunci cand vad pe cineva interesat, cer comisionul deja de la vizionare etc.
Haideti stimati domni sa nu bagam toate "persoanele" in aceasi oala cu restul oamenilor care i-ati intalnit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum scap daca nu am platit comisionul la o agentie imobiliara????? adriana2011 adriana2011 Am cumparat un apartament prezentat de o agentie imobiliara, dar pe ei nu i-am anuntat, cand am facut contractul de vanzare cumparare. In contractul de ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de agentia imobiliara nagyemilia nagyemilia Buna seara! Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea problema: Am contactat o agentie imobiliara in vederea achizitionarii unui imobil , am semnat un ... (vezi toată discuția)
Ce valoare are conventia de prestari servicii de intermadieri imobiliare? stefy2104 stefy2104 Buna ziua, daca semnezi in calitate de cumparator o conventie de prestari servicii de intermedieri imobiliare, ce ti se poate intampla? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)