avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Activitate catalinagt

Activitate catalinagt

Răspuns la discuția Rapire internationala de copil
Va multumesc! Tatal nu avea domicilul impreuna cu mama si copilul. De asemenea nu a participat la cresterea acestuia. Din pacate, e o persoana agresiva si aroganta. Are multe rude si prieteni in orasul italian si probabil isi va crea falsi martori pt a demonstra relatiile cu fetita. Daca va obtine o hotarire judecatoreasca in absenta mamei (e posibil?)in Italia, inaintea pronuntarii celei romanesti, care din ele va fi considerata valida?
Răspuns la discuția Rapire internationala de copil
Va multumesc. Primarul din Iasi trebuie sa accepte transcrierea certificatului- cel putin asta i s-a explicat mamei. Poate sa refuze?
Răspuns la discuția Rapire internationala de copil
Buna ziua,

Cumosc Conventia de la Haga. Intrucit Romania face parte din UE, care acord/lege prevaleaza: cea europeana sau conventia? Tatal nu avea incredintarea cind minorul a parasit mama. Deci, poate conventia nu se aplica?
Va rog sa fiti mai clar, intrucit avem nevoie de indicatii precise relative la situatia concreta a mamei in chesTIUNE.
Multumesc!
Răspuns la discuția Rapire internationala de copil
Buna ziua, Dna Avocat

Copilul are documente italiene- pasaport si certificat de nastere international. Tatal a recunoscut copilul, deci numele de familie e italian, ca si cetatenia. Mama s-a dus la Primarie pt a inscrie certificatul si cere cetatenia romana. Saptamina viitoare va fi contactata pt un raspuns (se pare ca Primarul trebuie sa o acorde, nu este automata). Ce se intimpla daca obtine/nu obtine cetatenia? Poate oricum cere incredintarea judecatorului roman, sau e exclus pe chestiune de competenta? Am consultat un avocat italian, care imi spune ca-oricum- conform legislatiei europene- mama a comis ilicit de rapire internationala. A sugerat sa cera incredintarea de urgenta pe motivul violentei tatalui. In schimb, avocatul din Iasi spune ca pina cind fetita e cetatean italian, nu poate incepe procedura. Ar fi bine sa rezulte o plingere pe undeva impotriva tatalui? Daca intre timp intervine Minsitrul de Justitie, cum va putea justifica mama plecarea din Italia si sustragerea minorului? Va multumesc pt raspuns!! Suntem agitate si stresate si, mai ales, ne e teama sa nu fie comise erori.
Buna ziua.
Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie!
O ruda a trait in Italia pentru circa 11 ani. A avut un copil cu un cetatean italian, iar dupa nastere a descoperit ca era casatorit-nu divortat- si ca absenta nu se datora serviciului, ci prezentei celeilalte familii. Persona in chestiune a vaut diferite probleme cu lege, a facut circa 15 ani de puscarie pt diverse infractiuini, printre care si tentativa de omor. Pe scurt: dupa circa 1 an, tatal a luat copilul cu forta si l-a dus in propria familie. Mama a protestat si s-a plins autoritatilor, dar nimeni n-a intervenit. Mai mult, cind a solicitat unui avocat sa-i fie restituit copilul, judecatorul a decis ca incredintarea e data mamei cu conditia sa nu se indeparteze din orasul in care traieste tatal. Mama s-a trezit izolata, obligata sa ramina in acelasi oras si oarecum la cheremul tatalui. A suferit diferite violente si a facut numeroase plingeri, dar n-a fost luata o pozitie din partea nimanui. Dupa circa 1 an, tatal- schimbind tactica si promitind casatoria-etc- a convins mama sa-i dea incredintarea copilului prin tribunal. Relatia a continuat la fel de agitata, iar aproape dupa 10 ani, mama a nascut o fetita- acum in virsta de 10 luni. Ttal ar fi preferat sa faca avort, dar a promis ca in orice caz- fata va ramine ei si nu va avansa pretentii. Cu circa 1 luna in urma, tatal a amenintat-o ca va lua fata, intrucit el nu e dispus sa mai convietuiasca cu mama si nici nu vrea ca fetita sa traiasca in casa impreuna cu un barbat necunoscut. Disperata, mama a luat copilul si s-a intors in tara. Oficial, nimeni nu are incredintarea (cu hotarire judecatoreasca). Tatal nu avea domicilul impreuna cu mama/copil. Nu a participat la cresterea copilului pina acum (nu exista probe in nici un sens). Am citit legislatia italiana si se pare ca el ar putea obtine o hotarire de urgenta privind incredintarea copilului si ar putea-o acuza de rapire internationala (pasibila de inchisoare), intrucit ii sunt violate drepturile de tata si a fiost sustras un cetatean italian. Mama inceraca sa obtina cetatenia romana, dar probabil nu e o garantie suficienta.
Stiu ca e f tentant a spune ca si-a cautat-o cu luminarea si ca n-are scuze pt ingenuitatea demonstrata, dar va rog sa tineti cont ca tatal nu vrea copilul inapoi datorita puternicelor sentimente paterne (celalat copil este neglijat- nu dpdv material, dar afectiv si educational), ci doar pt a avea ultimul cuvint. Reactioneaza din principiu. Un ultim element- tatal are virsta de circa 63 ani, mama de 33.
Cum se poate apara in acest caz si bloca acuzatiile tatalui? Se va implica statul roman, sau va servi pe tava copilul statului italian? Convine sa inceapa procesul de incredintare si in Italia (prin procura)? Nu vrea sa se intoarca, intrucit ii este frica de represalii, pe de o parte- si de o decizie nefavorabila a Tribunalului- pe de-o alta parte...

Va rog sa-mi dati sfatul cel mai bun posibil si sa-mi indicati strategia cea mai potrivita. Ea a contactat deja un avocat, dar e fara multa experienta in domeniu si se afla in Iasi. Poate are nevoie de un avocat in Bucuresti? Ar trebui sa faca o plingere si la Procuratura romaneasca impotriva violentei tatalui? Are valoare?

Mii de multumiri tuturor!
Catalina