avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire internationala de copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire internationala de copil

Buna ziua.
Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie!
O ruda a trait in Italia pentru circa 11 ani. A avut un copil cu un cetatean italian, iar dupa nastere a descoperit ca era casatorit-nu divortat- si ca absenta nu se datora serviciului, ci prezentei celeilalte familii. Persona in chestiune a vaut diferite probleme cu lege, a facut circa 15 ani de puscarie pt diverse infractiuini, printre care si tentativa de omor. Pe scurt: dupa circa 1 an, tatal a luat copilul cu forta si l-a dus in propria familie. Mama a protestat si s-a plins autoritatilor, dar nimeni n-a intervenit. Mai mult, cind a solicitat unui avocat sa-i fie restituit copilul, judecatorul a decis ca incredintarea e data mamei cu conditia sa nu se indeparteze din orasul in care traieste tatal. Mama s-a trezit izolata, obligata sa ramina in acelasi oras si oarecum la cheremul tatalui. A suferit diferite violente si a facut numeroase plingeri, dar n-a fost luata o pozitie din partea nimanui. Dupa circa 1 an, tatal- schimbind tactica si promitind casatoria-etc- a convins mama sa-i dea incredintarea copilului prin tribunal. Relatia a continuat la fel de agitata, iar aproape dupa 10 ani, mama a nascut o fetita- acum in virsta de 10 luni. Ttal ar fi preferat sa faca avort, dar a promis ca in orice caz- fata va ramine ei si nu va avansa pretentii. Cu circa 1 luna in urma, tatal a amenintat-o ca va lua fata, intrucit el nu e dispus sa mai convietuiasca cu mama si nici nu vrea ca fetita sa traiasca in casa impreuna cu un barbat necunoscut. Disperata, mama a luat copilul si s-a intors in tara. Oficial, nimeni nu are incredintarea (cu hotarire judecatoreasca). Tatal nu avea domicilul impreuna cu mama/copil. Nu a participat la cresterea copilului pina acum (nu exista probe in nici un sens). Am citit legislatia italiana si se pare ca el ar putea obtine o hotarire de urgenta privind incredintarea copilului si ar putea-o acuza de rapire internationala (pasibila de inchisoare), intrucit ii sunt violate drepturile de tata si a fiost sustras un cetatean italian. Mama inceraca sa obtina cetatenia romana, dar probabil nu e o garantie suficienta.
Stiu ca e f tentant a spune ca si-a cautat-o cu luminarea si ca n-are scuze pt ingenuitatea demonstrata, dar va rog sa tineti cont ca tatal nu vrea copilul inapoi datorita puternicelor sentimente paterne (celalat copil este neglijat- nu dpdv material, dar afectiv si educational), ci doar pt a avea ultimul cuvint. Reactioneaza din principiu. Un ultim element- tatal are virsta de circa 63 ani, mama de 33.
Cum se poate apara in acest caz si bloca acuzatiile tatalui? Se va implica statul roman, sau va servi pe tava copilul statului italian? Convine sa inceapa procesul de incredintare si in Italia (prin procura)? Nu vrea sa se intoarca, intrucit ii este frica de represalii, pe de o parte- si de o decizie nefavorabila a Tribunalului- pe de-o alta parte...

Va rog sa-mi dati sfatul cel mai bun posibil si sa-mi indicati strategia cea mai potrivita. Ea a contactat deja un avocat, dar e fara multa experienta in domeniu si se afla in Iasi. Poate are nevoie de un avocat in Bucuresti? Ar trebui sa faca o plingere si la Procuratura romaneasca impotriva violentei tatalui? Are valoare?

Mii de multumiri tuturor!
Catalina
Cel mai recent răspuns: catalinagt , utilizator 09:21, 7 Iunie 2011
Acest copil are un certificat de nastere, in dreptul numelui tatalui aparand numele italianului?
Buna ziua, Dna Avocat

Copilul are documente italiene- pasaport si certificat de nastere international. Tatal a recunoscut copilul, deci numele de familie e italian, ca si cetatenia. Mama s-a dus la Primarie pt a inscrie certificatul si cere cetatenia romana. Saptamina viitoare va fi contactata pt un raspuns (se pare ca Primarul trebuie sa o acorde, nu este automata). Ce se intimpla daca obtine/nu obtine cetatenia? Poate oricum cere incredintarea judecatorului roman, sau e exclus pe chestiune de competenta? Am consultat un avocat italian, care imi spune ca-oricum- conform legislatiei europene- mama a comis ilicit de rapire internationala. A sugerat sa cera incredintarea de urgenta pe motivul violentei tatalui. In schimb, avocatul din Iasi spune ca pina cind fetita e cetatean italian, nu poate incepe procedura. Ar fi bine sa rezulte o plingere pe undeva impotriva tatalui? Daca intre timp intervine Minsitrul de Justitie, cum va putea justifica mama plecarea din Italia si sustragerea minorului? Va multumesc pt raspuns!! Suntem agitate si stresate si, mai ales, ne e teama sa nu fie comise erori.
Ministerul Justiţiei este autoritatea centrală din România pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiilor stabilite prin Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga, la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992, denumită în continuare Convenţie.În calitate de autoritate centrală română, Ministerul Justiţiei cooperează cu autorităţile centrale ale celorlalte state părţi la Convenţie şi colaborează cu instituţiile şi autorităţile române cu atribuţii în domeniul de aplicare al Convenţiei.
Convenţia de la Haga are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.

Convenţia de la Haga oferă o serie de măsuri pentru a intermedia înapoierea imediată a minorilor mutaţi sau reţinuţi ilegal în orice stat contractant şi prevede obligaţia autorităţilor administrative sau juridice de a acţiona cu rapiditate în procesele de înapoiere a minorilor, orice acţiune mai lungă de şase săptămâni putând da naştere unei solicitări de explicaţii pentru întârziere.
Buna ziua,

Cumosc Conventia de la Haga. Intrucit Romania face parte din UE, care acord/lege prevaleaza: cea europeana sau conventia? Tatal nu avea incredintarea cind minorul a parasit mama. Deci, poate conventia nu se aplica?
Va rog sa fiti mai clar, intrucit avem nevoie de indicatii precise relative la situatia concreta a mamei in chesTIUNE.
Multumesc!

Buna ziua,
Tatal nu avea incredintarea



Tatal nu avea o hotarare de incredintare. Dar mama o avea ?


Regulament 2201/2003

Art 2 (definitii)
11. "deplasare sau reţinere ilicită a unui copil": deplasarea sau reţinerea unui copil în cazul în care:
(a) a avut loc o încălcare adusă încredinţării dobândită printr-o hotărâre judecătorească, printr-un act cu putere de lege sau printr-un acord în vigoare în temeiul legislaţiei statului membru în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită imediat înaintea deplasării sau reţinerii sale
şi
(b) sub rezerva ca încredinţarea să fi fost exercitată efectiv, singur sau împreună, în momentul deplasării sau reţinerii, sau ar fi fost exercitată dacă nu ar fi survenit aceste evenimente. Încredinţarea se consideră ca fiind exercitată împreună atunci când UNUL din titularii răspunderii părinteşti nu poate, în temeiul unei hotărâri sau al unui act cu putere de lege, să decidă asupra locului de reşedinţă a copilului fără consimţământul celuilalt titular al răspunderii părinteşti.

In speta, actul cu putere de lege este dispozitia din c. civ. italian similara celei din art 97 c. fam. roman. (ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri ...= principiul egalitatii in drepturi si indatoriri, care nu difera dupa cum copilul este din casatorie sau din afara ei).
Astfel ca, NICIUNUL dintre parinti nu are drepturi superioare. UNUL din titularii raspunderii parintesti nu poate decide singur locul de resedinta al copilului fara consimtamantul celuilalt.
Pana la momentul in care o autoritate competenta (tribunal italian pt minori) va decide asupra incredintarii UNUIA dintre parinti (astfel incat sa poata decide singur) ... ma tem ca se va considera deplasarea ca fiind ilicita si se va dispune inapoierea, DACA nu se va dovedi incidenta uneia dintre exceptiile de la obligatia de a dispune inapoierea. (a se vedea art 13 din Conventie).

Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Tatal nu respecta hotararea judecatoreasca de inapoiere minor Florentina_A Florentina_A In urma cu aproximativ un an de zile mama minorului i-a dat procura in scop turistic tatalui, acesta fiind cetatean italian. La acea data minorul nu era ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)