Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si irevocabila,tatal avand program de vizitare in fiecare zi de luni, miercuri si duminica.In urma sentintei mama va purta numele inainte de casatorie,dar aceasta posedand un pasaport cu numele anterior in care e inclusa minora nu a schimbat pasaportul pentru a parasi tara cu aceasta in vederea stabilirii domiciliului in Italia. Daca aceasta va fi lasata sa treaca la vama cu pasaportul cel vechi si se va stabili in Italia, nu se va mai respecta programul de vizitare impus de instanta,de care tatal are dreptul, in sentinta mentionand=se ca instanta permite ca minora sa aiba legaturi personale cu tatal.Tatal fiind cetatean turc nu are posibilitatea sa o viziteze in Italia pentru ca are nevoie de viza in acest sens si nu o poate obtine.intrebarea mea este se poate face o cerere de executare silita a sentintei civile pentru nerespectare program de vizitare si eventual o plangere penala impotriva mamei?Se mai poate face ceva daca copilul paraseste tara?Ce legi se aplica in acest caz, cele internationale, cele ale statului roman sau cele ale statului Italian?Cum se aduce minora inapoi in tara?
Multumesc anticipat pt ajutor.
Se aplica reglementarile internationale, si anume Convenţia asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga, la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992.
Convenţia de la Haga are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
În calitatea sa de Autoritate Centrală, Ministerul Justiţiei din România are ca principale atribuţii:
- primirea de la reclamant a cererii de înapoiere a unui copil ce a fost deplasat ori reţinut ilicit într-un alt stat contractant sau, după caz, a cererii privind organizarea sau exercitarea dreptului de vizită ;
- înaintarea cererii Autorităţii Centrale străine pe al cărei teritoriu se crede că s-ar putea afla minorul;
- asigurarea colaborării între cele două autorităţi şi reclamant până la soluţionarea cererii.
După aderarea la UE, România aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti cu statele membre UE. În măsura în care este aplicabil, Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 (Regulamentul Bruxelles IIa), intrat în vigoare la 1 martie 2005, prevalează asupra CHRC.
Multumesc pentru raspunsul prompt.Asteptam sa vedem ce se va intampla, daca va putea sa iasa din tara cu pasaportul cu vechiul nume desi in sentinta pe care o va prezenta prin care va demonstra ca fetita ii este incredintata se stipuleaza si ca se revine la numele dinaintea casatoriei.In cazul in care va putea trece va vom contacta in vederea procedurilor necesare pentru inapoierea copilului in tara.
Competenta
Mary355
este regulamentul 2201 /2003 peste 44/2001?. Proces bazat pe conventia de la Haga cistigat in Bucuresti(copilul ramine in romania,nu va fi extradat),proces de ... (vezi toată discuția)