Bunicul prietenei mele a construit o casa. Casa este doar pe numele lui. Sotia acestuia a murit de curand.
Cei doi au un copil (tatal prietenei mele), sa-i spunem X (pentru simplitate) care locuieste cu el in aceasta casa.
Insa bunicul si sotia lui au mai avut un copil (sa-i spunem Y) pe care l-au dat spre adoptie (adoptat cu acte in regula) unei alte familii din localitatea in care a fost construita casa.
Bunicul doreste sa treaca casa pe numele copilului X (care si are grija de el).
Care este procedura legala pentru acest lucru cea mai rapida si mai putin costisitoare?
In situatia in care bunicul ar deceda in ce masura copilul Y ar putea contesta in instant trecerea casei pe numele copilului X?
Se poate face un act de donatie de la bunic direct la nepoate (copii lui X) sau la una din ele si cum?
Poate fi acesta atacat in instanta?
Fac urmatoarele precizari:
a) Din informatiile pe care le am copilul Y ar fi participat material la construirea casei (nu stiu insa daca are documente doveditoare)
b) Copilul X urmeaza un tratamnet medical (nu cunosc natura acestui tratament) dar exista intentia ca dupa moarte bunicului, copilul Y si familia acestuai sa-l declare iresponsabil (sau cel putin sa-l declare ca nu poate sa se ingrijeasca singur) pentru a lua casa
Se poate asa ceva si in ce conditii?
Cine ar putea sa-l declare iresponsabil pe copilul X si in ce conditii
Care ar fi calea ce-a mai simpla ca X sa ramana in posesia casei fara drept de atacare in instanta de catre Y sau o terta persoana?
Buna ziua
Multumesc pentru raspuns. DIn ce ma inteles eu trebuie sa vina un expert in cadastru si sa faca imparitre fizica a intregii curti. Numai dupa aceea se vor putea intreprinde actiunile pentru intabulare.
Exista o expertiza (dar se pare ca nu este suficienta)
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Parinti mei se judeca de vreo 17 ani cu rudele din partea tatalui meu pentru o parte din curtea in care locuiesc de vreo 50 de ani.
Intr-un final anul acesta In urma unei hotarari judecatoresti definitive au obtinut castig de cauza (cu despagubirea partilor) a acestei parti din curte.
Exista la dosarul care sa- judecat o evaluare a curtii o sugestie (a unui expert) de impartire a curtii intre trei familii (parinti mei, si alte doua familii).
Doresc ca pe ceea ce s-a stabilit in instanta si pentru care au platit despagubire sa se faca cadastru si intabulare (in primul rand cred ca in baza acelei hotararii judecatoresti ar trebui impartita curtea prin masuratori facute de un expert).
Va rog frumos sa-mi comunicati cum se procedeaza.
Imi cer scuze daca exprimarea nu a fost prea clara pe alocuri.
Poate un PFA care are un certificat de absolvire ca si formator autorizat de CNFPA sa aibe ca domeniu de activitate cursuri de instruire in diverse domenii de activitate?
Multumesc mult