avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Activitate petruperca

Activitate petruperca

X este bibliotecara la o unitate de invatamant prescolar. Sindicatul, fara sa-si informeze membrii, da in judecata scoala respectiva, si cere anularea dispozitiilor de incadrare emise pt 2011, obligarea paratei la emiterea unor noi decizii, in care sa se faca aplicarea L221/2008 si L118/2010-art 16 (diminuarile de 25% isi produc efectele doar pana la 31.12.2010), calculul si plata drepturilor de care au fost lipsiti membrii de sindicat prin aplicarea gresita a legii, etc.
X, fara sa stie de demersul sindicatului, solicitase deja, printr-o actiune separata, anularea dispozitiei de incadrare emise pt 2011 in ce o priveste, obligarea paratei la emiterea unei noi decizii, prin care sa se elimine propagarea in salariul ei a diminuarii cauzate de abuzul paratei care nu a tinut cont de prevederile OUG 1/2010 (intre octombrie si decembrie 2009 ea beneficiase de un spor prevazut de Legea bibliotecilor, de 15%, dar, pentru ca articolul respectiv a fost abrogat, de la 01.01.2010, acesta nu i-a mai fost acordat; insa OUG 1/2010 dispunea ca, daca veniturile salariale din ian 2010 sunt mai mici decat cele din decembrie 2009 datorita aplicarii prevederilor L330/2009, diferenta sa se includa in salariul de baza ca suma cu caracter tranzitoriu, ceea ce nu s-a intamplat, ajungandu-se ca salariul pe 2011 sa ii fie stabilit eronat, intrucat pleca de la cel din octombrie 2010, care era diminuat abuziv si nelegal prin neincluderea acelei sume tranzitorii).
Actiunea sindicatului a fost admisa, sentinta fiind definitiva, nu insa si irevocabila. Ulterior, judecatoarea investita cu cererea facuta de X, a aflat de la parata de existenta sentintei din celalalt dosar si, apreciind ca exista o stransa legatura intre cauze (vizeaza aceleasi dispozitii si aceeasi perioada de timp), suspenda judecarea actiunii bibliotecarei, pana la ramanerea irevocabila a hotararii din dosarul sindicatului.
La repunerea pe rol, va respinge actiunea lui X pentru existenta autoritatii de lucru judecat (intrucat vizeaza anularea dispozitiilor deja anulate prin demersului sindicatului)? Sau, fiind vorba de critici fondate pe aspecte diferite, va continua judecata si va obliga parata sa tina cont, la emiterea unor noi dispozitii, de cele cerute de catre bibliotecara prin demersul ei?
Adica, este mai indicata restrangerea actiunii lui X (actualmente suspendata) dupa repunerea pe rol sau ar fi bine ca aceasta sa faca recurs la actiunea sindicatului (desi sentinta ii profita) si sa renunte la judecata in acel dosar, pentru a se putea judeca in actiunea initiata de ea?
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Pt MrFlumf: NU puteti recupera taxa pentru o masina noua, inmatriculata pentru prima data in Romania. Pot recupera taxa cei care au cumparat autoturismul dintr-un alt stat membru UE, unde acesta era inmatriculat si era in circulatie. Nelegalitatea taxei priveste tocmai acest aspect, faptul ca Statul roman a instituit o taxa neconforma cu TCE, si care este de natura a descuraja cumpararea de astfel de autoturisme rulate din alte state membre.
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
V-a raspuns deja colega mea, dna avocat Larisa Dudciuc: raspunsul in cazul dvs. este da, puteti recupera contravaloarea taxei de poluare, impreuna cu cheltuielile ocazionate de judecata si cu dobanda aferenta sumei.
Nu are importanta ca ati vandut masina, cata vreme cel care a suportat plata acestei taxe sunteti dumneavoastra, fapt pe care il dovediti (din fericire) cu chitanta de plata a ei. Acest lucru va face titularul dreptului de a cere restituirea de la AFP municipala, careia i-ati varsat suma.
Puteti fi reprezentat si de avocati din alte localitati si chiar din judete diferite, problema care se pune intr-o astfel de situatie fiind cea a faptului ca trebuie sa ii asigurati aparatorului dvs. cheltuielile legate de transport, cazare si masa, ceea ce v-ar costa suplimentar. Mi-e destul de greu sa cred ca nu puteti gasi un avocat bun pe plan local, la dvs. in judet. Mult succes.
Privitor la dobanda:
Potrivit art. 1084 Cod civil, creditorul are dreptul de a dobândi „pierderea ce a suferit şi beneficiul de care a fost lipsit”. Reclamantii au dreptul de a li se restitui suma achitată ca taxă de poluare integral (taxă nelegală conform celor arătate, inclusiv in baza recentei hotarari CEJ) şi dobânda legală la aceasta, dar de la data la care a solicitat restituirea acesteia conform prevederilor art. 1088 Cod civil (cererea de restituire depusă la A.F.P. are rolul de a pune in intarziere debitoarea). La fel, conform art. 117, taxa nedatorata se restituie la cerere, asadar momentul curgerii dobanzii nu incepe de la data platii taxei, aspect sesizat si de instante.
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Asa este! In ultimii ani, din pacate, nu orice purtator de roba este si avocat in adevaratul sens si inteles al termenului si notiunii. Munca, daruirea, pasiunea, seriozitatea, efortul continuu de pregatire si cunostintele reale si temeinice de drept, experienta salii si obisnuinta cu anumite feluri de cauze sunt cele care dau valoarea adevarata a unui avocat si, din pacate, justitiabilul nu le poate evalua dintr-o ocheada, data pe holul Judecatoriei. Nici onorariul perceput nu poate constitui un criteriu in alegerea avocatului, asa dupa cum sugera cineva mai sus, ci dimpotriva, stiut fiind ca, pentru a-si atrage clienti, unii colegi percep onorarii de dumping pentru ca, mai apoi, sa nu stie "cu ce se mananca" genul de cauza pe care au angajat-o... Asa se ajunge, din nefericire, la decizii irevocabile, in care justitiabili carora nu li s-a facut apararea corecta, isi pierd chiar si casele...
Prudenta este si recomandarea mea in alegerea profesionistului care sa va redacteze cererile si care sa va asiste si reprezinte in cauzele pe care le aveti de dedus judecatii. Poti avea dreptate si sa mori cu ea in mana daca, din punct de vedere procedural, tu sau, deseori, aparatorul tau, ati gresit.
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Legatura catre speta despre care vorbeam a postat-o mai sus dl Freeelis. O lectura atenta a acesteia, coroborata cu parcurgerea textelor de lege la care se face trimitere si, de asemenea, cu recenta hotarare a CEJ, ofera suficiente argumente pentru a avea succes in restituirea taxei platite nedatorat.
Intrucat aceasta hotarare este obligatorie pentru instantele interne, cred (si sper din tot sufletul, pentru justitiabili) ca orice Tribunal si Curte de Apel din tara isi va alinia practica in mod corespunzator la noile exigente, in sensul admiterii actiunilor prin care se ataca in contencios refuzul AFP municipale de a restitui taxa platita nelegal.
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Rationamentul exprimat de judecatorii Tribunalului Gorj intr-o solutie, lamureste faptul ca, desi necontestata decizia de calcul a taxei in 30 de zile, refuzul AFP de a restitui suma platita cu titlu de taxa de poluare este cenzurabil pe calea contenciosului administrativ fiscal, ea contravenind legislatiei comunitare si fiind, prin urmare, o plata nedatorata.
"Conform art. 117 Cod pr. fiscala, se restituie la cererea debitorului sumele prevazute în alineatul 1: cele platite fara existenta unui titlu de creanta, cele platite în plus fata de obligatia fiscala, ca urmare a unei erori de calcul, cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale, procedura de restituire a acestor sume, inclusiv modalitatea de acordare a dobânzilor prevazuta de art. 124 aprobându-se prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice (în concret Ordinul nr. 1899/2004 si neconfundându-se cu contestatia formulata împotriva actului administrativ fiscal reglementata de dispozitiile art. 207 si urm. Cod pr. fiscala.
În Ordinul nr. 1899/2004 emis de Ministrul Finantelor Publice se reglementeaza procedura de restituire a sumelor solicitate conform art. 117 Cod pr. fiscala, sumele ce fac obiectul prezentului act normativ fiind cele stipulate în OG nr. 92/2003, art. 117. Restituirea se efectueaza la cererea contribuabilului, în 45 zile de la depunerea si înregistrarea la organul fiscal caruia îi revine competenta de administrare a creantelor bugetare, conform art. 33 din OG nr. 92/2003, denumit organ fiscal competent.
Cererea de restituire trebuie sa fie depusa înauntrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care a luat nastere dreptul la restituire , sa cuprinda codul de înregistrare fiscala al contribuabilului, suma si natura creantei solicitate a fi restituita, documentatia necesara care sa confirme ca aceasta nu este datorata bugetului.
Cererea va fi însotita de copii de pe documentele din care rezulta ca suma a fost platita la buget pentru sumele platite fara existenta unui titlu de creanta, obligatia organului fiscal competent fiind aceea de a se întocmi decizia de restituire în trei exemplare, pentru sumele nerestituite sau nerambursate în termenul prevazut de art. 199 al. 1 si 2 sau art. 117 din OG nr. 92/2003, calculându-se si dobânda aferenta, cu ziua imediat urmatoare expirarii termenului.
În anexa la acest ordin este publicata în forma tipizata decizia de restituire, unde se prevede „prezenta se poate contesta conform art. 174 din OUG nr. 92/2003, la organul de solutionare competent, în termenul prevazut de art. 176”, în prezent întelegându-se prin aceasta în urma numeroaselor modificari ale Codului de pr. fiscala, contestatia promovata în conditiile art. 207 si urm. Cod pr. fiscala.
Ori, nefiind emisa o asemenea decizie de restituire în conditiile mai sus expuse, reclamanta nu avea obligatia parcurgerii procedurii prevazute de art. 207 si urm. Cod pr. fiscala."
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Textul oficial al deciziei CEJ se gaseste la adresa
[ link extern ]
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitiei a Comunitatilor Europene, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti.
Sursa: [ link extern ]

Daca aveti deja link-ul catre pagina oficiala care contine aceasta solutie, va rog sa il postati. Multumesc frumos.
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Textul si considerentele concluziilor avocatului general:
Concluzii avocat general – C-402/2009 – Taxa poluare – 27.01.2011 C.E.J
se gasesc la adresa
[ link extern ] /
Se pare ca se va schimba practica si la acele Curti de apel care mai admiteau actiunile pana acum, in sensul care se prefigureaza din aceste concluzii ale avocatului general, si anume acela ca taxa de poluare nu este discriminatorie!!!
Asadar cei care nu au castigat pana acum irevocabil, isi cam pot lua adio...
Minorul s-a nascut in ianuarie 2003, in Anglia, in urma unei relatii de concubinaj. Autoritatile britanice au eliberat un certificat de nastere continand la rubricile parintilor numele false date de ambii concubini, cetateni romani, atunci cand, ajunsi pe teritoriul UK, au cerut azil sub acele nume fictive, ale unor persoane inventate ca fiind din Republica Moldova. La o data ulterioara, au incetat sa mai foloseasca acele nume fictive, prezentandu-se sub adevarata identitate. Orice demers facut insa in fata autoritatilor straine, pentru a obtine mentionarea numelor reale ale lor ca parinti pe certificatul de nastere s-a soldat cu un esec. Ulterior, cei doi s-au casatorit in Anglia si au dat nastere inca unei fetite, care nu are probleme cu actele de stare civila, numele fiind cele corecte, de aceasta data. A fost transcris in tara si certificatul de casatorie, cat si cel al fetitei.
Ce demersuri trebuie facute pentru inregistrarea/transcrierea corecta a nasterii baiatului si eliberarea certificatului romanesc, astfel incat acesta sa poata fi trecut pe pasaportul parintilor si sa poata calatori impreuna cu acestia?