romascanu a scris:
Exista, dar custodia comuna este regula.
REGULA
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
Art. 397. - După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
EXCEPTIA
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Art. 398. - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Buna ziua,
care pot fi aceste motive intemeiate ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de unul dintre parinti?
Am un copil de 6 luni in urma unei relatii cu un barbat casatorit.Am proces pentru obtinere custodie. Cum poate ajuta el la cresterea copilului? La el nu are cum sa-l ia deorece locuieste cu sotia;in parc ,la plimbare ,poate fi vazut si evita cat poate.Il vede o data la 3 saptamani ,vine si locuieste in week-end la mine.Mai mult daca se intampla ceva cu el,din punct de vedere al sanatatii si ramane la pat permanent (are ceva probleme-2 infarturi etc) ,iar eu vreau sa plec din tara cu copilul cum fac cu procura?Ma duc sa-i bat in porti,sa fac cunoscut familiei sale problemele mele?