avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Activitate dasuovidiu

Activitate dasuovidiu

Exista un antecontract de vanzare cumparare pentru un apartament in care cumparatorul a dat un avans de 18.000 euro (23%), iar restul de 46.000 trebuiau platiti in 36 luni (cate 1280 euro / luna).

La 12 luni dupa ce a inceput sa plateasca cumparatorul si-a pierdut locul de munca si a intarziat 6 luni cu plata, reincepand sa plateasca de 2 luni de zile si avand posibilitatea sa continue, chiar sa ajunga la zi cu ratele.

In antecontract sunt stipulate urmatoarele lucruri:
- pret, avans, rata lunara
- daca se intarzie mai mult de 30 zile de la data stabilita de plata - penalitati de 0.15% care pot depasi valoarea sumei ...
- daca se intarzie mai mult de 90 de zile - vanzatorul poate anula antecontractul ramanand in posesia apartamentului si in posesia sumei deja achitata. (aproximativ 31.000 euro). De asemenea, isi rezerva acest drept fara a fi necesara interventia justitiei, iar cumparatorul este obligat sa elibereze apartamentul in 5 zile de la notificare.

In acest moment lucrurile stau in felul urmator:
- vanzatorul cere suma de 17.000 euro - ca reprezentand datorie (7700 rate iar restul dobanzi si alte sume), in conditiile in care toata perioada in care nu s-a platit si in care stia de situatia financiara a cumparatorului a spus "verbal" ca nu o sa perceapa penalitatile, ci doar rata
- cumparatorul are suma de bani care o reprezinta ratele restante si stia de existenta unor penalitati in valoare de 2000 pe care ar fi dorit sa le reesaloneze.

Intrebarea mea este urmatoarea (de fapt intrebarile):
- ce sanse sunt ca acest antecontract sa se execute (adica vanzatorul sa ramana cu apartamentu + banii)
- ce trebuie sa faca cumparatorul ca sa nu piarda si apartamentul si banii

Reprezint ruda a cumparatorului si dorinta mea este ca antecontractul sa fie dus la bun sfarsit (vanzatorul sa-si primeasca banii iar cumparatorulul sa ramana cu apartamentul)

Binenteles ca cea mai buna cale ar fi cea amiabila - dar presimt ca vanzatorul a iesit din criza sau a gasit alt cumparator pt apartament - iar intelegerea pentru el nu ar fi varianta de preferat.

Astept o parere - din pacate nu am antecontractul sa va dau toate detaliile - dar el clar este in favoarea vanzatorului si din pacate a fost si semnat.

Multumesc