avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare imobil

Exista un antecontract de vanzare cumparare pentru un apartament in care cumparatorul a dat un avans de 18.000 euro (23%), iar restul de 46.000 trebuiau platiti in 36 luni (cate 1280 euro / luna).

La 12 luni dupa ce a inceput sa plateasca cumparatorul si-a pierdut locul de munca si a intarziat 6 luni cu plata, reincepand sa plateasca de 2 luni de zile si avand posibilitatea sa continue, chiar sa ajunga la zi cu ratele.

In antecontract sunt stipulate urmatoarele lucruri:
- pret, avans, rata lunara
- daca se intarzie mai mult de 30 zile de la data stabilita de plata - penalitati de 0.15% care pot depasi valoarea sumei ...
- daca se intarzie mai mult de 90 de zile - vanzatorul poate anula antecontractul ramanand in posesia apartamentului si in posesia sumei deja achitata. (aproximativ 31.000 euro). De asemenea, isi rezerva acest drept fara a fi necesara interventia justitiei, iar cumparatorul este obligat sa elibereze apartamentul in 5 zile de la notificare.

In acest moment lucrurile stau in felul urmator:
- vanzatorul cere suma de 17.000 euro - ca reprezentand datorie (7700 rate iar restul dobanzi si alte sume), in conditiile in care toata perioada in care nu s-a platit si in care stia de situatia financiara a cumparatorului a spus "verbal" ca nu o sa perceapa penalitatile, ci doar rata
- cumparatorul are suma de bani care o reprezinta ratele restante si stia de existenta unor penalitati in valoare de 2000 pe care ar fi dorit sa le reesaloneze.

Intrebarea mea este urmatoarea (de fapt intrebarile):
- ce sanse sunt ca acest antecontract sa se execute (adica vanzatorul sa ramana cu apartamentu + banii)
- ce trebuie sa faca cumparatorul ca sa nu piarda si apartamentul si banii

Reprezint ruda a cumparatorului si dorinta mea este ca antecontractul sa fie dus la bun sfarsit (vanzatorul sa-si primeasca banii iar cumparatorulul sa ramana cu apartamentul)

Binenteles ca cea mai buna cale ar fi cea amiabila - dar presimt ca vanzatorul a iesit din criza sau a gasit alt cumparator pt apartament - iar intelegerea pentru el nu ar fi varianta de preferat.

Astept o parere - din pacate nu am antecontractul sa va dau toate detaliile - dar el clar este in favoarea vanzatorului si din pacate a fost si semnat.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
dasuovidiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 00:38, 25 Iunie 2011
Din pacate, intelegerile verbale nu au valoare in fata unui antecontract autentificat si semnat la notarul public. Ceea ce descrieti dvs. reprezinta un pact comisoriu expres de gradul IV si vanzatorul probabil stia foarte bine cat este de avantajos pentru el. Daca vanzatorul vrea sa puna in aplicare prevederile antecontractului si are toate dovezile ca aceste prevederi nu au fost respectate intrutotul de catre cumparator, prin executorul judecatoresc poate obtine rezultatul dorit (adica sa-si recapete apartamentul si sa retina si sumele incasate cu titlu de daune interese, conform prevederilor antecontractului la care ambii au consimtit prin semnarea actului).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
Hm....ce antecontract total in dezavantajul clientului dumneavoastra. Ar cam fi de rea-credinta vanzatorul sa refuze executarea contractului, chiar si cu intarziere, nu credeti?....
A trecut acea perioada de 90 de zile?

Cum adica "poate anula"? :O
Nulitatea intervine ca urmare a unor nerespectare a conditiilor de fond, nu ca urmare a vointei partilor.

App de suma data ! De ce sa le retina "ca daune interese"?? Daca au natura juridica a unui avans, se restituie in momentul in care se constata rezolutiunea contractului. Eu una nu calific suma ca fiind arvuna, e PRET care trebuie restituit. Sa calificam clauza ca fiind o clauza penala? Adica sa aiba doua : una pentru intarziere si alta pt neexecutare (cea in care spune ca pastreaza suma data pana atunci?). Discutabil. Eu as solicita nulitatea absoluta a clauzei pentru cauza ilicita : incalca principiul resoluto iure dantis resolvitur is accipientis.

Mai asteptati si alte opinii.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
mda.... incercati ceva amiabil. nu pare sa fie atat de neagra situatia. Incercati repede o mediere ceva, sa ramana inscrisuri....
Cine este vanzatorul? Vreun dezvoltator imobiliar pf sau pj?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
godot, utilizator
Daca e dezvoltator imobiliar, eu cred ca s-ar aplica Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive, in masura in care contractul nu a fost negociat direct, ci a fost preformulat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzate-cumparare ContSters79057 ContSters79057 Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o firma pentru un apartament intr-un imobil in stare de proiect.Citez din antecontract: \"subsemnatul ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract de v-c imobil bogb bogb Buna ziua, Anul trecut am incheiat un contract de v-c imobil nou in calitate de promitent cumparator pt care am dat un avans de 25%. Principalele obligatii ... (vezi toată discuția)
Achizitie locuinta - vanzare dubla ioana slavas ioana slavas La sfarsitul lui 2008, am platit un avans de 3000 euro, pt achiz unei locuinte in constructie, moment in care am incheiat cu vanzatorul un antecontract de ... (vezi toată discuția)