avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere antecontract de v-c imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere antecontract de v-c imobil

Buna ziua,

Anul trecut am incheiat un contract de v-c imobil nou in calitate de promitent cumparator pt care am dat un avans de 25%. Principalele obligatii ale vanzatorului sunt urmatoarele:
Art. 16 In condiţiile în care Cumpărătorii îşi vor fi respectat toate obligaţiile de plată, Vânzătoarea se obligă să finalizeze Apartamentul finisat până la data de 01.03.2009. Acest termen va fi decalat cu numarul de zile în care Cumpărătorii întârzie plăţile sau, după caz, cu cel în care, datorită cazurilor de forţă majoră, caz fortuit sau condiţii meteorologice nefavorabile, ori altor cauze prevazute de lege şi neimputabile Vânzătoarei, este imposibilă efectuarea lucrărilor la standardele de siguranţă şi caliate asumate ori prevazute de lege, pe perioada în care aceste situaţii persistă. De asemenea, Cumpărătorii sunt de acord ca, în cazul în care termenul de predare este depaşit ca urmare a culpei antreprenorilor sau subantreprenorilor Vânzătoarei, să existe un termen de graţie de maximum trei luni.
Art. 17 In cazul în care Vânzătoarea nu va respecta obligaţia pe care şi-a asumato cu privire la termenul de finalizare al lucrarilor, va datora penalităţi de 0,1% aplicate la valoarea lucrărilor rămase de executat, pentru fiecare zi de întârziere. Penalităţile prevăzute la acest articol sunt limitate la suma de 10.000 (zece mii) EURO.

Art. 39 In cazul in care Vanzatoarea nu va respecta obligatia privind finalizarea lucrarilor, Cumparatorii vor putea rezilia acest Antecontract urmand ca Vanzatoarea sa returneze acestora toate sumele primite in virtutea acestui Antecontract.

Termenul de finalizare al lucrarilor a fost deja depasit si se pare ca vor mai intarzia cateva luni, si, prin urmare, as dori sa reziliez contractul sa sa recuperez integral avansul asa cum e prevazut in contract. Problema e ca s-a mai incercat rezilierea contractului de catre alte persoane si au fost refuzate pe motiv ca exista o perioada de gratie de 3 luni pt intarzierea lucrarilor (Art. 16), sau ca li se vor plati despagubiri (care oricum vor fi mici). Propunerea vanzatorului a fost ca antecontractele sa fie reziliate din partea cumparatorilor, dar cu o penalitate de 30% din avans (este o clauza din contract cu privire la acest lucru). Este corect acest lucru avand in vedere ca vanzatorul nu si-a terminat lucrarile la timp, iar in art. 39 nu se specifica nimic de perioada de gratie acordata constructorului?
Care ar fi pasii de urmat in cazul in care ei refuza in continuare returnarea integrala a avansului? Ce ar trebui sa fac pt recuperarea avansului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 11:50, 30 Martie 2009
cereti rezilierea contractului pentru nerespectarea clauzei:" Art. 39 In cazul in care Vanzatoarea nu va respecta obligatia privind finalizarea lucrarilor, Cumparatorii vor putea rezilia acest Antecontract urmand ca Vanzatoarea sa returneze acestora toate sumele primite in virtutea acestui Antecontract."
Pentru fiecare zi de intarziere a returnarii sumei, cereti-le daune de ex de 250euro/zi.


av.m.vasilescu

Sanctiunea , ca si cauza de ineficacitate a actelor juridice nu este rezilierea (operanta in cazul contractelor cu executare succesiva , uno ictu ) , ci rezolutiunea antecontractului de vanzare cumpare.
Se poate dispune , insa , si mentinerea acestuia .
RezolutiuneA prespupune repunerea in situatia anterioara cu eventuale daune interese.
pentru respectarea principiului stabilitatii contractelor, instanta poate acorda termen de gratie vanzatorului in situatia in care acesta isi va dovedi motivele obiective de nerespectare a obligatiilor, dovedind ca are si posibilitatea reala de a finaliza lucrarea. Dvs va trebui sa solicitati rezolutiunea contractului. Clauza privind rezilierea contractului ceruta de catre cumparator anterior termenului de finalizare 01.03.2009 este prevazuta in contract cu penalitatea de 30% din avans ? Daca da, nu este cazul dvs, problema pe care ati invocat-o se refera la nerespectarea termenului de catre vanzator si nimic mai mult
nu este nicio clauza in care sa se specifice ce se intampla daca cumparatorul doreste rezilierea contractului. In clauza in care apar penalitatile de 30% se refera doar la neachitarea la timp de catre cumparator a sumelor datorate, dar ei au extins-o si pt toate cazurile de reziliere din initiativa cumparatorilor. Ce pot sa fac in continuare daca ei refuza restituirea avansului?
Care este diferenta intre rezolutiunea si rezilierea contractului? Eu ce o sa cer in adresa oficiala pe care o sa le-o trimit?

Multumesc
Conform art.969 C.civ., "Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege".
Daca termenul de gratie de 3 luni este depasit (a se vedea art.16 din precontract), atunci se aplica disp. art.17 si 39 din antecontract, precum si acea clauza privind penalitatea de 30% din avansul achitat, in situatia in care initiativa "rezilierii antecontractului" ii apartine cumparatorului...
Instanta s-a pronuntat cu privire la aspectele semnalate de dvs., astfel cum ne-ati spus.
Puteti obtine in urma rezilierii (desi legal era rezolutiune insa aici intervine art.969 C.civ. coroborat cu art.39 din contractul dvs.), 70% din cei 25% platiti cu titlu de avans.
Poate daca ne redati continutul intregului contract, posibil sa existe o "portita" desi daca atunci cand ati semnat contractul nu ati negociat clauzele acestuia, posibil ca toate clauzele din contract sa fie in avantajul promitentului-vanzator-constructor#-o

Av. Cermak

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare Când una din părtile unei promisiuni bilaterale de vânzare nu respecta conditiile prevazute in antecontractul incheiat la notariat avand ca ternen de ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)