Când una din părtile unei promisiuni bilaterale de vânzare nu respecta conditiile prevazute in antecontractul incheiat la notariat avand ca ternen de exemplu 15.03.2003, cealaltă parte poate cere pronuntarea unei hotărâri care să tină loc de contract? Daca da , care este termenul limita de actionare in instanta. Pana la aceasta data , nici una din parti nu a respectat clauzele din antecontract , in sensul ca promitentul vazator nu a perfectat actele (cadastru) iar promitentul cumparator a platit doar un avans , restul urmand a se plati la termenul de 15.03.2003. La aceasta data prevazuta in antecontract nici una din parti nu si-a dus la indeplinire promisiunea.Intrebarea este daca acest antecontract mai este valabil sau nu si care este art. din codul civil in care se incadreaza.Care este modalitatea legala de a anula acest antecontract , eu fiind promitentul vanzator, in conditiile in care la termenul limita nu am primit diferenta de bani promisa? Se anuleaza de la sine sau prin instanta?Rog raspuns e-mail : pentasimbol@evonet.ro
Contractul privind promisiunea de vanzare-cumparare nu implica obligarea rezilierii lui pe instanta.
Da se poate obtine o hotarare care sa fie titlu de proprietate, sau care sa oblige promitentul sa incheie contractul de vanzare cumparare.
Daca cumparatorul nu isi mai doreste cumpararea acestui bun, ati putea cadea la intelegere si sa reziliati contractul de comun acord, restituindui avansul.
Termenul de prescriptie a dreptului la actiune, asa cum reiese din ceea ce ati scris, este data de 16.03.2006.
subscriu la cele spuse de romy cu completarea ca vb. de rezolutiune si nu de reziliere ...
"Care este modalitatea legala de a anula acest antecontract , eu fiind promitentul vanzator, in conditiile in care la termenul limita nu am primit diferenta de bani promisa? "
Asa cum am zis .. rezolutiunea ceruta in instanta e solutia .. Insa instanta va pune in intarziere cealalta parte .. iar daca aceasta executa partea sa de obligatie , rezolutiunea judiciara nu mai e posibila.
"Se anuleaza de la sine sau prin instanta?" Se anuleaza "de la sine" doar daca ati inserat un pact comisoriu in contract.
Avansul acela, in functie de unele clauze din contract, e posibil sa nu fie nevoie sa-l inapoiati ... Nu detaliez caci sunt pe un taram nesigur aici ..