In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare?
A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul iar cumparatorul sa plateasca diferenta de bani la un anumit termen. Desi banca a preaprobat initial creditul cumparatorului, ulterior, dupa plata avansului si incheierea promisiunii de vanzare, banca a respins acest credit din motive neimputabile cumparatorului. In urma refuzului, cumparatorul a facut demersuri pentru un alt credit la o alta banca, care la termenul mentionat in promisiunea de vanzare era inca in analiza.
Avand in vedere ca la termenul prevazut in promisiune, cumparatorul nu a achitat vanzatorului diferenta de pret, vanzatorul are dreptul sa vanda apartamentul unei alte persoane sau sa incheie o alta promisiune cu altcineva fara vreo consecinta legala? Ce consecinte juridice atrage nerespectarea obligatiilor de catre cumparator la termenul prevazut in promisiune? Vanzatorul va restitui promitentului - cumparator intregul avans achitat, fara alte pretentii.
Care este procedura legala de urmat pentru desfiintarea contractului (rezilierea) din culpa promitentului cumparator ?
Cand poate promitentul vanzator sa incheie o noua promisiune de vanzare cu o alta persoana interesata? Dupa implinirea termenului prevazut in promisiunea initiala sau dupa data desfiintarii(rezilierii) acesteia.?
Multumesc mult,
Liviu V
Depinde ce vor părțile. In mod normal dat fiind că vânzarea nu se va mai încheia din cauze independente de voința cumpărătorului (neaprobarea creditului), antecontractul se rezolutioneaza de drept, promintentul vânzător trebuie să restituie avansul achitat, iar părțile sunt depuse în situația anterioara.
Dacă totuși mai doresc sa contracteze, pot incheia un act adițional prin care prelungesc termenul inițial și stabilesc ca diferenta de pret se va achita din creditul obținut de la alta bancă.
Multumesc mult. De la inchierea promisiunii au trecut deja 2 luni si 2 saptamani iar vânzătorul nu poate astepta din nou analiza noului dosarul de credit, fiind conditionat si de restituirea avansului in termen de 30 de zile, care curge de la data refuzului bancii, După împlinirea termenului prevăzut initial, vânzătorul poate repune în vânzare apartamentul său sa încheie o altă promisiune cu un alt promitent cumpărător care poate oferi prețul apartamentului? Încă o intrebare daca ma puteti ajuta, va rog: Pentru rezilierea primei promisiuni trebuie notificat si promitentul cumpărător? Mai trebuie încheiat vreun act notariat de reziliere?
Multumesc din suflet!
Liviu V.
situatiile care implica responsabilitatea partilor ,ar fi trebuit de la bun inceput asumate si consemnate in promisiunea de achizitie bun imobil
Promitentul cumparator are dreptul la despagubiri daca acestea sunt prevazute in promisiunea initial incheiata
La data limita prevazuta in promisiunea de achizitie bun imobil,partea interesata se poate adresa notarului pentru reziliere promisiune
Nu a fost notată promisiunea in cartea funciară. Au fost precizate ca obligații predarea apt la termenul stabilit iar promitentul cumpărător sa achite diferenta de pret, la același termen. Dacă din cauza obiective, banca nu aprobă creditul, nu se plătesc daune interese doar promitentul vânzător trebuie să restituie avansul in termen de 30 de zile de la data respingerii dosarului. Daca in interiorul termenului nu se respecta promisiunea, vanzatorul trebuie sa restituie dublul avansului iar cumparatorul pierde avansul. Deci, in concluzie, promitentul vanzator cand si cum poate reveni in situatia anterioara? Părțile trebuie sa incheie un alt act notarial de reziliere ? Trebuie notificat promitentul cumparator despre decizia vanzatorului de a rezilia promisiune?
Multumesc mult