avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANTECONTRACT VANZATE-CUMPARARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANTECONTRACT VANZATE-CUMPARARE

Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o firma pentru un apartament intr-un imobil in stare de proiect.Citez din antecontract: "subsemnatul promitent cumparator,am platit in avans,2380 euro,conform contractului de rezervare din data de 30.01.2008 rata I in suma de 28500 euro cel mai tarziu la data de 27.02.2008 care se va achita prin virament bancar." Am facut aceasta plata.Acum sunt in situatia in carevanzatorul nu si-a respectat termenul de perfectare a actului si intentionez sa cer dublul avansului asa cum este prevazut in antecontract.
Intrebarea mea este care din cele doua sume poate reprezenta avansul?Daca avansul reprezinta intreaga suma pe care eu a achitat-o pana in acest moment sau se considera avans doar cei 2380 euro?
Cel mai recent răspuns: ContSters79057 , utilizator 20:41, 4 Aprilie 2009
avansul este constituit din suma platita de promitentul cumparator, promitentului vanzator, pana la incheierea contr. de v-c propriu-zis.
Daca asa ati semnat contractul cu "avans" 2380 euro si "rata I de ...." corect ar fi fost - teoretic -ca plata primei rate sa o faceti la incheierea contractului in forma autentica si astfel trebuia stipulata clauza in contract .Depinde insa, ce clauze aveti.
Multumesc mult pentru raspuns.
As mai avea o intrebare.Daca termenul prevazut in antecontract pentru incheierea actului de vanzare-cumparare in forma autentica nu s-a putut respecta din vina vanzatorului (am incheiere de certificare de la notariat in acest sens) pentru a recupera avansul platit si dublul acestuia cum se prevede in antecontract, pentru a merge in instanta este obligatoriu sa fac o conciliere, ce reprezinta aceasta conciliere si cum se procedez?
chiar dc termenul nu s-a respectat, este posibil ca vanzatorul sa vina in instanta si sa spuna ca vrea sa incheie contractul si sa invoce diverse pentru care s-a intarziat
(gen autorizatii care au necesitat mai mult timp)
daca vreti sa faceti intai o conciliere adresati-va unui avocat.
concilierea este un pas premergator instantei dar care nu este obligatoriu in materia civila

av.m.vasilescu

Alte discuții în legătură

Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract vanzare-cumparare elicrist elicrist buna seara, Va rog. un sfat-- Cum se poate rezilia un antecontract de vanzare-cumparare apartament de catre promitenti vanzatori daca ulterior incheierii ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare/cumparare. plati partiale Preotu  Alexandru Cotiso Preotu Alexandru Cotiso Buna dimineata, Ma chinuie o intrebare intr-un asa mod, ca iata, samabata la ora 8, nu pot dormii.#-o Pe scurt: doua persoane juridice incheie un ... (vezi toată discuția)