avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuz semnare contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuz semnare contract de vanzare-cumparare

Buna seara,
Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar.
In antecontractul de vanzare-cumparare se precizeaza ca :
-promitentii vanzatori au luat un avans de 1000 de euro
-promitentii cumparatori daca refuza semnarea contractului final vor pierde avansul de 1000 de euro.
-promitentii cumparatori daca din motive neimputabile acestora nu obtin creditul pana la o anumita data (de exemplu 28-08-2016 care este data pana la care se poate semna contractul final de vanzare cumparare) si partile nu prelungesc valabilitatea promisiunii bilaterale de V-C printr-un act aditional partile vor fi repuse in situatia anterioara,fiind libere de orice obligatie,restituindu-se sumele de bani primite.
-In cazul in care promitentii vanzatori nu isi indeplinesc obligatiile asumate prin prezenta promisiune bilaterala si din culpa acestora nu se va mai perfecta contractul de vanzare-cumparare in forma autentica pana la data de 28-08-2016 ,promitentii cumparatori vor putea:
1) fie sa promoveze in instanta de judecata,dupa achitarea restului de pret,o actiune ce va avea ca obiect obligarea promitentilor vanzatori la incheierea contractului de vanzare-cumparare,hotararea care va fi obtinuta tinand loc de contract de vanzare -cumparare.
2)fie sa solicite dublul sumei de bani platite ca titlu de avans,adica 2000 euro
in baza prezentei promisiuni bilaterale de vanzare,promitentii cumparatori avand dreptul ca la termenul fixat prin prezentul act,sa solicite inscrierea in cartea funciara in favoarea acestora,a unei ipoteci legale asupra imobilului,pentru restituirea sumei platite in baza promisiunii bilaterala de vanzare,potrivit articolului 2386 pct.2 Cod civil.
3)In situatia in care din culpa promitentilor cumparatori nu se va putea perfecta contractul de vanzare-cumparare in forma autentica pana la data de 28-08-2016 promitentii cumparatori pierzand suma de 1000 euro,promitentii vanzatori urmand sa le returneze restul sumei platita,in situatia in care pana la acea data se va plati restul de pret.Daca la data convenita pt. incheierea contractului,promitentii cumparatori si-au indeplinit obligatiile din prezenta promisiune bilaterala de vanzare,platind restul de pret,iar promitentii vanzatori refuza sa se prezinte la un birou notarial pt.incheierea contractului de vanzare cumparare in forma autentica,acestia vot putea sa promoveze in instanta de judecata o actiune ce va avea ca obiect obligarea promitentilor vanzatori la incheierea contractului de vanzare cumparare,iar in caz contrar hotararea obtinuta va tine loc de contract de vanzare cumparare.

Precizez ca data limita de semnare a contractului final de vanzare cumparare este data de 28-08-2016,prietenul meu nu a luat alti bani de la cumparator decat 1000 euro ca avans in data de 28-07-2016 in fata notarului,data cand s-a semnat si antecontractul.

S-a urgentat finalizarea actelor necesare pentru semnarea contractului final de vanzare cumparare fara a se mai primi alti bani de la cumparator.

S-a stabilit data de semnare a contractului final de vanzare cumparare maine 12-08-2016.

Problema care intervine in cazul prietenui meu este ca:
-A dorit sa vanda apartamentul pentru a putea cumpara o alta locuinta mai spatioasa.
-La nici o saptamana dupa semnarea antecontractului si incasarea avansului de la cumparatorul apartamentului (1000 euro) preturile pentru a putea achizitiona o alta locuinta au inceput sa creasca foarte mult pe considerentul ca au sosit cei care lucreaza in strainatate(fiind perioada de concediu) si se cumpara foarte multe imobile.Preturile in cateva zile au crescut foarte mult,depasind-ul financiar pe prietenul meu.

Intrebarea mea este:

Daca maine cand va trebui sa semneze contractul de vanzare cumparare refuza semnarea acestuia si ii va da cumparatorului dublul avansului incasat (suma pe care prietenul meu este de acord sa o dea) ce alte probleme va mai putea intampina in baza antecontractului si clauzelor existente in acest antecontract pe care le-am enumerat mai sus.
Poate fi dat in judecata de cumparator sau de banca,iar prin hotararea judecatoreasca sa fie obligat sa vanda apartamentul?
Precizez ca daca merge pe vanzare merge pe pierdere tinand cont de BOOM-ul imobiliar din ultimele zile.

Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 22:46, 11 August 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform clauzelor, promitenții cumpărători pot să solicite obligarea promitenților vânzători la vânzarea imobilului, fie solicitarea dublului sumei. Vedeți dacă vă înțelegeți cu cumpărătorii, dar eu cred că este mai bine să vă țineți promisiunea și să vindeți așa cum ați stabiit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea antecontractului de vanzare-cumparare IronMemo IronMemo Buna dimineata.Va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns. In data de 04.05.2015 am semnat un antecontract cu respectivul vanzator ,la care eu am ... (vezi toată discuția)
Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in rate Dannyytiesto Dannyytiesto Vreau sa cumpăr un apartament iar proprietarul si-a dat acordul sa ii achit un avans pe care îl voi trece intr-un contract făcut între noi și legalizat ... (vezi toată discuția)