avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANTECONTRACT DE VANZARE/CUMPARARE. PLATI PARTIALE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANTECONTRACT DE VANZARE/CUMPARARE. PLATI PARTIALE

Buna dimineata,

Ma chinuie o intrebare intr-un asa mod, ca iata, samabata la ora 8, nu pot dormii.#-o

Pe scurt: doua persoane juridice incheie un antecontract de vanzare/cumparare avand ca obiect un imobil compus din teren si constructiile aflate pe acesta; antecontractul are inserata o clauza penala potrivit cu care neincheierea contractului de vanzare/cumparare in forma autentica, la termenul stabilit, din vina uneia sau alteia dintre parti, are ca si sanctiune pierderea avansaului de catre promitentul cumparator, daca contractul nu se incheie din culpa sa, respectiv restituirea dublului avansului de catre promitentul vanzator, daca culpa pentru neinchierea contractului ii apartine; ulterior se incheie mai multe acte aditionale prin care se prelungeste succesiv termenul de incheiere al contractului de vanzare/cumparare in forma autentica, totodata platindu-se sume de bani la fiecare dintre actele aditionale semnate; pe parcurul acestor acte materiale ale raportului juridic, promitentul vanzator intra in insolventa in forma generala, pentru ca in doua termene debitoarea sa fie trecuta la procedura falimentului in forma generala; lichidatorul desemnat trece la valorificarea bunurilor din patrimoniu, supune si obtine acordul adunarii generale a creditorilor cu privire la mentinerea antecontractului, pretul vanzarii si toate celelalte conditii privind incheierea unui contract de vanzare/cumparare; ca urmare notifica promitentul cumparator cu privire la incheierea contractului de vanzare/cumparare, aduce un notar in vederea incheierii in forma autentica a contractului de vanzare/cumparare dar promitentul/cumparator nu se prezinta, intocmindu-se de catre notarul prezent inchierea care confirma lipsa acestuia; ulterior lichidatorul purcede la valorificarea activului in procedura pe calea licitatiei, imobilul fiind adjudecat si pretul de adjudecare platit;promitentul cumparator formuleaza contestatie la tabelul defintiv al creantelor asupra averii debitoarei si solicita inscriere la masa credala cu suma reprezentata de totalul platilor facute in baza actelor aditionale la antecontract; judecatorul sindic admite contestatia si dispune inscrierea in tabel cu aceste sume, motivand ca numai suma platita cu titlu de avans este suspusa pierderii in baza clauzi penale, sumele platite in baza actelor aditionale succesive fiind de fapt plati partiale din pretul vanzarii si prin urmare , cata vreme vanzarea nu s-a mai perfectat, acestea sunt supuse restiturii.

Opinia mea este contrara, dar o astept pe a voastra poate ma scoateti din ceata.

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune sau reziliere TYLER TYLER Buna ziua, tuturor! Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ... (vezi toată discuția)