Va multumesc distinse domn,
Faptul ca SRL achita reparatia masinii PFA poate intra pe criteriul 2 de dependenta / astfel incat PFA sa fie considerata ca activitate dependenta? Sau reparatia nu intra la cheltuieli de deplasare?
Criteriul de dependenta era – plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
Dar daca masina apartine persoanei fizice si nu PFA, iar intre PF si PFA nu exista contract de comodat sau inchiriere?
Buna ziua,
In speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat.
La categoria:
- cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură
intra si reparatiile masinii? Gen daca un PFA si un SRL au un contract de colaborare si SRL plateste reparatia masinii PFA?
Am observat ca un contract de comision este cel prin care o parte, o mandateaza pe cealalta sa incheie contracte in numele sau.
Dar daca o parte (sa zicem furnizor), aduce clienti unei alti parti (numita beneficiar) contra unui % in cazul in care comanda se materializeaza? Cum se incadreaza/numeste un astfel de contract?
Teoretic este un contract de intermediere intre un client si furnizor, unde intermediarul este platit de furnizorul de serviciu, nu de client, cu un procent din valoarea contractului in caz de incheiere.
Buna Cyan, iti multumesc enorm pentru raspuns, apreciez mult. Nu au raspuns la notificarea respectiva niciodata.
Distinsi domni/doamne,
Imi permit sa va adresez o intrebare in speranta ca ma puteti ajuta.
In anul 2007 am demarat un parteneriat (eu fiind PFA) cu o companie din Cluj (SRL) care vindea echipamente industriale, urmand sa le aduc clienti contra unui comision procentual din valoarea comenzii.
A existat un contract, cu prelungire anuala automata dar nesemnat de parti (pur si simplu trimis pe email).
In 01.01.2013 a existat o notificare de intrerupere trimisa de mine, catre ei tot pe mail.
Incepand cu 01.01.2014 am reinceput sa le trimit clienti, catre care ei au facturat, incasat. Eu le-am emis facturile de comision, care mi-au fost platite la zi, toate (discutam de +200.000 euro).
Astazi insa, directorul companiei m-a sunat sa ma intrebe cum fac rost de clienti, fiind vorba de echipamente foarte scumpe (macarale, prese industriale, samd) si evident am refuzat sa ii spun, in fond este cred eu un secret comercial. El m-a amenintat ca daca nu le arat exact modul in care obtinem clientii pentru ei, vor cere retroactiv returnarea sumelor dintre 01.01.2013 si prezent, pentru ca intre acele date nu a existat un contract valid. Practic ei vor sa stie exact sursele mele de clienti, pentru a ma putea ocoli.
Eu unul consider ca insasi plata facturilor emise, constituie un accept tacit ireversibil, putand fi probat extrem de usor faptul ca respectivii clientii adusi de mine, au devenit clienti ai companiei lor - am copii dupa sute de comenzi confirmate emise catre ei. Astfel exista un beneficiu cert si usor cuantificabil al lor.
Gresec? Este posibil ca ei sa obtina in instanta returnarea comisioanelor pe ultimii 2 ani in ciuda muncii mele ?
destela a scris:
Si cand inchiriezi o masina, poti s-o faci praf in primul copac si raspunzi in limita garantiei de 100-200 de euro.
Destela, te inseli. Cu tot respectul. Daunele intentionate sau neasigurabile (sofer baut, alt sofer fata de cel din contract) sunt acoperite integral de titularul de contract.
Conform legii 38/2003 cu modificarile si completarile ulterioare (sunt zeci), autoturismele pot fi inchiriate doar de persoane juridice care le detin in proprietate sau in leasing (nu subinchiriate) in baza unei licente de inchirieri auto emisa in functie de un set de criterii de notare.
Deasemenea conform HCL 87/2008 nu pot fi inchiriate masini fara Autorizatie de Transport in Regim de inchiriere. Apoi masina trebuie sa aiba ITP si revizii la 6 luni, sau la jumatate din intervalul de revizie recomandat de producator.
Nu e un business usor pentru cei care au documentele in ordine.
Evident in cazul tau nu ai ce face.
Ruje a scris:
Nu are nimeni ce sa faca in legatura cu bunurile dvs. proprii. Ca proprietar aveti drept de posesie, proprietate si dispozitie. Niciun OPC din lume nu va poate obliga sa faceti ceva cu bunurile dvs. proprii impotriva propriei vointe.
Va multumesc pentru raspuns.
Deci nu poate invoca: articolul 1, litera K, de aici
[ link extern ]
"refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau
al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic"
Practic serviciul de inchirieri auto consta in oferirea dreptului de folosinta al masinii respective, dar eu nu vreau sa ii confer acest drept.
Buna ziua si bine v-am regasit,
Am o firma de inchirieri auto. Un viitor client (nu a platit inca), PF, ma ameninta :sorry:, santajeaza cu OPC/garda financiara si injura. Pentru ca el de fapt vrea o masina care in perioada solicitata nu este disponibila. In acest caz eu nu vreau sa ii inchiriez o masina - deloc, nici macar din alta clasa. Si nu pentru ca as fi lezat personal sau pentru ca m-as teme de el (sincer nu imi prea pasa - fac totul 100% legal) ci pentru ca imi e frica de faptul ca va abuza de masina mea: imi va fura piese, anvelope, o va innebuni, sau va face intentionat o dauna, pentru ca cel mult ii pot opri garantia indiferent de caz.
Intrebarea mea este: tinand cont de faptul ca nu vreau pur si simplu din motivele antementionate sa ii dau o masina, ce poate face? Poate castiga in instanta pentru a ma obliga? Fiind proprietatea mea, masina respectiva, in ce conditii pot refuza sa i-o ofer?
Va multumesc mult.
Daca vrei sa inchiriezi mai departe masina, citeste legea 38/20.01.2003, si modificarile din 24.07.2010 si apoi in 2011, unde se prevede expres ce se prevede pentru a inchiria o masina pe teritoriul Romaniei.
Daca masina are +3 ani legal nu o poti inchiria. E clauza clara.
Masinile inchiriate in Romania trebuie sa aiba obligatoriu ITP la 6 luni, kilometraj real, aer conditionat, sa aiba copii conforme cu numarul de inmatriculare inscris pe tichet emise doar pe caen 7711, copii care se emit doar in baza dovezii de proprietate a autoturismului (si atentie firma autorizata pentru serviciul comercial de inchirieri auto trebuie sa detina masina in leasing sau in proprietate, nu exista o a treia forma), de catre Directia Tehnica Departamentul Transport din Cardul Primariei. Pentru fiecare masina se plateste taxa de 600 RON de catre proprietar insemnand 2 X tichete de rent-a-car. Firma trebuie sa aiba casa de marcat cu punctul de lucru inscris corect.