Buna ziua,
Am observat discutiile pentru acest subiect si doresc sa spun si eu cateva cuvinte.
Sunt si eu intr-o situatie asemnatatoare. Eu cunosc foarte multe persoane interesate sa lucreze pentru firma mea. Din pacate, (sau din fericire) aceste persoane sunt prin tot globul si nu din Romania. Deci eu nu pot sa ii angajez deoarece nu imi pot permite sa angajaz cel putin vreo 20 de persoane, necunoscant nici randamentul lor. Totusi, majoritatea ma roaga sa facem un contract de parteneriat. Eu le-am spus ca nu imi permite legea din Romania sa fac contract de parteneriat cu o persoana fizica. Pentru ca in Romania persoana fizica daca este in colaborare sau parteneriat cu o firma se intelege ca obligatoriu ar trebui sa fie si angajat, sau cel putin sa aiba un statut foarte asemanator cu cel al unui angajat cu drepturi depline. Asadar, practic nu pot sa fac un contract de parteneriat cu ei. Inteleg logica Statului Roman si spun ca ea incearca sa elimine munca la negru si sa protejeze pe angajati. Este OK! Eu totusi spun ca este o diferenta enorma pentru o persoana fizica daca este angajata la o firma sau daca este partenera la o firma. Nu? Un angajat primeste ordine, un partener nu! E o diferenta mare din foarte multe puncte de vedere!
Asadar, ultima varianta este sa recomand persoanelor fizice sa devina pfa si pe urma facem un contract de parteneriat. Asta este singura cale, din pacate. Ma mai intreb, oare ce firme ar accepta ca persoanele fizice sa devina partenerii lor? Nu prea multe, fiindca un partener are o legatura directa cel putin si cu imaginea firmei. Ar fi foarte multe de discutat.
Va multumesc.
Buna ziua. Am si eu o firma de publicitate. Si nu stiu cum sa procedez in situatia in care eu am multi prieteni din stainatate care doresc sa lucreze pentru mine. Acum majoritatea dintre ei sunt persoane fizice. Eu am zis ca fac un contract de parteneriat cu ei. Problema cea mai mare este ca eu cum le dau banii cuveniti (comision) mentionati in contractul de parteneriat daca ei nu imi pot da nici factura, nici chitanta? Doar imi trebuie niste acte in schimb cand le virez lor banii. Nu?
Va rog frumos sa ma ajutati. Va multumesc mult de tot anticipat.