As avea o intrebare, legata de interpretarea unui ordin al Ministerului Finantelor Publice si anume 1058/05.07.2016.
In cazul unor servicii la nave maritime – la cererea autoritatilor portuare sau societatilor de agenturare ce le reprezinta, in general aceste servicii sunt scutite de plata TVA, justificarea scutirii de taxa conform Ordin 1058/05.07.2016 Art.I (6), efectuandu-se cu “declaratia pe proprie raspundere a proprietarului/operatorului navei sau, dupa caz, cu o copie a acestei declaratii , din care sa rezulte ca nava respectiva a fost efectiv si preponderant utilizata in largul marii in perioada in care a fost detinuta sau operata de catre proprietarul/operatorul navei, pentru cel mult ultimii 5 ani anteriori datei livrarii bunurilor/prestarii serviciilor respective.”
Intrebarea este daca comandantul navei maritime poate da o declaratie in numele proprietarului/operatorului de nava in acest sens? Adica scutirea de TVA se poate acorda pe baza declaratiei pe proprie raspundere data de comandant, in baza semnaturii acestuia certificata si de stampila navei maritime?
Sau nu, intrucat din punct de vedere fiscal, doar proprietarul/operatorul sau reprezentantul lor legal desemnat poate da aceasta declaratie?
Doamna Cristiana, prietena dvs.prin avocata care o reprezinta in proces poate pune in instanta intrebarea - ce a facut tatal copilului ca sa merite sa obtina custodie comuna? Cam ce fel anume si-a sacrificat viata in numele binelui copilului? Drept multumire pentru aducerea pe lume a copilului de catre sotia lui, pentru noptile pierdute pentru ca copilasul sa fie sanatos - o palma, o bataie, probabil agresiuni psihice si insinuari din acelea care distrug personalitatea unui om. Aceasta este pretuirea pe care unii dintre concetatenii nostri o daruiesc omului de langa ei. Si spunea bine domnul Heracles, tine de "stofa" fiecaruia. Din toate parerile exprimate de avocati si utilizatori ai acestui forum, vedem cam ceea ce se intampla in jurul nostru. Sunt multe cazuri, fiecare in parte reprezinta o particularitate , iar in fiecare dintre aceste cazuri sunt vieti de oameni in joc. De aceea, sincer, ma rog lui Dumnezeu ca acei oameni care au puterea deciziei in maini, sa fie corecti si impartiali si sa aiba puterea sa inteleaga tuturor problemele. Sunt pentru custodie comuna in cazul acelor parinti care in mod cat de cat egal au sustinut copilul sa creasca, chiar in aceste cazuri nu stiu ce rol ar mai avea plata pensiei alimentare catre copil...dar in cazul in care unul din cei doi nu a aratat interes pentru cresterea si educarea copilului, sau chiar a savarsit abuzuri de orice fel prin agresiuni fizice sau verbale asupra copilului sau celuilalt parinte care s-a ocupat de cresterea lui - pentru ca aceste agresiuni se rasfrang negativ asupra personalitatii copilului care isi va cauta intelegere in afara familiei si comunicarea cu cei doi parinti se va diminua treptat sau se va baza pe santaj - daca mama nu accepta asta ma duc la tata iar daca tata nu vrea...o sa vrea mama, NU!
Desigur, sunt divorturi din interes, pentru ca o mama sau un tata sa obtina acea pensie alimentara care i-ar asigura poate un trai mai bun si lor?! Dar nu cred ca cineva, fie femeie sau barbat cu picioarele pe pamant ar dori sa divorteze doar asa...ca sa duca atatea probleme singur!
Doi oameni care nu s-au inteles in timpul casatoriei este putin probabil sa se inteleaga dupa. Chiar daca interesul va fi al copilului lor. Sunt cazuri extrem de rare cand acest lucru se intampla.
Sincer, nu stiu cum ar decurge comunicarea in numele binelui copilasului cu cel sau cea care te-a agresat , jgnit....
Probabil va trebui ca atunci cand tata vrea o anumita scoala si orientare pentru copilul lui si mama vrea o alta, copilul sa frecventeze eventual ambele scoli sau eventual sa decida Instanta de tutela ce este mai bine pentru copil?! Sau un nou proces?
Sunt intru totul de acord cu opinia doamnei avocat Mary-anna.Ceea ce instituie aceasta custodie comuna pe care dl avocat Eracles o sustine ar insemna sa puna fata in fata parinti cu o ratiune superioara si care in ciuda relatiilor perimate dintre ei isi pot acorda respect si intelegere pentru binele copilului. Oare in cate din procesele din Romania s-a intalnit acest lucru? Cu alte cuvinte, un cosmar trait in timpul casatoriei trebuie continuat si dupa divort si asta in numele binelui copilului? Adica copilul trebuie sa vada cum unul din parainti il maltrateaza sau jigneste la infinit pe celalat parinte al sau dar el trebuie sa-i asculte pe ambii parinti! Atunci din doua extreme copilul ce va alege? Probabil va avea personalitate dualista, va fi total dezorientat si abandonul familiei probabil ca i-ar putea apare ca o solutie. Iar de autoritaea parintilor in fata sa, ce sa mai spunem...Custodia comuna inseamna respect intre cei ce detin aceasta. Ar trebui pecizat clar acest lucru in lege. Pentru a nu lasa loc liber celor ce-si ascund nepasarea, neglijenta, viata de mahala si "usoara" in defavoarea familiei, al copilului...si al celuilat parinte pe care atunci cand ajunge acasa il maltrateaza si il distruge psihic
Sanse nu sunt de a vorbi cu el si de a obtine ceva. Din mai 2010, mai bine de un an, acest proces a fost in judecata pe fond, timp in care nu s-a prezentat la niciuna dintre infatisari, au fost 4... si putea sa vina sa accepte un divort prin mediere sau consimtamant. Aici e vorba de dorinta de a uza de subterfugiile ramase neacoperite de legislatia noastra, si de a prelungi la infinit luarea unei decizii.Nu spun ca e posibil sa mai mizeze si pe anumite influiente... Iar eu nu pot face nimic. Toate actele imi sunt expirate, bunuri comune nu au fost luate in discutie...El a ramas cu aprtamentul sau ca era pe numele parintilor sai si nici nu am avut pretentii materiale.Am limita bunului simt. Tare bine ar fi fost daca si el ar fi avut acest minim necesar de bun simt
.
Multumesc mult doamna.Apel nu am cerut eu ci fostul sot, pentru ca eu am considerat ca pentru o persoana care lucreaza afara, ceea ce instanta noastra a hotarat o pensie pentru copil la nivelul a 25% din salariul minim pe economie, nu o afecteaza dar se pare ca el nici atat nu vrea sa plateasca. Eu nu-mi doresc decat sa obtin mai repede ca definitive si irevocabile divortul si tutela copilului care va incepe si scoala. Pentru stabilirea cotei cu care va fi obligat sa contribuie in ajutorul copilului probabil ca va mai tegiversa mult infatisarile ulterioare pentru a nu plati nimic.
Buna ziua.
Ajutor! Totusi nu are nimeni un raspuns pentru aceasta intrebare?Este foarte posibil ca fostul sot sa aiba venit in strainatate dar merge pe ideea ca aici in tara nu exista suficiente date care sa arate acest lucru iar informatia concreta despre acest lucru ar fi greu de obtinut. Apoi sunt destule persoane care lucreaza 'la negru' si nu apar oficial ca realizeaza venit si este de semenea posibil sa aiba acolo alti minori in intretinere. Eu doar vreau sa evit acest drum cumplit prin care el poate amana cateva termene de apel - ba ca nu are venit si nu are aparator, ba ca e bolnav, ba ca este in strainatae si nu poate veni...Suntem in luna iulie si nici macar nu s-a fixat un termen de judecare pentru apel! Dupa cum vad ca merg lucrurile, acesta ar fi undeva in noiembrie. Ce as putea sa fac ca acest termen sa fie ultimul? Pot spune ca renunt la pensia alimentara a copilului? Imi va fi cumplit de greu dar ce pot sa fac? Sa nu-i mai dau ocazia de a ma purta prin salile de judecata macinandu-mi timpul si sanatatea? Cum poate cineva pe lumea aceasta ca dupa 5 ani in care nu a dat niciun ajutor copilului sa spuna ca nu poate sa-l sprijine nici cu cota de 25% din salariul minim pe economie? De ce legile noastre sunt atat de permisive pentru astfel de cazuri? Rog dati-mi un sfat competent.Multumesc!
Buna ziua.
Sunt despartita in fapt de fostul sot de 5 ani.El este plecat de atunci in strainatate.La ultima discutie cu el a spus ca nu mai doreste sa se intoarca in tara si are pe altcineva acolo. Copil mic in urma casatoriei de 7 ani.In mai 2010 am deschis proces de divort in orasul in care am locuit impreuna, desi sotul a fost legal citat nu s-a prezentat la niciun termen de judecata. La primirea hotararii scrise la sfarsitul lunii mai, in care se pronunta divortul, mi se acorda tutela copilului si se hotaraste de catre instanta plata de catre dumnealui a cotei de 25% din salariul minim pe economie, la domiciliul sau, intenteaza apel in termen legal de 30 zile in care contesta aceasta pensie ca nu o poate plati. Cum pot scurta la minimum posibil urmatoarele eventuale termene de judecta avand in vedere ca, din varii motive dumnealui ar putea prelungi acest proces peste puterile de asteptare ale unui om? Imi blocheaza efectiv putinta de a-mi scoate actele, de a-mi prelua un credit pentru nevoi personale si nu pot pleca afara in interes personal pentru ca nu pot lasa singur copilul. Pot solicita ca hotararea judecatoreasca sa devina definitiva pe partile din procesul de fond neatacate prin apel- divortul si tutela copilului urmand ca pentru problema atacata cu apel sa decida instanta...cand se va putea, pentru ca eu cred ca interesul fostului este sa amane la infinit aceasta decizie finala? Multumesc anticipat.