Multumesc din tot sufletul pentru sfaturi. Le voi trimite un email vecinilor mentionand punctele precizate de dvs, ca sa nu fie dubii. Am sa le cer si sa facem o hartie la notar care sa cuprinda acordul ambelor parti cu ce pot face si ce nu.
Oare ar fi bine sa angajez un arhitect care sa urmareasca evolutia lucrarilor in lipsa mea si care sa fie reprezentantul meu legal? Ar avea destula "cadere" sa-i opreasca daca nu isi respecta obligatiile sau sa informeze autoritatile in lipsa mea?
Ah! Eu nu stiu daca au autorizatie de schimbare a destinatiei. Forma a fost deja schimbata la partea din pod aferenta cladirii adiacente, pt a da mai mult spatiu interior si pentru a crea o terasa cu vedere la munte. Au schimbat toate barnele si podeaua podului alaturat pt a putea modifica forma si avea mai mult spatiu ( sub pretextul ca erau mult mai proaste decat s-au asteptat), iar muncitorii mi-au spus unde va fi terasa spre munte, care va intra cu 1.5 m in interiorul podului.Casa de la un nr mai sus are un perete care da in curtea comuna si este este monument istoric.
Eu stiu doar ce am gasit pe internet: un certificat de urbanism de la inceputul lui august: "Obţinere A.C. pentru reparaţii învelitoare fără modificări ale configuraţiei acoperişului. " si o aprobare conditionata (AFC) de la Ministerul Culturii Brasov de la inceputul lui septembrie pt "reparaţii învelitoare fără modificări ale configuraţiei acoperişului" care mentioneaza firma de contructii pe care au angajat-o si numele arhitectului care e unul din proprietarii acestei firme.
Nu stiu daca au autorizatie de schimbare de destinatie. Oare sa ma duc luni sa intreb la inspectia de stat in constructii? Daca nu au, atunci chiar si-au batut joc de mine spunandu-mi ca trebuie sa-mi strice baia sa-si traga prin interiorul baii atat teava de canalizare si cea de apa pt cele 2 apartamente pe care le construiesc in pod.
Eu am incercat sa identific pana unde vine teava mea de apa pe peretele baii mele (perete care da in casa scarilor care duce spre pod). Am gasit pe peretele dinpre casa scarilor un loc care e peticit exact unde ar fi capatul superior al tevii mele si le-am sugerat initial sa se conecteze pe acolo insa muncitorii nu au agreat ideea. Mi-au spus ca nu se poate, chiar daca le-am sugerat frumos sa incerce, ca oricum daca ar incerca imi va cadea faianta etc si ca ei trebuie sa sparga peretele prin baia mea. Fiecare apartament din casa are tevi de apa separate, nu e nimic in comun si lor le-ar fi cel mai usor sa-mi strice mie baia decat sa caute teava pe partea dinspre pod.
Ce m-a alertat ca ceva nu e in regula, e faptul ca ei mi-au tot spus ca trebuie sa sparga la mine, nu au cautat alternative, iar cand le-am sugerat alternative, le-au ignorat si eu cred ca ei asteapta sa plec pentru a face ce vor si apoi sa ma sune ca trebuie sa intre in apartament in lipsa mea pt ca sunt probleme mari cu apa si apoi sa sparga cum vor ei pentru teava. Eu am impresia ca ei oricum nu au respectat autorizatiile obtinute, insa nu stiu cum sa verific exact ce planuri au fost aprobate.
Partea cea mai trista e ca ei stiu ca trebuie sa plec sambata viitoare pentru o perioda ca sa o pot ajuta pe mama care are cancer. In ideea ca sa fim vecini buni, le-am, spus ca planuri am. Ideea era sa se poata muta si mama in apartament sa am grija de ea insa deocamdata ar fi mult prea stresant cu tot zgomotul si praful din curte, plus ca vor sa inceapa in curand sa darame si in podul de deasupra apartamentului meu Am inceput sa aflu detalii despre lucrarile din pod abia dupa ce am cumparat apartamentul, au inceput lucrarile la cladirea alipita la mai putin de 1 sapt dupa semnarea contractului, cat eu eram plecata.
Eu am facut un efort deosebit cu acest apartament pentru a-mi ajuta mama si am cumparat apartamentul fara sarcini. Trebuie sa plec iar o perioada si mi-e teama sa nu gasesc baia in bucati si barnele de rezistenta de deasupra tavanului scoase cand revin.
Cand am auzit ce planuri au, am adus un inginer de specialitate, care mi-a spus clar ca ar fi mirat sa se fi putut obtine autorizatie pentru ce construiesc de fapt in pod si in orice caz, ar fi fost dificil sa obtina toate autorizatiile intr-un timp atat de scurt avand in vedere ca e centrul istoric. (podul a fost cumparat la inceputul lui iulie 2011, lucrarile au inceput la mijlocul lui oct 2011) Am vrut sa-l angajez sa verifice ce se intampla cat sunt plecata, insa mi-a spus ca nu ar avea cum sa-i opreasca daca strica, mai ales ca e posibil sa strice etc intre vizitele pe care le-ar putea face si sa fie prea tarziu cand vine sa verifice.
Daca actul notarial cu fostul proprietar nu mai este valabil (oricum era nominal) oare sa insist sa facem un alt act notarial individual separat inainte de pleca? Eu nu am nici o garantie ca daca imi strica baia si tavanul cat lipsesc le vor reface pe cheltuiala lor. Imi pot spune ca a fost un accident si le pare rau. In plus, daca scot grinzile de rezistenta de deasupra tavanului poate fi un pericol in viitor.
Dvs ce ati face in locul meu?
Multumesc anticipat pentru raspuns si scuze ca m-am cam intins cu detaliile. Va rog frumos sa ma sfatuiti ce pot face saptamana viitoare pentru a putea pleca sa am grija de mama.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt si detaliile furnizate.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca acordul fostului proprietar ramane valabil avand in vedere transferul de proprietate.Proprietarul podului si cu mine nu avem nici un fel de acord si lucrarile la podul de deasupra mea nu au inceput inca. Cladirea nu este monument istoric, din cate am inteles au aprobare sa repare acoperisul de la Ministerul Culturii.
Aprobarea este pentru reparaţii învelitoare fără modificări ale configuraţiei acoperişului si e conditionata, insa vecinul nu a vrut sa-mi dea detalii re conditii sau planurile aprobate.
De fapt proprietarul podului a cumparat tot podul deasupra casei, care a compusa din doua cladiri alipite. Ei au inceput lucrarile in partea din spate, pe portiunea din pod din cladirea alipita celei unde este apartamentul meu.
Ei au schimbat complet structura podului acestei cladiri si muncitorii au spus ca se pare ca vor sa faca si modificari in podul de deasupra mea, care ar putea afecta structura de rezistenta - sa scoata grinzi de rezistenta orizontale pentru a castiga mai mult spatiu in inaltime.
Ce ar trebui sa fac pentru a ma asigura ca nu vor afecta rezistenta tavanului apartamentului? Sa cer o copie a planurilor de la Ministerul Culturii? Eu nu vreau ma cert cu vecinii, as vrea sa ne intelegem bine cu totii insa vreau sa-mi protejez proprietatea Eu va trebui sa plec iar din oras o perioada si n-as vrea sa am surprize neplacute cand ma intorc.
Mi-am luat asigurare imediat ce am cumparat apartamentul insa nu am luat o asigurare completa. La momentul respectiv, lucrarile nu incepusera si nu mi-a spus nimeni ca au de gand sa-mi sparga peretele in baie sau sa scoata grinzi. Ce mi s-a spus ca ca schimba tigla si cativa stalpi de sustinerea, si mansardeaza podul. Acum nu mai pot modifica asigurarea care e valabila un an. Sa-mi scot si o alta asigurare completa inainte de a incepe lucrarile?
Multumesc din suflet pentru sfaturi, sunt foarte ingrijorata de aceasta situatie.
Buna ziua
Am cumparat recent un apartament in centrul istoric al Brasovului la etajul 1. Cu 3 luni inainte o alta persoana a cumparat podul de deasupra apartamentului. Fostul proprietar al apartamentului meu si-a dat consentul prin act notarial pt reparatii la invelitoare fara modificari ale structurii podului. In schimb, noul proprietar al podului, care vrea sa-l mansardeze, si-a luat angajamentul sa repare pe cheltuiala lui orice daune cauzate de lucrarile de mansardare.
Lucrarile la pod sunt pe cale de a incepe. Eu nu am nici un act notarial cu proprietarul podului in ceea ce priveste eventualele daune, si nu am preluat prin contractul de vanzare cumparare acordul ref pod al fostului proprietar.
Va rog sa ma sfatuiti daca actul notarial cu fostul proprietar s-ar aplica si in cazul meu si daca nu, daca proprietarul podului are nevoie de acordul meu pentru a incepe lucrarile de mansardare. Ei vor sa se conecteze la teava de apa care alimenteaza doar apartamentul meu si sa darame o parte din baia mea pentru aceasta.
Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac pentru a-mi proteja apartamentul
M-am nascut in Romania si am cetatenie dubla- britanica si romana.
M-am casatorit in 1999 in Anglia si am transcris casatoria in registrul starii civile in Romania. Dupa 10 ani, am divortat in Romania, unde locuiam impreuna cu fostul meu sot. Dupa divort, am plecat din Romania insa in pasaportul romanesc nu este mentionat ca am domiciliul in strainatate -nu am mai apucat sa-l schimb dupa divort. In plus, buletinul meu a expirat in 2009.
Recent, m-am hotarat sa ma recasatoresc, tot cu un englez, si sa facem nunta in Cipru la o biserica anglicana.
I-am contactat pe cei de la biserica din Cipru si ei nu sunt siguri ce acte am nevoie fiind si cetatean roman si avand in vedere ca am divortat in Romania. Am cautat pe diverse site-uri insa nu am reusit sa ma lamuresc.
Am hotararea de divort apostilata, tradusa si legalizata, pasaport romanesc si britanic, certificat de nastere romanesc de tip nou .
Eu ma gandeam sa prezint in Cipru doar pasaportul britanic, hotararea de divort din Romania, certificatul de nastere romanesc si sa fac declaratia de celibat in Anglia
As fi extrem de recunoscatoare daca m-ati putea ajuta sa clarific:
- Imi trebuie sa apostilez si certificatul de nastere? Daca da, cum as putea sa obtin apostila avand in vedere ca buletinul meu a expirat? As putea cere apostilarea pe baza pasaportului britanic? Unde ar trebui sa cer apostilarea- in orasul unde m-am nascut?
- Declaratia de celibat trebuie sa fie din Romania unde am divortat sau din Anglia, unde m-am casatorit prima data si unde locuiesc?
Va rog frumos sa ma sfatuiti cum ar fi mai simplu sa procedez