avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Activitate CristiC1985

Activitate CristiC1985

Răspuns la discuția Articol referitor la sponsorizare
Multumesc.
Răspuns la discuția Articol referitor la sponsorizare
Multumesc pentru raspuns.

As avea o a doua intrebare:

Luam cazul unei persoane juridice care plateste impozit pe profit trimestrial. Folosind cifre aleatoare, situatia firmei dpdv al impozitului pe profit este urmatoarea:

Sem I - impozit pe profit datorat 100.000 lei - platit pana pe 25 aprilie
Sem II - impozit pe profit datorat 130.000 lei - declaratia depusa, neplatit inca.
Firma are de recuperat TVA in valoare de 1.400.000 lei. Se asteapta confirmarea sumei de recuperat si se doreste deducerea impozitului de plata din valoarea tva-ului de recuperat.
Cifra de afaceri pt sem 1 si 2 este de 17.000.000 lei.

In acest punct, Asociatia non-profit "X", cu profil sportiv, incheie un contract de sponsorizare pentru suma de 40.000 lei. Contractul face referire la evenimente din 2015 si are termen maxim de plata decembrie 2014. Data contractului este 5 august 2014.

Cum afecteaza acest contract cashflow-ul firmei? Cand se scade suma sponsorizata din impozitul datorat?

Spre exemplu, cat va plati firma impozit pe profit in trim III si respectiv la sfarsit de an daca cifra de afaceri finala va fi 30.000.000 si profitul in trim III va fi 600.000 si in trim IV va fi 500.000?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,

Imi poate explica cineva la ce se refera ultimul paragraf?

"p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul «cifra de afaceri» această limită se determină potrivit normelor;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit."

Multumesc anticipat :)
Multumesc.
Multumesc pt informatii, dar cunosc modul de calcul si conditiile de acordare a sponsorizarii. Dar eu ma refer la statulul asociatiei: o asociatie non profit poate ramane non profit indiferent de valoarea totala a contractelor de sponsorizare incheiate?

Daca se incheie contracte de sponsorizare in valoare totala de 150 000 eur, asociatia ramane non profit (atata timp cat activitatile sunt non lucrative)?

Buna ziua,

Consideram o asociatie non profit cu obiect de activitate automobilism sportiv. Se semneaza un contract de sponsorizare cu o companie pentru sustinerea unui echipaj format din pilot si copilot la raliuri. Se pot folosi o parte din fonduri pentru plata unui salariu al copilotului? Este cheltuiala in scopul declarat: activitate de automobilism sportiv.

Multumesc
Buna ziua,

Exista vreun prag superior privind valoarea sponsorizarilor acordate unei asociatii non profit care daca este atins obliga plata impozitului pe profit?

Altfel formulat, o asociatie non profit poate ramane non profit indiferent de valoarea totala a contractelor de sponsorizare incheiate?

Multumesc
Buna ziua,

O persoana fizica poate fi membru fondator in mai multe asociatii non-profit?

Multumesc
buna ziua,

daca un angajat are o asociatie nonprofit de profil sportiv, angajatorul are voie sa sponsorizeze asociatia respectiva?

multumesc
george_neagu a scris:

Nu puteti sa spuneti ca sponsorizati pe cineva cu o suma si apoi sa-i retineti din ea o parte ca fiind suma de "recunoastere". Toate cheltuielile legate de acest contract le suportati separat, in afara sumei si in afara acelor conditii care reglementeaza din punct de vedere fiscal o sponsorizare.


Eu sunt cel sponsorizat, beneficiarul persoana fizica. Obtinerea licentei de pilot (pt ca e vb de raliuri) este inclusa in costurile acoperite de obiectul contractului.

nego_777 a scris:

Introduceti si cheltuiala respectiva in contract, reduceti valoarea sponsorizarii cu suma respectiva. Fiscal eu cred ca e ok sa o tratati tot ca sponsorizare.


Obiectul contractului acopera si cheltuielile cu licentierea sportiva (licentierea este si modalitatea de recunoastere care ma face eligibil ca persoana fizica pt a primi sponsorizare). Daca sunteti amabil sa ma lamuriti: ce ati vrut sa spuneti prin " reduceti valoarea sponsorizarii cu suma respectiva."? Contractul se face cu o suma mentionata, iar apoi acea suma eu trebuie sa o folosesc numai pt cheltuieli incluse incluse in obiectul contractului.

De fapt si de drept, intrebarea mea este: am voie sa justific o cheltuiala facuta inainte de semnarea contractului de sponsorizare, atata timp cat ea face obiectul contractului?

Ca sa fie mai simplu de inteles, imaginati-va ca mi-am cumparat echipament din bani proprii, iar apoi semnez cu un sponsor pt sustinerea activitatii sportive, iar contravaloarea echipamentului comparat din banii proprii o extrag din suma sponsorizata justificand evident cu bonuri si facturi acea suma. Am voie sa fac asta? Sau este obligatoriu ca toate cheltuielile din suma sponsorizata sa le fac numai dupa semnarea contractului si intrarea banilor in cont?