Ok, am inteles efectele juridice acum. La dosarul respectiv se afla atat adeverinta in original(care este intacta, asa cum a primit-o prietena mea de la medic) cat si aceasta copie falsificata de noi.
Modificarile si stersaturile nu s-au facut pe adeverinta originala ci doar pe copia acesteia.
Eu nu am recunoscut ca as fi partcipat la fals, prietena mea in declaratia ei aminteste ca eu stiam de acest fals si ca impreuna l-am realizat.
Se schimba situatia daca falsul este facut pe o copie si nu pe adeverinta in original? Din cele scrise de dvs poate fi incadrata la o fapta de inselaciune si nu de fals, sau pot fi ambele ?
Apelez la acest site pentru ca am o mare problema.
Situatia este urmatoarea: Am o prietena foarte buna care este casatorita si care ascunde multe fata de sotul ei(uneori ii este frica de el).
A ramas insarcinata in urma cu 4 luni si singura a decis ca nu doreste copilul(sotul ei il dorea) asa ca a facut un avort la o clinica din oras si i-a spus sotului ca acest avort trebuia facut deoarece sarcina s-a oprit din evolutie.
Ca sa fie credibila situatia, m-a rugat sa o ajut sa-si sustina afirmatia. De la clinica respectiva a primit o adeverinta pe care era trecuta situatia ei medicala si cu ajutorul unui copiator, am sters anumite cuvinte scrise de medic, am facut o copie a acestei adeverinte pe care prietena mea i-a aratat-o sotului.
Acesta a crezut in vorbele ei, dar la cateva zile(posibil sa se fi interesat la clinica respectiva) s-au certat groaznic si ea i-a martusit adevarul(adica ca eu am ajutat-o sa falsifice adeverinta).
Sotul ei, m-a sunat, m-a insultat si amenintat ca va face o plangere pentru fals.
Saptamana trecuta am primit o citatie, m-am dus la politie, respectivul politist mi-a spus ca sunt invinovatita de fals si uz de fals sub semnatura privata .
Ajunsa acasa, am citit tot ce se poate citi despre aceasta acuzatie si sunt foarte nedumerita in ce consta efectul juridic produs de acest fals?
Va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns.Va multumesc anticipat.