libercugetator a scris:
examinataprofund a scris:
examinataprofund a scris:
Pentru examenul de admitere la facultatea de drept se retin doar "problemele legate de aplicarea normelor ortografice, ortoepice si de punctuatie precum si elementele referitoare la nivelurile limbii -fonetic, lexico-semantic si morfosintactic". S-a omis precizarea acestora si in bibliografia pentru examenul de admitere la inm:hammer:
Tinand cont ca singura cerinta in conditiile specificate a fi indeplinite de catre persoana care se inscrie la concurs este cea trecuta la punctul "d) cunoaste limba romana" , adica are cunostinta despre aceasta, iar nu o stapaneste perfect, orice raspuns al examinatorului, bazat pe aplicarea normelor limbii romane, la vreo contestatie asupra vreunei intrebari, nu-si are acoperire in bibliografia prezentata.
Gramatica limbii romane trebuie cunoscuta FOARTE BINE inca de la admiterea in liceu (ma rog, examen de capacitate sau teste nationale cum s-or numi acum). Asadar, nu exista nicio scuza daca unii candidati nu au interpretat corect d.p.d.v. gramatical enuntul+raspunsul unei grile pentru ca se prezuma in mod absolut ca un absolvent de studii superioare e si absolvent de 8 clase, pentru ca altfel nu se putea inscrie la liceu, de la liceu la facultate s.a.m.d. E destul de nepotrivit (sa nu zic altfel) sa invocam ca argument faptul ca "nu se cere cunoasterea gramaticii ci doar a limbii romane"...Va imaginati ca magistratilor le este permis luxul dezacordurilor in hotarari? (nu ca nu se mai intampla si asa ceva, nimeni nu e perfect si in graba se pierd amanunte...). In plus, interpretarea gramaticala, alaturi de celelalte forme de interpretare, constituie un mijloc permis de lege aflat la indemana oricarui magistrat pentru "lamurirea" legii atunci cand aceasta este neclara.
PS. Unele facultati nici macar nu testeaza candidatii la disciplina "gramatica", dar aspecul asta nu inseamna concluzia ca aceasta materie fundamentala nu trebuie cunoscuta.
Din alcatuirea si consistenta raspunsului ce ma aseaza la locul meu incolteste acum o nedumerire asupra modului de trecere a examenului de admitere in liceu, ...si a urmatorelor.
Dar nu asta e problema mea.
Strict pentru aceasta proba de examen, orice raspuns al examinatorului, bazat pe aplicarea normelor limbii romane, la vreo contestatie asupra vreunei intrebari, nu-si are acoperire in bibliografia prezentata.