Intrebarea mea atinge un subiect mult discutat - capitalul social. Va prezint speta si dupa concluziile mele iar in final voi astepta un raspuns de la DVS.
Firma infiintata in 28.02.2008. Asociatii hotarasc pe 15.09.2009 sa suspende activitatea pe o perioada de 2 ani- pana 14.09.2011. Pe 22.12.2009 se retrage capitalul social din banca -in numerar - pe motiv- firma nu are activitate. Pe data de 14.09.2011 expira termenul de suspendare. In conditiile in care firma isi va relua activitatea, ea va avea capital social doar ca si valoare , suma de bani fiind retrasa- si neputand fi justificata in interesul societatii. De asemenea banca, nu permite repunerea banilor in contul respectiv- specificand ca acesta este inchis si banii nu se pot depune ca si capital social ci doar intr-un cont bancar.
Din aceste lucruri imi apar urmatoarele intrebari :
- Poate functiona firma si se poate prezenta impecabil din acest punct de vedere in fata oricarui control?
-Ce se poate face in situatia descrisa mai sus?
Modificarea valorii capitalului social se realizeaza prin hotararea AGA si a mentiunii la Registrul Comertului.- In cazul in care s-ar face acest lucru, in ce cont -s-ar realiza, fiindca cel de capital social nu mai exista.
Nu se poate discuta despre egalitate inte reducere sau marire capital social si retragere si folosire a banilor .
In cazul reducerii capitalului social sub minimul legal si necompletarea de catre actionari pana la minimul legal- entitatea respectiva risca a se desfiinta.
In situtia prezentata, valoare doar pe hartie si nimic in cont, pe toata perioada de existenta a firmei- e normal ?