avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Capital social- situatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Capital social- situatie

Buna ziua,

Intrebarea mea atinge un subiect mult discutat - capitalul social. Va prezint speta si dupa concluziile mele iar in final voi astepta un raspuns de la DVS.

Firma infiintata in 28.02.2008. Asociatii hotarasc pe 15.09.2009 sa suspende activitatea pe o perioada de 2 ani- pana 14.09.2011. Pe 22.12.2009 se retrage capitalul social din banca -in numerar - pe motiv- firma nu are activitate. Pe data de 14.09.2011 expira termenul de suspendare. In conditiile in care firma isi va relua activitatea, ea va avea capital social doar ca si valoare , suma de bani fiind retrasa- si neputand fi justificata in interesul societatii. De asemenea banca, nu permite repunerea banilor in contul respectiv- specificand ca acesta este inchis si banii nu se pot depune ca si capital social ci doar intr-un cont bancar.

Din aceste lucruri imi apar urmatoarele intrebari :

- Poate functiona firma si se poate prezenta impecabil din acest punct de vedere in fata oricarui control?
-Ce se poate face in situatia descrisa mai sus?

Modificarea valorii capitalului social se realizeaza prin hotararea AGA si a mentiunii la Registrul Comertului.- In cazul in care s-ar face acest lucru, in ce cont -s-ar realiza, fiindca cel de capital social nu mai exista.

Nu se poate discuta despre egalitate inte reducere sau marire capital social si retragere si folosire a banilor .
In cazul reducerii capitalului social sub minimul legal si necompletarea de catre actionari pana la minimul legal- entitatea respectiva risca a se desfiinta.
In situtia prezentata, valoare doar pe hartie si nimic in cont, pe toata perioada de existenta a firmei- e normal ?

Astept raspunsul DVS. cu nerabdare.

Cu toata consideratiunea,

Tiberiu Matei

Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:21, 1 Septembrie 2011
Bineinteles ca este normal ca sa fie doar pe hartie. In fond capitalul social este o suma din care asociatii pot si li se permite de catre lege sa se indestuleze pentru a acoperi anumite cheltuieli facute in interesul societatii, salarii, chirii, etc.
Retragerea banilor din contul de capital nu este egala cu diminuarea capitalului social.
Suma reprezentind capital social, poate fi folosita in interesul firmei, neexistind niciodata obligativitatea ca acea suma sa se regaseasca in disponibilitatile la banca ale societatii.

Faptul ca s-au ridicat acei bani din banca (probabil cont bancar inchis), nu inseamna ca ei au disparut pentru firma. Ei trebuie sa se regaseasca in numerarul din caserie sau intr-un cont de debitori (ex ct 542 pt avansurile spre decontare acordate).

Notele contabile pe care le veti inregistra sint:
ridicare numerar banca 581 = 5121
depunere in caserie 5311 = 581
daca s-a acordat avans spre decontare 542 = 5311
la reluarea activitatii se restituie avansul spre decontare 5311 = 542 (aceasta nu este obligatorie, poate fi justificat ulterior).

Persoana care a ridicat suma din banca trebuie fie sa o depuna in caserie, fie sa o justifice prin documente justificative.
TiberiuMatei a scris:
suma de bani fiind retrasa- si neputand fi justificata in interesul societatii.

Va trebui totusi ca aceasta suma sa fie justificata de asociatii societatii. Retragerea sumei din banca nu inseamna diminuarea capitalului social, insa banii respectivi trebuie sa aiba o justificare legala. Eventual puteti face dispozitie de plata, de restituire a aportului asociatilor in societate (ceea ce este inregistrat in cont 455).Este o posibilitate, daca exista contracte de creditare incheiate intre societate si asociati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cash direct din bancomat gdec gdec Salutare la toti! Poate s-a mai discutat, dar eu nu am gasit nimic acum, asa ca intreb si eu: patronul retrage numerar cu cardul firmei din bancomat de pe ... (vezi toată discuția)
Repartizare dividend ella2389 ella2389 Buna. Vreau sa repartizez dividende, am inteles ca se face pe baza hotararii adunarii generale. Intrebarea este, pot repartiza oricand dividende daca tocmai ... (vezi toată discuția)
Plati in numerar ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: daca administratorii firmei ridica bani de la banca si le tin in \\"buzunar\\" iar la sf. lunii contabilul primeste ... (vezi toată discuția)