avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plati in numerar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plati in numerar

Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare: daca administratorii firmei ridica bani de la banca si le tin in "buzunar" iar la sf. lunii contabilul primeste facurile si bonurile pe ce s-au cheltuit banii cum ar trebui contabilizata operatia: 581 = 5121, 5311= 581, 542=5311, 401,6022,6028,604 etc= 542 este corect?
2. Se pot plati furnizori sau plati diverse( bonuri fiscale) direct din caseria unitatii sau trebuie trecute neaparat prin 542?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters285233 , utilizator 22:04, 20 Noiembrie 2013
Cand asociatul ridica banii din banca se va inregistra :581-5121, concomitent 5311-581; deci soldul casei creste cu suma retrasa din banca.
In momentul inregistrarii platii facturilor , soldul casei va scadea.
In ce priveste contul 542, in practica este folosit atunci cand un salariat primeste din casieria unitatii o anumita suma de bani pentru a face niste plati; si atunci inregistrarea va fi 401-542.
Daca la final de luna soldul casei este mare, se pot restitui sume asociatului ( doar daca soldul asociatul este creditor). Este indicata restituirea catre asociat mai ales in cazul in care societatea nu a platit sumele retinute din salarii ( constituie infractiune)
In ce priveste plata diverse prin bonuri fiscale(care nu au mentiunea CIF beneficiar din casa de marcat ,sau se refera la plata unor facturi) este indicat ca acestea sa fie trecute in decont de cheltuieli. Inregistrarea in contabilitate a acestor cheltuieli se poate efectua,in baza decontului avizat de persoana care aproba efectuarea acestor cheltuieli(Speta ANAFdin 09.03.2011- Alte materii-02 Evidenta contabila -diverse).
Am inteles in mare parte dar daca asociatii sunt si angajatii firmei ( cu CIM), cum ar fi corect sa inregistrez platile efectuate in numerar, direct prin 5311 sau sa trec in 542?. Pana acuma 542 am folosit doar pentru deplasari.
Toate bonurile fiscale au CIf beneficiar dar asta nu ma ajuta din punct de vedere a deductibilitatii cheltuielii si de aceea m-am gandit sa trec platile prin 542 + decont de cheltuieli. Acuma iar se pune problema sa fac un singur decont pe toata luna sau zilnic.
Dar daca se plateste cu card banar un serviciu ( ex: spalat masina) si primesc doar bon fiscal? ce document justificativ mai atasez? Degeaba explic administratorilor sa-mi aduca factura nu inteleg, nu vor, n-au timp....:((
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
ContSters285233, utilizator
Potrivit art.21 (1) din Codul fiscal ,sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile,inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. In mod indirect,celelalte cheltuieli sunt considerate nedeductibile.
Conform literei A.Norme generale din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile(ANEXA Nr.1 la OMEF nr.3512/2008),documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale(cele prevazute la pct.2 din norme). Din cate mentionati,toate bonurile fiscale au trecute CIF beneficiar.In acest caz platile efectuate(pana la limita de 100 euro),fie trecute in decont de cheltuieli sau ordin de deplasare,fie trecute in baza NR in cont 401,la inregistrarea pe cheltuieli sunt deductibile fiscal,deductibil fiind si TVA.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitare facturi prin card bancar adriana_ramona adriana_ramona Daca se achita facturi prin cardul bancar aferent contului curent al firmei cum este corect a se inregistra : 581=5121, 5311=581, 401=5311; sau direct ... (vezi toată discuția)
Sold casa violetaanna violetaanna Buna ziua, Fiind la inceput si recunosc ca ,mai am multe de invatat ,am intrat pe acest site ,pe care stiu ca ,sunt profesionisti si mereu am avut suport,de ... (vezi toată discuția)
Cash direct din bancomat gdec gdec Salutare la toti! Poate s-a mai discutat, dar eu nu am gasit nimic acum, asa ca intreb si eu: patronul retrage numerar cu cardul firmei din bancomat de pe ... (vezi toată discuția)