Optiuni juridice pentru reparatii acoperis la bloc?
Buna ziua,
Dupa cum puteti ghici, sunt locatar la ultimul etaj al unui bloc unde avem urmatoarea situatie:
- acoperisul cu tabla are infiltratii, a fost renovat in trecut pe spinarea fostilor locatari de la ultimul etaj
- asociatia nou constituita (nu are inca un an de functionare), cu greu s-a ajuns la un consens privind colectarea a 100 RON lunar in adunarea generala
- exista infiltratii mai severe in aparamentul meu, exista un uscator proprietate comuna care e si mai afectat si un alt apartament neafectat
- asociatia a luat la cunostinta de situatie si in principiu e de acord cu alocarea fondurilor pentru reparatie, doar ca in ritmul de colectare va dura mai bine de un an pentru a putea incepe reparatiile conform unei oferte primite si agreate.
Intrebari:
- exista vreo modalitate de a forta asociatia sa accelereze colectarea fondului de reparatii? (mi s-a spus ca pentru marirea sumei lunare e necesara o decizie in adunarea generala, indiferent cat de grava e situatia)
- pentru pagubele care se acumuleaza in timp (presupunand ca asociatia va demara reparatiile peste un an si ceva) cine e responsabil?
- pot / are sens sa efectuez lucrarile in regim propriu si apoi sa recuperez cumva costul in instanta?
- daca da, pot selecta ce firma / metoda doresc ?
- daca da, cam cat ar dura un astfel de proces in instanta?
Livretele mentionate in OUG 156/2007 (modificata prin OUG 33/2008) sunt depozite constituite pentru achizitionarea de autoturisme. Acestea erau fara dobanda (in fapt o dobanda mica, 0.86% daca nu ma insel).
Nu stiu daca livretele dvs se incadreaza (in ordonanta se specifica clar ca se incadreaza doar cele cu sold nemodificat - fara depunderi, retrageri sau aplicari de dobanda). S-ar sugera ca al dvs nu se califica, deoarece ati mentionat dobanda.
In al doilea rand, ordonantele se refera la un numar fix de 37.462 de deponenti. Puteti intreba la CEC daca titularul(ii) livretelor dvs se afla printre acestia, pt siguranta.
In al treilea rand, ordonantele nu reglementeaza nici o "reactualizare" a sumelor, ci doar o despagubire proportionala cu pierderea puterii de cumparare (dar nu integrala) prin acordarea de titluri de stat (fara dobanda).
In orice caz, mi se pare suspect ca dobanda vi s-a prezentat doar pana in 1994. Este vorba de o scadenta? Denominarea leului a veniti n 2005, dupa care intr-adevar, soldul initial ar fi devenit 0,5 RON. Dar in orice caz, la acest sold trebuie sa se fi adaugat dobanda mentionata si acumulata in timp.
Tot pe net am citit cazul unei persoane care avea 50 de mii ROL in livrete (1985) si care a recuperat 84 RON in 2010 (adica 840000 ROL - de 17 ori mai mult, in dobanzi). Randamentul e interesant, insa, desigur, se vad efectele cumulate ale devalorizarii, inflatiei si denominarii.