Am gasit printre actele vechi ale parintilor mei niste librete cu dobanda si castiguri in autoturisme (cu limita de suma minim 5000 lei), emise intre anii 1972 si 1992. Pana in 1994, figureaza calculate si eliberate dobanzile aferente, soldul ramanand intact la pragul minim de 5000 lei. De la sucursala CEC, mi s-a spus ca dupa denominare soldurile au devenit 0,50 RON, si ca soldurile sunt acum 0. Cum este posibil ca denominarea sa fi actionat doar in privinta sumelor din aceste librete, iar in ce priveste pe cele pentru achizitii de autoturisme, soldurile au fost reactualizate si restituite in baza OUG 156/2007? Mai exista o sansa de a fi reactualizate soldurile din libretele de 5000 lei, sau doar instantele vor putea stabili o aplicare unitara a legii privind denominarea monetara? Va multumesc!
si aceste sume, chiar si dupa denominare, sunt purtatoare de dobanda. asadar, mergeti la sucursala respectiva si solicitati inscrierea dobanzii la zi, apoi lichidarea soldului de pe fiecare libret in parte. oricum, aceste produse nu mai figureaza in oferta depozitelor oferite clientilor persoane fizice a bancii respective. asadar, rugati sa va calculeze dobanda pentru acei 0,5 lei noi, pe cateva zeci de ani.............:)
mergeti, mergeti la sucursala respectiva, sa va vedeti ce-a ajuns "produsul" bancar pe care il aveti...
si sa confirmati si dvs constatarea domnului de aici:whistle:
Livretele mentionate in OUG 156/2007 (modificata prin OUG 33/2008) sunt depozite constituite pentru achizitionarea de autoturisme. Acestea erau fara dobanda (in fapt o dobanda mica, 0.86% daca nu ma insel).
Nu stiu daca livretele dvs se incadreaza (in ordonanta se specifica clar ca se incadreaza doar cele cu sold nemodificat - fara depunderi, retrageri sau aplicari de dobanda). S-ar sugera ca al dvs nu se califica, deoarece ati mentionat dobanda.
In al doilea rand, ordonantele se refera la un numar fix de 37.462 de deponenti. Puteti intreba la CEC daca titularul(ii) livretelor dvs se afla printre acestia, pt siguranta.
In al treilea rand, ordonantele nu reglementeaza nici o "reactualizare" a sumelor, ci doar o despagubire proportionala cu pierderea puterii de cumparare (dar nu integrala) prin acordarea de titluri de stat (fara dobanda).
In orice caz, mi se pare suspect ca dobanda vi s-a prezentat doar pana in 1994. Este vorba de o scadenta? Denominarea leului a veniti n 2005, dupa care intr-adevar, soldul initial ar fi devenit 0,5 RON. Dar in orice caz, la acest sold trebuie sa se fi adaugat dobanda mentionata si acumulata in timp.
Tot pe net am citit cazul unei persoane care avea 50 de mii ROL in livrete (1985) si care a recuperat 84 RON in 2010 (adica 840000 ROL - de 17 ori mai mult, in dobanzi). Randamentul e interesant, insa, desigur, se vad efectele cumulate ale devalorizarii, inflatiei si denominarii.