avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot recupera banii din carnetele CEC de 5000 lei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot recupera banii din carnetele CEC de 5000 lei cu dobândă și câștiguri în autoturisme?

Am doua carnete CEC de 5000 lei cu dobanda si castiguri in autoturisme din 1987 si doua carnete de 2000 lei si 1000 lei din '93. Cum pot recupera banii? Am gasit pe internet informatii contradictorii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:49, 26 Noiembrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai care bani sa ii recuperati? aveati in total 13000 de lei vechi, asta inseamna acum dupa denominarea din 2005, un leu si 30 de bani.
pana la denominare banii mei au avut dobanda, as dori un raspuns intemeiat pe legile in vigoare, multumesc
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs stiti cat aveti dobanda, dar puteti sa va interesati si cat ati avut de plata, comisioanele de administrare. Si fara sa fi avut comisioane si dobanda sa se fi adunat.., 300%, sa zicem ca aveati in conturi adunati 50000, tot 5 lei valoreaza acum.
Inteleg ca nu va place raspunsul meu, dar asta nu schimba situatia.
Puteti solicita un raspuns oficiaL si de la CEC.
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu doream sa stiu daca este specificat in vreo lege asa ceva. Din cate stiu cei cu carnete CEC pentru autoturisme sunt despagubiti intr-un fel.

Raspunsul dvs. mi se pare ca se bazeaza pe o parere personala. Eu nu asta vreau, chiar daca ma ajuta intr-un fel si asa. Am gasit mai multe articole de ziar care sustin ca vom primi ceva bani inapoi. Am prieteni care sustin la fel. Eu doresc o parere a unui jurist competent si binevoitor.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai, tocmai , ca nu exista vreo lege sau ordonanta care sa prevada ca aveti dreptul la mai multi bani decat ati avut in cont. Nu ati depus bani pt cumpararea unei dacii ca sa primiti despagubiri, logica pt care nu primiti, a ca banii au fost mereu la dispozitia dvs ( a titularrului in general), ceea ce nu s-a intamplat in cazul celor care au depus sa isi ia masina. Pana va raspunde un jurist binevoitor, va copiez un raspuns al unui reprezentat cec.


"Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la Banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.

In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.

In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Rezulta ca sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost in permanenta la dispozitia titularilor care puteau sa le retraga oricand si sa le dea destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor acestora sau cand au constatat deteriorarea puterii de cumparare a banilor (in contextul perioadei de dupa 1989).

Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.

In ceea ce priveste dobanzile practicate de Banca, clientii au fost informati prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale si, in ultimul deceniu, in unele cazuri, prin comunicate de presa publicate in presa de profil de la acea data. Banca mai detine in arhiva doar comunicatele emise din luna mai 2008.

Libretul de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme nu intra sub incidenta prevederilor OUG 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC SA in vederea achizitionarii de autoturisme, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind un alt produs bancar decat depozitul constituit in vedere achizitionarii de autoturisme.
Totodata, va transmitem spre informare si comunicatul de presa publicat in data de 01.07.2016 pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (sectiunea “Presa”):

“Persoanele cu librete de economii nu pot fi despăgubite, conform legilor actuale.
In legatura cu informatiile referitoare la despagubirile deponentilor CEC care detin librete de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:

Libretele de economii si castiguri in autoturisme au fost emise in baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii.
Libretelor de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr.156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la “Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A.”.
Precizam ca prin modificarile aduse O.U.G. nr.156/2007, prin Legea nr.9/2014 si respectiv prin Legea nr.19/2016, sunt vizate doar persoanele care au efectuat depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme.

Potrivit art.1 din O.U.G. nr.156/2007, privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, “Persoanele fizice care pana la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. precum si cele care au transferat aceste sume dupa 22 decembrie 1989 in conturile Bancii Romane pentru Dezvoltare –B.R.D. – S.A., in vederea achizitionarii de autoturisme au dreptul sa obtina despagubiri banesti daca depozitele astfel constituite, existente in conturile active ale Casei de Economiii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A., respectiv ale Bancii Romane pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. , indeplinesc conditia neafectarii soldului initial.”

In intelesul ordonantei de urgenta, depozitele existente in conturile active care îndeplinesc conditia neafectarii soldului initial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentand avansuri sau depuneri integrale in vederea achizitionarii de autoturisme, existente in sold, fara dobanda aferenta si din care nu s-au efectuat retrageri.“
Fata de aceste considerente, va rugam sa constatati ca suntem in imposibilitatea de a da curs favorabil cererii in cauza."



În legătură cu informațiile difuzate de Prima TV referitoare la deponenţii CEC despagubiţi prin titluri de stat, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:

Prevederile legislației în vigoare nu se aplică deţinătorilor de librete CEC de economii cu dobândă şi câştiguri în autoturisme în valoare de 5000 lei, aşa cum se prezintă în mod eronat în ştirea Prima TV “Titluri de stat pentru deponenții CEC”.

Prin Legea nr.19 din 4 martie 2016 apărută în MO nr.171/7.III.2016 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.19/2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvenului nr.156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnațiuni C.E.C. în vederea achiziţionării de autoturisme sunt precizate toate elementele tehnice pentru acordarea despăgubirilor cuvenite unor persoane fizice.

Este vorba despre cei care au efectuat depuneri pentru achiziționarea de autoturisme la fosta Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A actualmente C.E.C. BANK S.A., care le-au transferat ulterior la fosta Bancă Română pentru Dezvoltare – B.R.D.- S.A. actualmente B.R.D. Groupe Société Générale S.A. și nu dețin documentele doveditoare ce atestă data constituirii depozitului la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A.

Scopul a fost acela de a aloca resurse financiare pentru ca toţi cei îndreptăţiţi să poată beneficia în mod echitabil şi la aceeaşi dată de măsurile cu caracter reparatoriu.






Iar discutia s-a mai purtat pe forum de nu stiu cate ori..




Alte discuții în legătură

Legea nr. 19/2016 dory58 dory58 Buna ziua, Posesorul a doua librete CEC de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme din anul 1991 in valoare de 5000 lei vechi, poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Ramburasari bani dacia lauramb lauramb Buna ziua, este foarte mediatizat faptul ca BRD va despagubii persoanele care au depus bani pt o Dacie..dar dupa 22.dec.89,ce se intampla cu cei care au platit ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume depuse la cec lelia1952 lelia1952 Familia mea detine patru carnete cec in valoare de 100 000 lei vechi fiecare din 15 nov 1996. As dori sa stiu daca avem dreptul la despagubiri si daca da, care ... (vezi toată discuția)