avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Activitate florea_florin

Activitate florea_florin

Răspuns la discuția mersul printre masini
Multumesc de raspunsul prompt. Mentionez ca declaratiile date de noi au fost facute dupa 26 de ore de la data accidentului (vineri, 9 seara, dupa ce am fost directionati prin alte 2 statii de politie si evident s-a pierdut mult timp in acest sens). Acolo ni s-a comunicat ca vina apartine persoanei care a deschis usa autoturismului. Avand in vedere ca s-a invocat si fuga de la locul accidentului, se poate sa fie consecinte si asupra conducatorului autoturismului (ex. luarea permisului, amenda etc)?

Buna ziua
Va contactez cu rugamintea de a-mi transmite opinia dvs cu privire la cele de mai jos. As dori de la dvs sa-mi spuneti daca este sau nu vina comuna si care ar fi sanctiunile cele mai drastice pentru partile implicate (conducatorul auto si ocupantul locului din spate, conducator scuter).
Joi seara stationam cu masina in coloana pe banda din dreapta in sensul de mers formata la un semafor. Pe banda din stanga in acelasi sens de mers se afla in stationare o alta coloana de masini (distanta dintre masina noastra si masina din cealalta coloana era de maxim 1m). Pasagerul din locul din spatele soferului masinii in care ma aflam a deschis usa (usa stanga-spate a masinii) moment in care un scuter care se strecura printre masini cu o viteza de aprox de 20km/h s-a dezechilibrat si a cazut. Pe scuter se aflau un barbat, o femeie si un copil (2 ani aprox), fara casca si fara vesta reflectorizanta, scuterul nu era inregistrat. Conducatorul scuter-ului a sunat la urgenta, cred ca a mentionat ca nu sunt victime, motiv pentru care i s-a spus ca nu va veni nici un echipaj de urgenta la fata locului, dar sa se deplaseze la politie in 24 ore. Am facut schimb de nr de tel, am dat nr masinii si am plecat dupa mai bine de o jumatate de ora. A doua zi, seara, l-am sunat pe soferul scuterului sa vad cum rezolvam situatia, acesta mi-a spus ca a fost la spital ( pentru ca femeia are fractura la picior, in schimb el si copilul sunt bine) apoi la politie, motiv pentru care ne-am deplasat si noi la politie. Acolo am aflat ca s-a intocmit un dosar penal cu autor necunoscut (cu toate ca noi am lasat numarul de telefon si numarul masinii, rezulta fals in declaratii) si fuga de la locul accidentului (desi noi am stat la discutii pana ni s-a spus ca nu vine nici un echipaj de urgenta/politie). Am dat si noi declaratii si ramane sa ne intalnim la politie toate partile implicate pentru a stabili vinovatul.
Daca o sa fim gasiti vinovati cu fuga de la locul accidentului, o sa cerem ca proba in instanta inregistrarea apelului de la 112 prin care sa dovedim ce ni s-a spus si inregistrarea video de la acea intersesctie prin care sa dovedim si vina conducatorului scuterului.
O data ce cazul a ajuns la politie, se mai poate rezolva situatia pe cale amiabila, intre partile implicate?
Multumesc frumos.

Mai jos am postat cateva articole din OUG 195/2002
Art. 160 din Regulament
(1) Bicicletele şi mopedele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(2) Persoanele care nu posedă permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.
(4) Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.
Art. 161. - (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede:
e) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;
h) sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai daca vehiculul are montat in fata un suport special, precum si a situatiei cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;
r) sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
(2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate, iar conducatorii de mopede sunt obligati sa aiba, in plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de inregistrare a vehiculului.