avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mersul printre masini
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mersul printre masini

Buna ziua
Va contactez cu rugamintea de a-mi transmite opinia dvs cu privire la cele de mai jos. As dori de la dvs sa-mi spuneti daca este sau nu vina comuna si care ar fi sanctiunile cele mai drastice pentru partile implicate (conducatorul auto si ocupantul locului din spate, conducator scuter).
Joi seara stationam cu masina in coloana pe banda din dreapta in sensul de mers formata la un semafor. Pe banda din stanga in acelasi sens de mers se afla in stationare o alta coloana de masini (distanta dintre masina noastra si masina din cealalta coloana era de maxim 1m). Pasagerul din locul din spatele soferului masinii in care ma aflam a deschis usa (usa stanga-spate a masinii) moment in care un scuter care se strecura printre masini cu o viteza de aprox de 20km/h s-a dezechilibrat si a cazut. Pe scuter se aflau un barbat, o femeie si un copil (2 ani aprox), fara casca si fara vesta reflectorizanta, scuterul nu era inregistrat. Conducatorul scuter-ului a sunat la urgenta, cred ca a mentionat ca nu sunt victime, motiv pentru care i s-a spus ca nu va veni nici un echipaj de urgenta la fata locului, dar sa se deplaseze la politie in 24 ore. Am facut schimb de nr de tel, am dat nr masinii si am plecat dupa mai bine de o jumatate de ora. A doua zi, seara, l-am sunat pe soferul scuterului sa vad cum rezolvam situatia, acesta mi-a spus ca a fost la spital ( pentru ca femeia are fractura la picior, in schimb el si copilul sunt bine) apoi la politie, motiv pentru care ne-am deplasat si noi la politie. Acolo am aflat ca s-a intocmit un dosar penal cu autor necunoscut (cu toate ca noi am lasat numarul de telefon si numarul masinii, rezulta fals in declaratii) si fuga de la locul accidentului (desi noi am stat la discutii pana ni s-a spus ca nu vine nici un echipaj de urgenta/politie). Am dat si noi declaratii si ramane sa ne intalnim la politie toate partile implicate pentru a stabili vinovatul.
Daca o sa fim gasiti vinovati cu fuga de la locul accidentului, o sa cerem ca proba in instanta inregistrarea apelului de la 112 prin care sa dovedim ce ni s-a spus si inregistrarea video de la acea intersesctie prin care sa dovedim si vina conducatorului scuterului.
O data ce cazul a ajuns la politie, se mai poate rezolva situatia pe cale amiabila, intre partile implicate?
Multumesc frumos.

Mai jos am postat cateva articole din OUG 195/2002
Art. 160 din Regulament
(1) Bicicletele şi mopedele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(2) Persoanele care nu posedă permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.
(4) Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.
Art. 161. - (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede:
e) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;
h) sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai daca vehiculul are montat in fata un suport special, precum si a situatiei cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;
r) sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
(2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate, iar conducatorii de mopede sunt obligati sa aiba, in plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de inregistrare a vehiculului.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 12:35, 13 Septembrie 2011
Pe scurt , scuterul nu avea dreptul sa se strecoare printre masini, veti dovedi cu martori situatia de fapt in instanta, singurul vinovat fiind doar conducatorul scuterului, aplincandu-se asa cum ati indicat OUG 195/2002.
Multumesc de raspunsul prompt. Mentionez ca declaratiile date de noi au fost facute dupa 26 de ore de la data accidentului (vineri, 9 seara, dupa ce am fost directionati prin alte 2 statii de politie si evident s-a pierdut mult timp in acest sens). Acolo ni s-a comunicat ca vina apartine persoanei care a deschis usa autoturismului. Avand in vedere ca s-a invocat si fuga de la locul accidentului, se poate sa fie consecinte si asupra conducatorului autoturismului (ex. luarea permisului, amenda etc)?

Ati pus doua intrebari. La prima : daca accidentul are ca urmare victime, pagube materiale altele decat cele auto, sau daca sunt implicate mai mul de doua autovehicule nu se mai incheie constat amiabil ci se merge la politie. In ce priveste vinovatia, inclin sa cred ca este o culpa comuna deoarece ambii conducatori au incalcat cate o interdicie relativa: primul pt ca a deschis usa in timpul mersului iar cel cu mopedul pt ca nu a respectat coloana formata la semafor. Referitor la consecintele pt sofer a deschiderii usii in timpul mrsului, sigur ca pe langa cel care a deschis-o este vinovat si soferul ca nu a fost atent sa-l opreasca. Cred ca puteti dovedi in instanta ca tot ce ati relatat este real.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
Daca fractura piciorului s-a produs in urma accidentului aceasta era sesizabil la locul accidentului si trebuia solicitata interventia salvarii.
Vina pentru producerea accidentului apartine in exclusivitate conducatorului scuterului. Nu avea voie sa circule printre sirurile de autovehicule oprite la semafor. Chiar daca usa autoturismului nu se deschidea accidentul se producea. La o distanta de 1 m intre sirurile de autovevehicule era imposibil ca scuterul sa nu fie agatat de vreun autovehicul dintr-unul dintre siruri atunci cand se punea u in miscare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plimbare cu bicicletele emil botescu emil botescu Suntem un grup de biciclisti , minori si majori , care ne strangem in fiecare saptamana sa pedalam . Organizarea acestor ture la facem pe FaceBook . In cazul ... (vezi toată discuția)
cum as putea proceda in cazul retinerii abuzive a permisului de conducere olsenlaci olsenlaci Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati intr-un caz de retinerii a permisului de conducere. Un agent rutier mi-a retinut permisul 15 de zile intrucat sustinea ca am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier minor popmircea81 popmircea81 Buna In aceasta seara,in timp ce mergeam spre casa am incercat sa intorc masina(180 grade); m-am asigurat, am virat stanga si s-a lovit de mine un scuter. Nu ... (vezi toată discuția)