avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum as putea proceda in cazul retinerii abuzive a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum as putea proceda in cazul retinerii abuzive a permisului de conducere

Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati intr-un caz de retinerii a permisului de conducere. Un agent rutier mi-a retinut permisul 15 de zile intrucat sustinea ca am depasit o coloana de masini in dreapta cu mopedul, lucru care nu s-a intamplat. In timp ce ma deplasam cu mopedul 50 ccm paralel cu masinile o autoutilitara pe linga care ma aflam a efectuat un viraj dreapta pentru a intra in parcare si ma lovit cu oglinda in umar, in urma curuia am pierdut controlul asupra mopedului si am cazut. Pasagerul de pe moped a rupt piciorul si eu am avut rani usoare. Pentru acest motiv mi-sa intocmit dosar penal pentru infractiunea de vatamare corporala di culpa si mi-sa suspendat permisul de conducere categoriile BE+CE. Legea spune ca mopedul nu intra in categoria de autovehicole, nu necesita permis de conducere nici inmatriculare. In declaratie ce am dat la politie am explicat cum sa antimplat accidentul si ca nu ma simt vinovat pentru producerea accidentului intrucat eu circulam regulamentar pe marginea drumului langa bordura si autoutilitara nu sa asigurat inainte de efectuarea manevra de schimbarea directiei de mers. Soferul autoutilitarei nu a primit nici macar o mustrare deoarece patronul lui este un om de afacere cu cunostinte mari la politie, iar mie mi-sa intocmit dosar penal, am ramas fara permis si am pierdut si locul de munca ca sant sofer de tir.
Va rog sa ma ajutati in cazul acesta daca este abuz in serviciu si ce demersuri pot sa fac in acest caz. Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: TABOY , utilizator 13:19, 20 Iunie 2012
Art. 246

Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Mopedul cu cilindree de 50cmc este considerat vehiculul cu doua sau trei roti, care este prevazut cu un motor cu ardere interna, avand o capacitate cilindrica de cel mult 50 cmc, care pastreaza caracteristicile generale ale bicicletei, putand fi pus in miscare si cu ajutorul pedalelor, si a carui viteza de deplasare, prin constructie, nu depaseste 50 km/h".
Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 (Regulament), art. 52 -
"Conducatorii de autovehicule si tramvaie trebuie sa posede permis de conducere corespunzator categoriei din care face parte vehiculul condus."
- art. 53 din Regulament - "Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule:
a) CATEGORIA A - motocicleta cu sau fara atas;

Nu ati precizat concret temeiul legal in baza caruia agentul de circulatei a constatat si consemnat fapta drept infractiune
Aveti dreptul sa formulati plangere contraventionala,in termen de15 zile de la comunicarea PV,la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Am fost incadrat la,, Art. 45 OUG 195/2002" la depasire

dosarul penal a fost intocmit pentru vatamare corporala din culpa prev.si ped. de art.148 alin1 si 3 din C.p.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
articolele 160 si 161 par sa sustina posibilitatea circulatiei a 2 siruri de autovehicule pe aceeasi banda, cu conditia ca acele autovehicule sa nu fie toate mopede/biciclete. chestia asta (daca pentru un tip de autovehicul (mopede, in cazul asta) se interzice explicit o actiune iar pentru celelalte tipuri de autovehicule (motociclete, de exemplu; sau masini) nu se interzice explicit acea actiune, inseamna ca celelalte tipuri de autovehicule (motociclete, masini, carute etc) au voie se efectueze acea actiune) se intalneste des prin tribunal.
reiese ca un mopedist care circula langa bordura, circula regulamentar, si atunci cand trece pe langa vehiculele de pa banda 1, nu face nici o depasire (nu schimba directia de mers => nu face depasire).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2012
TABOY, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fiind incepator poti conduce pe autostrazi? carmenspata carmenspata BUNA ZIUA.AM OBTINUT PERMISUL DE CONDUCERE ACUM DOUA LUNI,SI AS VREA SA STIU DACA POT CONDUCE PE AUTOSTRAZILE DIN EUROPA..DORESC SA MERG IN GERMANIA CU MASINA ... (vezi toată discuția)
Art. 120, lit. j) din oug nr. 195/2002 surroundead surroundead Buna ziua Ieri, in Vinerea Mare, mi-a fost retinut permisul pe o perioada de 30 de zile. In localitate (Rm Sarat) am intrat in depasirea unui sir de 3 ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Pot fi sanctionata ca am incalcat prevederile art. 196 din codul penal daca am cazut cu motocicleta in timp ce rulam regulamentar pe banda 1 si mi ... (vezi toată discuția)